Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów posypana natką pietruszki

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów posypana natką pietruszki

Składniki 4 porcje:
o 120 g czerwonej soczewicy
o 2 puszki krojonych pomidorów
o 1 l bulionu warzywnego ( włoszczyzna )
o 1 cebula
o 3 ząbki czosnku
o 4 łyżki oliwy z oliwek
o 4 łyżki natki pietruszki
o 4 łyżki śmietanki 30%
o Przyprawy : sól, pieprz, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżeczki curry

Przygotowanie:

Umyć i obrać włoszczyznę ( marchew, seler, pietruszkę, por) i gotować w garnku. Następnie wyjąć warzywa i pozostawić sam bulion w garnku.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i po chwili dodać suchą soczewicę oraz przyprawy.

Do gotującego się bulionu, wrzucić zawartość patelni i gotować ok. 10 – 15 minut.

Dodać krojone pomidory z puszki, wymieszać i ponownie gotować około 15 minut, przykrywając pokrywką i mieszając zawartość od czasu do czasu
Odstawić garnek z ognia. Nałożyć zupę do miski, polać śmietanką. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

Give a Comment