Łuszczyca to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która objawia się charakterystycznymi zmianami na skórze. Jest to schorzenie przewlekłe i nawracające, które występuje u ok. 2% światowej populacji. Niestety nie da się jej całkowicie wyleczyć, a jedynie złagodzić jej symptomy za pomocą aptecznych specyfików oraz odpowiedniej diety. Jak powinien wyglądać jadłospis osoby z tą przypadłością? Czy mogą znaleźć się w nim warzywa psiankowate? Pomidory a łuszczyca – co warto o nich wiedzieć?
Spis treści
Czym jest łuszczyca i jaką dietę przy niej stosować?
Łuszczyca to choroba, w której występują okresy remisji i zaostrzeń. Przyczyny jej występowania nie są do końca znane – wśród tych najbardziej prawdopodobnych wymienia się czynniki genetyczne i środowiskowe, nadmierny stres oraz infekcje bakteryjne. Co prawda nie jest ona uleczalna, jednak można łagodzić jej objawy poprzez stosowanie leków oraz zmianę nawyków żywieniowych.
Osoby zmagające się z łuszczycą powinny sięgać przede wszystkim po produkty bogate w składniki odżywcze, zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują działanie przeciwzapalne. Nie mniej istotna jest witamina D, która wspomaga proces regeneracji naskórka. Warto wspomnieć również o przeciwutleniaczach, które hamują namnażanie się wolnych rodników.
Aby dostarczyć swojemu organizmowi niezbędne witaminy i minerały, warto uwzględnić w jadłospisie tłuste ryby morskie, oleje roślinne, orzechy, pełnoziarniste zboża, rośliny strączkowe oraz świeże owoce i warzywa. Czy wśród tych ostatnich mogą znaleźć się warzywa psiankowate? Jaka istnieje zależność pomiędzy pomidorami a łuszczycą?
Jakie wartości odżywcze mają pomidory?
Zanim dowiesz się o wpływie pomidorów na przebieg łuszczycy, warto poznać ich właściwości. Jedno jest pewne – mogą one korzystnie działać na zdrowie, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości substancji odżywczych, zwłaszcza potasu, pektyn, witamin C, A i E, bromu oraz likopenu, który uznawany jest za najsilniejszy przeciwutleniacz z grupy karotenoidów.
Z jakimi korzyściami wiąże się spożywanie pomidorów? Warzywa te zapobiegają miażdżycy, obniżają poziom „złego” cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto wspomagają trawienie, wzmacniają odporność, a nawet zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów. Czy o ich zbawiennych właściwościach można mówić również w kontekście łuszczycy?
Pomidory a łuszczyca – czy można uwzględnić je w jadłospisie?
Coraz częściej pojawiają się pogłoski, że warzywa psiankowate – w tym pomidory – mogą szkodzić osobom zmagającym się z chorobami autoimmunologicznymi. Za ich niekorzystny wpływ na zdrowie obwiniane są głównie glikoalkaloidy, czyli naturalne pestycydy, które mają za zadanie odstraszać owady. Mówi się, że mogą one zwiększać przepuszczalność bariery jelitowej i tym samym nasilać stany zapalne.
Warto mieć na uwadze fakt, że wspomniane związki obecne są głównie w niedojrzałych, zielonych pomidorach, a nie w tych intensywnie czerwonych i dojrzałych. Co więcej, ich wpływ na nasilanie stanów zapalnych nie został jednoznacznie potwierdzony. Czy to oznacza, że można spożywać pomidory przy łuszczycy? Wszystko zależy od twojego samopoczucia – dokładnie obserwuj swój organizm i na tej podstawie dokonuj wyborów żywieniowych.
Łuszczyca to choroba autoimmunologiczna, która wymaga nie tylko stosowania aptecznych specyfików, ale również wprowadzenia modyfikacji do codziennego jadłospisu. Według powszechnych opinii w pierwszej kolejności należy wykluczyć warzywa psiankowate. Pomidory a łuszczyca – czy istnieje między nimi jakakolwiek zależność? Do tej pory oficjalnie nie potwierdzono wpływu powyższych warzyw na nasilanie stanów zapalnych, więc o ich wprowadzeniu lub wyeliminowaniu z diety powinno decydować przede wszystkim twoje samopoczucie.
Źródła:
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6222
- https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2017/12/03_Cieslik.pdf
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32751360/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5453925/
- https://www.psoriasis.org/dietary-modifications/