Dieta przy anemii - przepisy - pora-na-zdrowie.pl

Anemia to jedno z najczęściej diagnozowanych zaburzeń krwi na całym świecie. Wśród najpowszechniejszych przyczyn tego schorzenia wymienia się m.in. nieodpowiednio zbilansowany jadłospis, który prowadzi do zbyt niskiej podaży żelaza. Borykasz się z anemią? Dieta i przepisy od Pora na Zdrowie skutecznie rozwiążą problem niedoborów tego pierwiastka w twoim codziennym menu. Zapoznaj się z naszymi kulinarnymi propozycjami i pożegnaj się z nieprzyjemnymi objawami raz na zawsze.

Dieta bogata w żelazo przy anemii

W pierwszych stadiach rozwoju anemia może dawać niespecyficzne objawy. Gorsze samopoczucie, które równie dobrze może być wynikiem przepracowania, niewyspania lub stresu, to często pierwszy sygnał, że w twoim organizmie dzieje się coś niepokojącego. Twoją uwagę powinny zwrócić m.in. takie symptomy, jak wypadanie włosów i łamliwość paznokci, uczucie zimna i bladość skóry, zawroty głowy i senność, a także zaburzenia pamięci i koncentracji.

Jeśli już zdiagnozowano u ciebie anemię, nie wpadaj w panikę. Jest ona często wynikiem źle zbilansowanej diety, w której brakuje dobrych źródeł żelaza. W jakich produktach znajdziesz najwyższe stężenie tego pierwiastka? Na szczycie listy znajduje się mięso i jego przetwory (w szczególności wołowina, cielęcina i podroby), ryby, jaja, produkty roślinne (zwłaszcza rośliny strączkowe, tofu, buraki, jarmuż, czosnek, koper, bób), a także owoce (awokado, suszone owoce) oraz nasiona i orzechy.

Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość żelaza każdego dnia, warto pamiętać o tym, aby nie łączyć jego źródeł ze składnikami obniżającymi biodostępność pierwiastka. Unikaj komponowania posiłków bogatych w żelazo z polifenolami (np. winogrona, truskawki), fitynianami (np. zboża), szczawianami (np. szpinak), taninami (np. herbata, wino), wapniem (np. przetwory mleczne) oraz kofeiną (np. kawa). W celu zwiększenia wchłaniania żelaza do posiłku należy dodać produkty bogate w witaminę C (np. natka pietruszki, kiszone ogórki, papryka czerowna)

Poniżej przedstawiamy posiłki na każdą porę dnia – prawidłowo skomponowane i obfitujące w żelazo. Włącz je do codziennego menu lub zainspiruj się ich składnikami i stwórz własne dania, które pomogą ci zapobiegać anemii lub łagodzić jej objawy.

Dieta przy anemii – przepisy od PORA NA ZDROWIE

Duszony dorsz w porach z brokułem i pomidorową kaszą jaglaną

Składniki:

  • Brokuły 150 gramów
  • Por 0,5 sztuki
  • Dorsz 100 gramów
  • Cytryna 0,5 sztuki
  • Kasza jaglana 65 gramów
  • Przecier pomidorowy 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 1,5 łyżki
  • Natka pietruszki 1 łyżka
  • Pestki dyni 1 łyżka
  • Sól szczypta
  • Bazylia suszona szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Rybę dopraw, polej oliwą i obłóż plastrami cytryny, a następnie wyłóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Pora pokrój i dodaj do ryby. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach.
  3. Kaszę ugotuj do miękkości, dodaj przecier i dopraw solą.
  4. Brokuł ugotuj na parze.
  5. Podaj rybę z ugotowaną kaszą i brokułem. Posyp natką pietruszki i pestkami dyni.

Wartości odżywcze:

  • 556 kcal
  • B: 33,5 g
  • T: 18,8 g
  • Fe: 12,5 mg
  • W: 74 g

 

Czekoladowa kasza z malinami

Składniki:

  • Napój roślinny 200 ml
  • Kasza jaglana 5 łyżek
  • Maliny 1 garść
  • Czarne porzeczki 1 garść
  • Czekolada gorzka 1 kostka
  • Syrop klonowy 0,5 łyżeczki
  • Orzechy nerkowca 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Do sitka wsypać kaszę jaglaną i wypłukać pod gorącą wodą. Włożyć do rondelka, wlać mleko i gotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Zdjąć z ognia i na chwilę przykryć talerzem.
  3. Dodać owoce, orzechy i pokruszoną czekoladę.
  4. Dodać odrobinę syropu klonowego.

Wartości odżywcze:

  • 490 kcal
  • B: 16,6 g
  • T:16,9 g
  • Fe: 5,7 mg
  • W: 73,4 g

 

Kremowa zupa z buraka (2 porcje)

Składniki:

  • Woda 300 g
  • Buraki 3 szt
  • Fasola biała (konserwowa) 180 g
  • Jabłko 0,5 szt
  • Pestki dyni 2 łyżeczki
  • Natka pietruszki 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Chleb razowy 2 kromki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Majeranek szczypta
  • Sól szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Buraki myjemy i obieramy. Gotujemy do miękkości. Można je pokroić wtedy buraki się szybciej ugotują.
  2. Na oliwie szklimy pokrojoną cebulę. Fasolę przepłukujemy.
  3. Jabłko obieramy, kroimy i dodajemy na patelnię.
  4. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy zawartość patelni.
  5. Po zagotowaniu, dodajemy przepłukaną białą fasolę oraz buraki.
  6. Wszystko razem ugotuj, a następnie blenduj na krem.
  7. Porcję kremu przelewamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy świeżą natką pietruszki.
  8. Podajemy z chlebem.

Wartości odżywcze:

  • 395 kcal
  • B: 16g
  • T: 12g
  • Fe: 9 mg
  • W: 57 g

 

Koktajl z buraka, malin i pomarańczy

Składniki:

  • Pomarańcza 2 szt.
  • Burak (ugotowany) 1 szt.
  • Woda 250 g
  • Maliny 2 garści
  • Roszponka 1 garść
  • Syrop klonowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładki koktajl. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty dodaj wodę.

Wartości odżywcze:

  • 308.5 kcal
  • B: 8.4 g
  • T: 1.5 g
  • Fe: 5.5 mg
  • W: 74.7 g

 

Jajko sadzone posypane natką pietruszki

Składniki:

  • Jajko 2 szt.
  • Roszponka 2 garści
  • Natka pietruszki 1 łyżka
  • Pomidory koktajlowe 5 szt.
  • Siemię lniane mielone 1 łyżeczka
  • Chleb razowy na zakwasie 1 kromka
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka
  • Szczypiorek 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Z chleba zrób grzanki.
  2. Usmaż na oleju jaka sadzone. Dopraw przyprawami.
  3. Talerz wyłóż roszponką, nałóż na niego jajko, posyp posiekanym szczypiorkiem i pokrojonymi pomidorkami.
  4. Posyp mieleniem siemieniem i natką pietruszki.

Wartości odżywcze:

  • 389.7 kcal
  • B: 20.9 g
  • T: 23.5 g
  • Fe: 10.6 mg
  • W: 28.4 g

 

Grzanki z hummusem i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • Chleb żytni razowy 2 kromki
  • Ogórki kiszone 2 szt.
  • Hummus klasyczny  3 łyżeczki
  • Papryka czerwona 0,5 szt.
  • Pestki dyni 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki 0,5 łyżeczki

Wartości odżywcze:

  • 349.9 kcal
  • B: 10.1 g
  • T: 14.8 g
  • Fe: 5.1 mg
  • W: 49.4 g

Źródła:

  • https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26314490/
  • http://perspectivesinmedicine.cshlp.org/content/3/7/a011866.full
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20200263/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*