Dieta przy anemii u osób starszych

Anemia u osób w podeszłym wieku może wynikać z szeregu czynników, w tym źle zbilansowanej diety, przyjmowanych leków, a także chorób przewlekłych. Zadbanie o menu uwzględniające produkty bogate w odpowiednie składniki odżywcze to podstawa diety przy anemii u osób starszych. Jakie są przyczyny tego schorzenia krwi we wspomnianej grupie wiekowej? Co jeść, a czego unikać, żeby się z nim uporać? Wystarczy wdrożyć kilka nieskomplikowanych zasad, aby cieszyć się lepszym samopoczuciem bez negatywnych objawów!

Dlaczego dieta przy anemii u osób starszych jest ważna?

Dieta przy anemii u osób starszych to jedna z najskuteczniejszych metod pozwalających na uzupełnienie niedoborów pokarmowych w niedokrwistości. Zbilansowany jadłospis to połowa sukcesu w drodze do poprawy samopoczucia oraz eliminacji dokuczliwych objawów. Wśród nich wymienić można bóle głowy, przewlekłe uczucie zimna, bladość skóry, brak apetytu, kołatanie serca, zwiększoną podatność na infekcje, a także zadyszkę przy wysiłku fizycznym.

Niedokrwistość w podeszłym wieku może mieć wieloczynnikowy charakter, dlatego też jej leczenie niekiedy wymaga kompleksowej terapii, w tym stosowania suplementów diety lub preparatów żelaza na receptę, a – w bardzo ciężkich przypadkach – nawet transfuzji krwi. Niezależnie od rodzaju leczenia, dobrze opracowana dieta przy anemii u osób starszych może z powodzeniem stanowić mocny fundament w zwalczaniu tego schorzenia.

Mimo tego, że anemia u osób starszych może być wywołana szeregiem czynników wymagających kompleksowego leczenia, dieta stanowi kluczowy element w walce z jej objawami.

Jakie są przyczyny anemii u osób starszych?

Niedokrwistość stwierdza się, gdy stężenie hemoglobiny we krwi spada poniżej 12 d/dL u kobiet oraz 13 d/dL u mężczyzn. Z powodu dosyć niespecyficznych objawów anemia u osób starszych jest szczególnie niebezpieczna – zwłaszcza w połączeniu z innymi chorobami. Jakie są przyczyny jej występowania w tej grupie wiekowej?

Do anemii u osób starszych dochodzi zazwyczaj w wyniku chorób przewlekłych (gruźlica, reumatyczne zapalenie stawów, niewydolność nerek), niedoboru żelaza lub witaminy B12 (źle zbilansowana dieta, zaburzenia wchłaniania), a także niedoboru folianów (błędy żywieniowe). Gros przypadków to również wypadkowa kilku z wyżej wymienionych czynników. Niezależnie od zastosowanej formy leczenia, warto zadbać o dobrze zbilansowaną dietę przy anemii u osób starszych, która będzie mieć pozytywny wpływ na podniesienie jakości życia pacjentów.

Dieta przy anemii u osób starszych: co jeść

Dieta przy anemii u osób starszych jest zależna od podłoża niedokrwistości. Jeśli jest ona warunkowana niedoborem żelaza, w jadłospisie powinny pojawić się produkty bogate zarówno w żelazo hemowe (czerwone mięso, wątróbka, podroby), jak i niehemowe (rośliny strączkowe, pietruszka, zboża, bób, suszone owoce, orzechy).

W niedokrwistości spowodowanej niedoborem witaminy B12 należy stawiać na składniki, które w nią obfitują, a więc ryby, mięso, przetwory mleczne i jaja. Jakie kroki warto podjąć w przypadku, gdy schorzenie krwi wynika z deficytu folianów? Dieta przy anemii u osób starszych z niedoboru tych związków powinna opierać się na ciemnozielonych warzywach, soi, soczewicy, szparagach, pełnoziarnistych zbożach, a także podrobach, żółtkach jaj i drożdżach.

Podczas układania diety przy anemii u osób starszych należy kierować się głównymi przyczynami schorzenia.

Dieta przy anemii u osób starszych: czego unikać

W zależności od przyczyny niedokrwistości podstawę diety przy anemii u osób starszych stanowią produkty mające na celu uzupełnić niedobór danej substancji pokarmowej. Jakich połączeń unikać, aby jadłospis dawał jak najlepsze efekty?

Spożywając dania bogate w żelazo, wystrzegaj się pokarmów zmniejszających jego biodostępność, czyli takich, które obfitują w polifenole (np. jagody, winogrona, truskawki, skórka jabłek), fityniany (np. zboża), szczawiany (np. szpinak), taniny (np. herbata, wino), kofeinę (np. przetwory mleczne) oraz wapń (np. kawa). Jeśli natomiast zależy Ci na zniwelowaniu niedoboru witaminy B12, unikaj przyjmowania leków z pożywieniem i zachowaj co najmniej 2 lub 3-godzinny odstęp pomiędzy nimi. W przypadku diety uzupełniającej foliany warto wprowadzić również posiłki bogate w cynk – deficyt tego pierwiastka zdecydowanie zmniejsza ich wchłanialność.

Osoby w podeszłym wieku są o wiele bardziej narażone na niedokrwistość. Wśród najczęstszych przyczyn takiego stanu rzeczy wymienia się źle zbilansowaną dietę, przyjmowane leki oraz niektóre choroby przewlekłe. To właśnie dlatego głównym zaleceniem jest wprowadzenie dobrych źródeł żelaza, witaminy B12 i folianów do dań. W diecie przy anemii u osób starszych warto zadbać o jak największą różnorodność posiłków, ich atrakcyjny smak oraz łatwość w przygotowaniu.

Źródła:

  • https://ppm.edu.pl/info/article/UMB5f2eacb12442429cb4f13ab68fe77ac3/
  • https://www.aafp.org/afp/2018/1001/p437.html
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289144/
  • https://www.mp.pl/pacjent/hematologia/choroby/170501,niedokrwistosc-chorob-przewleklych
  • https://www.semanticscholar.org/paper/Vitamin-B12-Sources-and-Bioavailability-Watanabe/dd21d385d78c412fa0e67cc496b9caf12c16bfa8
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34564844/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*