Orzechy nerkowca i pistacje - produkty bogate w żelazo - pora-na-zdrowie.pl

Anemia to stan chorobowy charakteryzujący się obniżonym stężeniem tlenu we krwi – nieleczona może skutkować niebezpiecznym niedotlenieniem tkanek i narządów. Najczęstszym jej podtypem jest anemia z niedoboru żelaza, która niekiedy wynika ze źle zbilansowanej diety. Aby zapobiegać rozwojowi schorzenia lub wyeliminować uporczywe objawy niedokrwistości, warto zadbać o produkty bogate w żelazo w codziennym jadłospisie.

Produkty bogate w żelazo: anemia a dieta

Ze względu na swoje niespecyficzne objawy anemia może długo pozostawać utajona. Zrzucasz złe samopoczucie, brak energii, bladość skóry i wrażliwość na zimno na karb stresującej pracy lub problemów w życiu prywatnym? Wiedz, że są to pierwsze objawy świadczące o tym, że coś niepokojącego dzieje się w twoim ciele.

Jedną z najczęstszych przyczyn wywołujących niedokrwistość, niezależnie od grupy wiekowej, jest źle zbilansowana dieta, zwłaszcza ta uboga w żelazo. Komponując swoje posiłki w odpowiedni sposób, możesz łatwo wyeliminować liczne objawy niedokrwistości i pozbyć się schorzenia raz na zawsze. Dobrze dobrane menu jest również fundamentem leczenia farmakologicznego.
Dieta dorosłego człowieka – w zależności od wieku, płci i stanu zdrowia – powinna dostarczać od 10 do 18 mg żelaza dziennie. Zapotrzebowanie na pierwiastek dorosłych mężczyzn kształtuje się w dolnej granicy tego zakresu, natomiast w przypadku miesiączkujących kobiet plasuje się ono w górnym zakresie. Inną grupą, która powinna zwrócić szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w żelazo do diety, są przyszłe mamy.

Produkty przy anemii: żelazo hemowe a żelazo niehemowe

Lista produktów przy anemii, które warto wdrożyć do codziennego menu, jest bardzo długa i różnorodna. Przygotowując potrawy, należy jednak pamiętać, że dzielą się one na źródła żelaza hemowego i niehemowego. Czym różnią się te dwa rodzaje pierwiastka?

Ten pierwszy występuje w składnikach pochodzenia zwierzęcego i cechuje się o wiele wyższą biodostępnością. Z kolei ten drugi rodzaj znaleźć można w produktach roślinnych, w tym nasionach, warzywach i zbożach. Żelazo hemowe przyswaja się na poziomie ok. 20%, a niehemowe oscyluje wokół 1-5%.

W codziennej diecie warto zadbać o produkty bogate w żelazo – zarówno hemowe, jak i niehemowe.

Produkty przy anemii: maksymalizacja wchłaniania

Czy istnieją sposoby na zmaksymalizowanie korzyści płynących z diety opartej na produktach bogatych w żelazo? Oczywiście – wystarczy, że zapamiętasz, jakie połączenia są zalecane, a jakie uważane za niekorzystne, a szybko zobaczysz poprawę samopoczucia.

Jeśli twoje menu bazuje w dużej mierze na pokarmach będących źródłem żelaza niehemowego, spożywaj je razem z produktami, które w swoim składzie zawierają witaminę A i C, beta-karoten oraz witaminę B9 (kwas foliowy). Mikroelementy te zwiększają biodostępność żelaza w potrawach.

Co zrobić, aby nie doprowadzić do zmniejszenia wchłanialności żelaza podczas posiłku? Nie łącz jego źródeł z:

  • polifenolami (np. jagody, winogrona, truskawki, skórka jabłek)
  • fitynianami (np. zboża),
  • szczawianami (np. szpinak),
  • taninami (np. herbata, wino),
  • wapniem (np. przetwory mleczne),
  • kofeiną (np. kawa).
Przestrzeganie podstawowych zasad łączenia produktów przy anemii może skutecznie zwiększyć biodostępność tego pierwiastka w diecie.

Produkty bogate w żelazo: lista

Interesują cię produkty bogate w żelazo? Lista, którą przygotowaliśmy poniżej, została podzielona według praktycznych kategorii i składa się z pokarmów o wysokim stężeniu tego pierwiastka. Wymienione produkty to nie jedyne źródła żelaza, ale stanowią one dobrą bazę do przyrządzenia różnorodnych potraw.

Produkty odzwierzęce:

  • wątróbka wieprzowa,
  • wątróbka drobiowa,
  • chude mięso wołowe i wieprzowe,
  • sardynka,
  • makrela,
  • śledź,
  • jaja,
  • ostrygi,
  • kawior.

Rośliny strączkowe:

  • soja (tofu, tempeh),
  • soczewica czerwona,
  • groch,
  • ciecierzyca,
  • fasola biała,
  • fasola czarna.

Orzechy i bakalie:

  • kakao,
  • orzechy nerkowca,
  • pasta sezamowa,
  • pestki dyni,
  • sezam,
  • nasiona chia,
  • siemię lniane,
  • nasiona słonecznika,
  • orzeszki piniowe,
  • pistacje.

Zboża:

  • chleb żytni razowy,
  • ryż brązowy,
  • otręby pszenne,
  • otręby owsiane,
  • komosa ryżowa,
  • orkisz suchy,
  • kasza jęczmienna perłowa.

Warzywa:

  • suszone pomidory,
  • natka pietruszki,
  • botwina,
  • brukselka,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • jarmuż,
  • rukola,
  • bób,
  • brokuł,
  • ziemniaki.

Owoce:

  • figi suszone,
  • czarne porzeczki,
  • morele suszone,
  • śliwki suszone,
  • awokado,
  • jagody suszone,
  • jabłka.

Zioła i przyprawy:

  • rozmaryn,
  • natka suszona,
  • kurkuma suszona,
  • tymianek suszony,
  • bazylia suszona,
  • mięta suszona,
  • kumin suszony,
  • majeranek suszony.

Wśród wielu przyczyn wywołujących anemię, niezależnie od grupy wiekowej, wymienia się między innymi źle zbilansowaną dietę. Lista produktów bogatych w żelazo jest na tyle długa i różnorodna, że łatwo skomponować mnóstwo smacznych rozwiązań dietetycznych – wystarczy tylko trochę chęci i wiedza na temat korzystnych oraz niewskazanych połączeń składników.

Źródła:

  • https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
  • https://www.who.int/health-topics/anaemia#tab=tab_3
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26314490/
  • https://www.healthline.com/health/iron-deficiency-anemia#complications
  • https://www.hematology.org/education/patients/anemia
  • http://perspectivesinmedicine.cshlp.org/content/3/7/a011866.full
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20200263/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*