Tosty ze szpinakiem i serem żółtym - pora-na-zdrowie.pl
Tosty to doskonały początek weekendowego dnia. Masz ochotę na nieprzyzwoicie pyszne śniadanie? Proponuje ciepłe, chrupiące tosty z serem żółtym, suszonymi pomidorami i szpinakiem.
 
Kremowy szpinak w połączeniu z rozpływającym się serem żółtym – tworzą zgrany, smaczny duet!
 
Wariacji smakowych jest tysiące, a jakie są Twoje ulubione dodatki do tostów? 
 

Kremowy szpinak:

• łyżeczka oliwy z oliwek
• ząbek czosnku
• 1,5 szklanki szpinaku
• 1,5 łyżki serka śmietankowego
• szczypta soli
 
• 4 kromki dobrej jakości chleba tostowego lub zwykłego
• łyżka masła
• 2 plasterki sera żółtego
 
• 2 sztuki pomidorów suszonych w oleju
 

Sposób wykonania

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokruszony ząbek czosnku. Chwilę podsmaż i dodaj świeży, posiekany szpinak. Poczekaj aż zwiędnie. Dodaj na sitko i odcedź z nadmiaru wody. Przełóż do miski, wymieszaj z serkiem śmietankowym i dodaj odrobinę soli.
 
Każdą stronę kromki chleba posmaruj odrobiną masła. Połóż na 2 kromkach ser żółty, kremowy szpinak oraz suszone pomidory. Złóż kromki chleba, połóż na rozgrzaną patelnię. Delikatnie dociśnij łopatką kuchenną, aby tost się skleił. Czekaj aż chleb się zarumieni (około 3 minut) i przewróć na drugą stronę. Gotowe.
 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*