Tosty to doskonały początek weekendowego dnia. Masz ochotę na nieprzyzwoicie pyszne śniadanie? Proponuje ciepłe, chrupiące tosty z serem żółtym, suszonymi pomidorami i szpinakiem.
Kremowy szpinak w połączeniu z rozpływającym się serem żółtym – tworzą zgrany, smaczny duet!
Wariacji smakowych jest tysiące, a jakie są Twoje ulubione dodatki do tostów?
Spis treści
Przepis
Kremowy szpinak:
• łyżeczka oliwy z oliwek
• ząbek czosnku
• 1,5 szklanki szpinaku
• 1,5 łyżki serka śmietankowego
• szczypta soli
• 4 kromki dobrej jakości chleba tostowego lub zwykłego
• łyżka masła
• 2 plasterki sera żółtego
• 2 sztuki pomidorów suszonych w oleju
Sposób wykonania
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokruszony ząbek czosnku. Chwilę podsmaż i dodaj świeży, posiekany szpinak. Poczekaj aż zwiędnie. Dodaj na sitko i odcedź z nadmiaru wody. Przełóż do miski, wymieszaj z serkiem śmietankowym i dodaj odrobinę soli.
Każdą stronę kromki chleba posmaruj odrobiną masła. Połóż na 2 kromkach ser żółty, kremowy szpinak oraz suszone pomidory. Złóż kromki chleba, połóż na rozgrzaną patelnię. Delikatnie dociśnij łopatką kuchenną, aby tost się skleił. Czekaj aż chleb się zarumieni (około 3 minut) i przewróć na drugą stronę. Gotowe.