Sól - czym zastąpić sól - pora-na-zdrowie.pl

Sól to jedna z podstawowych przypraw w naszej kuchni – nadaje wyrazistego smaku rozmaitym potrawom, a także stanowi praktyczną substancję konserwującą. Niezaprzeczalnym faktem jest jednak to, że sól spożywana w nadmiarze może przyczynić się do rozwoju licznych chorób układu sercowo-naczyniowego. Czym zastąpić sól w diecie i jakie ma ona znaczenie dla organizmu?

Sól w diecie – czy sól jest potrzebna organizmowi?

Sól to źródło dwóch ważnych pierwiastków, tj. sodu i chloru – ten pierwszy jest niezbędny do poprawnego funkcjonowania gospodarki elektrolitowej oraz pracy układu nerwowego i kostno-mięśniowego. Drugi z nich, z kolei, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową. Jeśli w codziennej diecie stawiasz na sól jodowaną, wiedz, że zawiera ona również jod, którego niedobór to częsty problem zarówno u osób zdrowych, jak i pacjentów z chorobami tarczycy.

Już 1 g soli dziennie wystarczy do zaspokojenia podstawowego zapotrzebowania na powyższe pierwiastki. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że jej całkowite spożycie w ciągu dnia nie powinno przekraczać 5 g. Przed zapoznaniem się ze zdrowszymi zamiennikami soli, warto mieć na uwadze, że sól często dodawana jest do pożywienia przez producentów, a to wszystko za sprawą jej konserwujących właściwości. Produkty, na które należy zwrócić szczególną uwagę, to:

  • przetwory mięsne,
  • pieczywo,
  • sery,
  • gotowe dania,
  • konserwy,
  • mieszanki przypraw.

Co powoduje nadmiar soli w diecie?

Menu obfitujące w źródła soli nie jest korzystne dla ludzkiego zdrowia. Regularne spożywanie jej w dużych ilościach prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego, które – zbagatelizowane – może być przyczyną niewydolności serca, zawału oraz udaru mózgu.

Lista problemów związanych z nadwyżką soli jest bardzo długa. Jej nadmiar może przyczynić się do rozwoju takich schorzeń jak kamica nerkowa, rak żołądka, nadwaga i otyłość oraz osteoporoza. Badania naukowe pokazują również, że zbyt duża ilość soli w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia demencji.

Nadmiar soli w diecie może prowadzić do zaostrzenia przebiegu wielu przewlekłych chorób, w tym cukrzycy typu 2 oraz astmy.

Czym zastąpić sól?

Zastanawiasz się, czym zastąpić sól podczas przygotowywania zbilansowanych posiłków? Jeśli najczęściej sięgasz po sól kuchenną, wiedz, że na rynku dostępne są jej zdrowsze alternatywy. Do wyboru masz przede wszystkim:

  • sól kamienną – nierafinowaną i obfitującą w takie pierwiastki jak chrom czy mangan;
  • sól morską – będącą naturalnym źródłem jodu, miedzi, żelaza oraz wapnia;
  • sól kłodawską – nierafinowaną i pozbawioną substancji przeciwzbrylających;
  • sól czarną – zawierającą dużą ilość żelaza.
Sól kuchenna traci większość dobroczynnych substancji wskutek obróbki termicznej. Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić sól w jadłospisie, stawiaj na jej zdrowsze odpowiedniki lub spróbuj całkowicie zastąpić ją ziołami.

Zamienniki soli – poznaj listę ziół, które zastąpią sól

Zioła mogą być z powodzeniem używane jako zdrowy zamiennik soli. Jednak warto zaopatrywać się w dobrej jakości produkty oraz mieszanki, które są jej całkowicie pozbawione. Chcesz zacząć stosować zioła zamiast soli? W takim wypadku z pomocą przyjdą ci:

  • rozmaryn,
  • bazylia,
  • oregano,
  • szałwia,
  • majeranek,
  • estragon,
  • lubczyk,
  • gorczyca,
  • cząber,
  • kolendra.

Sól jest źródłem ważnych mikroelementów, jednak – spożywana w nadmiarze – stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Zbyt wysoka podaż tej substancji w diecie może prowadzić do rozwoju licznych schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz zaostrzenia niektórych chorób przewlekłych. Czym zastąpić sól? Sól kuchenną warto wymienić na jej zdrowsze odpowiedniki lub zastąpić aromatycznymi ziołami.

Źródła:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29335605/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22316270/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30402970/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31025198/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20720531/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*