Idealne ciasto z jabłkami z nutką cynamonu i brązowym cukrem. Przyszedł czas na podzielenie się przepisem mojej ulubionej szarlotki. Cynamonowo – jabłkowe nadzienie idealnie nadaje się na jesienne popołudnia. Zapach tej prostej szarlotki unosi się w całym domu!
Te tradycyjne ciasto składa się z mąki, masła, odrobiny ksylitolu, wody oraz szczypty soli. W przepisie użyłam mąki pełnoziarnistej i zapewniam, że efekt będzie lepszy niż przy użyciu zwykłej mąki.
Przepis
Ciasto:
- 400 g mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki ksylitolu
- Szczypta soli
- 240 g schłodzonego masła
- 6 łyżek zimnej wody
Nadzienie jabłkowe z cynamonem:
- 5 sztuk średniej wielkości jabłek
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka sok z cytryny
Do posypania:
- 1 łyżka brązowego cukru
Sposób wykonania
Ciasto
W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i wymieszaj rękami z mąką. Stopniowo dodawaj zimną wodę i ugniataj, aż ciasto się zlepi. (można wszystkie składniki włożyć do robota kuchennego, ale ja zdecydowanie wolę ciasto wyrabiać w rękach)
Ciasto podzielić na pół i uformować w kulkę. Owinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce przez godzinę.
Nadzienie
Jabłka obrać i wydrążać i pokroić w kosteczkę. Jabłka włożyć do miski dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz sok z cytryny. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
Przygotowanie
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj połowę ciasta. Przygotowane ciasto przełóż do formy (użyłam formy do tarty 27 cm) i delikatnie dociśnij. Nakłuj widelcem ciasto, aby nie urosło a następnie napełnij przygotowanymi wcześniej jabłkami. Rozwałkuj kolejną część ciasta, pokrój w paski. Ułóż je na powierzchni farszu z jabłek. Ciasto można także pozostawić nie rozwałkowane. *Jeśli pozostało Ci trochę ciasta a chcesz, aby Twoja szarlotka wyglądała ciekawie, rozwałkuj ciasto i wytnij z dowolne kształty. Ja użyłam do tego małe formy do pierniczków w postaci serca. Umieściłam je na wierzchu ciasta.
Wierzch ciasta posmaruj odrobiną mleka i posyp brązowym cukrem.
Piec około 50 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Szarlotkę możesz podawać z syropem klonowym, gałką lodów i wiele innych. A Ty jakich dodatków najczęściej używasz?