Pyszne, puszyste drożdżowe ciasto cynamonowe. Idealne na przytulne wieczory przy ciepłej herbacie a także na śniadanie oraz przekąskę. Zdradzić Wam sekret idealnego ciasta drożdżowego? Wystarczy obdarzyć go troską i otulić go ciepłym kocem.
Spis treści
Magicznych zapach ciasta cynamonowego
Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, który roznosi się w całym domu. Lepkie, aromatyczne nadzienie cynamonowe, rozpływa się w ustach. Możecie wykazać się kreatywnością i dodać do środka przyprawy, owoce, orzechy. Niech Was poniesie fantazja! Ten wypiek to rozkosz dla podniebienia.
Dodatek prozdrowotnego cynamonu cejlońskiego, zachęca do skosztowania nie jednego a dwóch kawałków. Z badań wynika, że sam zapach cynamonu zwiększa koncentrację i pozytywnie wpływa na pamięć. Chyba rozsypie w całym domu. Cynamon szczególnie doceniany jest za silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejsza również poziom glukozy we krwi oraz obniża ciśnienie krwi.
Składniki
Składniki do wykonania ciasta drożdżowego
- 400 g mąki ciemnej mąki orkiszowej
- 7 g suszonych drożdży
- 150 ml mleka 2%
- 60 g masła zwykłego
- 50g erytrytolu lub 30 g cukru zwykłego
- 1 sztuka jajka
Składniki do wykonania nadzienia cynamonowego
- 40 g masła zwykłego
- niepełna łyżka cynamonu
- Szczypta cukru trzcinowego do dekoracji
Przygotowanie
Nadzienie cynamonowe
- Masło rozpuścić. Erytrytol/cukier wymieszać z cynamonem i dodać przestudzone masło.
- Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto drożdżowe
- Do garnka wrzucić masło i rozpuścić.
- W tym czasie w innym naczyniu delikatnie podgrzać mleko (lekko ciepłe).
- Do miski wsypać mąkę orkiszową, dodać drożdże, cukier, mleko i wymieszać delikatnie.
- Następnie dodać ostudzone masło i jajko.
- Dokładnie wyrobić za pomocą miksera lub ręcznie.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Najlepiej przykryć kocem.
- Po 1,5 godziny ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, lekko podsypaną mąką. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Najlepiej w trakcie wałkowania, przyłożyć formę do pieczenie i ocenić czy ciasto się zmieści.
- Posmarować przygotowanym nadzienie cynamonowym.
- Ciasto zawinąć wzdłuż dłuższej krawędzi i przeciąć uzyskany rulon wzdłuż i obie części zapleść.
- Kolejno przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Posypać cukrem trzcinowym.
- Piec przez 30 minut w 180 C.