Dietetyczna carbonara z szynką parmeńską i szparagami

Przygotowałam dla Was przepis na sycącą, dietetyczną kremową a’la carbonare. Wyczarujecie te wspaniałe danie w kilka chwil. Szynka parmeńska jest godnym zastępcą boczku! Wyróżnia się lekko słonym smakiem oraz wyjątkowym aromatem. Jestem rozkochana w tym niezwykłym połączeniu.

Potrawę tę bardzo często jemy podczas sezonu na szparagi, a więc korzystajcie z dobrodziejstw tego warzywa. Stanowią one ucztę dla podniebienia, ale też dla oka. Poza niekwestionowanymi walorami kulinarnymi szparagi mają także korzystny wpływ na organizm.

Jeśli jesteście wielbicielami makaronów, skorzystajcie z tego przepisu! 🍝

Przepis na kremową carbonarę 

Kremowa a’la carbonara ze szparagami i szynką parmeńską 1 porcja – około 555 kcal

Składniki na dietetyczną carbonarę

  • Makaron tagliatelle – 60g
  • Szparagi zielone- 6 sztuk
  • Szpinak – garść
  • Szynka parmeńska – 2 plastry
  • Ser parmezan – 2 łyżki tartego
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • Przyprawy

Przygotowanie

  1. Szynkę parmeńską pokroić w kostkę.
  2. Patelnię rozgrzać, dodać oliwę z oliwek po czym dodać szynkę parmeńską.
  3. Następnie na patelnie dodać szpinak i chwilę jeszcze dusić.
  4. Szparagi zielone dokładnie umyć. Pokroić w cienkie plastry, a główki odciąć.
  5. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Do gotującego się makaronu na dwie-trzy minuty przedodcedzeniem dodać pokrojone szparagi razem z główkami i gotować do miękkości.
  6. Po odcedzeniu makaron ze szparagami wrzucić wszystko na patelnię i zdjąć z ognia.
  7. Całe jajko, żółtko dokładnie wymieszać z przyprawami oraz 1 łyżką parmezanu.
  8. Sos jajeczny dodać na patelnię i mieszać do momentu aż sos lekko zgęstnieje. UWAGA: Zawartość na patelni mieszaj energicznie. Nie podgrzewaj carbonary, by masa jajeczna się nie ścięła.
  9. Wyłożyć na talerz i oprószyć resztą parmezanu oraz posypać natką pietruszki.

* Czasami końcówki szparagów są twarde, wtedy należy je odłamać.

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*