Przygotowałam dla Was przepis na sycącą, dietetyczną kremową a’la carbonare. Wyczarujecie te wspaniałe danie w kilka chwil. Szynka parmeńska jest godnym zastępcą boczku! Wyróżnia się lekko słonym smakiem oraz wyjątkowym aromatem. Jestem rozkochana w tym niezwykłym połączeniu.
Potrawę tę bardzo często jemy podczas sezonu na szparagi, a więc korzystajcie z dobrodziejstw tego warzywa. Stanowią one ucztę dla podniebienia, ale też dla oka. Poza niekwestionowanymi walorami kulinarnymi szparagi mają także korzystny wpływ na organizm.
Jeśli jesteście wielbicielami makaronów, skorzystajcie z tego przepisu! 🍝
Spis treści
Przepis na kremową carbonarę
Kremowa a’la carbonara ze szparagami i szynką parmeńską 1 porcja – około 555 kcal
Składniki na dietetyczną carbonarę
- Makaron tagliatelle – 60g
- Szparagi zielone- 6 sztuk
- Szpinak – garść
- Szynka parmeńska – 2 plastry
- Ser parmezan – 2 łyżki tartego
- Żółtko – 1 sztuka
- Jajko – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- Przyprawy
Przygotowanie
- Szynkę parmeńską pokroić w kostkę.
- Patelnię rozgrzać, dodać oliwę z oliwek po czym dodać szynkę parmeńską.
- Następnie na patelnie dodać szpinak i chwilę jeszcze dusić.
- Szparagi zielone dokładnie umyć. Pokroić w cienkie plastry, a główki odciąć.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Do gotującego się makaronu na dwie-trzy minuty przedodcedzeniem dodać pokrojone szparagi razem z główkami i gotować do miękkości.
- Po odcedzeniu makaron ze szparagami wrzucić wszystko na patelnię i zdjąć z ognia.
- Całe jajko, żółtko dokładnie wymieszać z przyprawami oraz 1 łyżką parmezanu.
- Sos jajeczny dodać na patelnię i mieszać do momentu aż sos lekko zgęstnieje. UWAGA: Zawartość na patelni mieszaj energicznie. Nie podgrzewaj carbonary, by masa jajeczna się nie ścięła.
- Wyłożyć na talerz i oprószyć resztą parmezanu oraz posypać natką pietruszki.
* Czasami końcówki szparagów są twarde, wtedy należy je odłamać.
SMACZNEGO! 🙂