Truskawki w ciąży - pora-na-zdrowie.pl

Czy truskawki w ciąży to odpowiedni wybór dietetyczny? To pytanie wraca jak bumerang, gdy tylko rozpoczyna się sezon na te pyszne i zdrowe owoce. Z jednej strony są one wypełnione po brzegi cennymi substancjami odżywczymi, z drugiej natomiast mogą być przyczyną alergii pokarmowej. Czy przyszła mama może pozwolić sobie na włączenie ich do diety? PORA NA ZDROWIE odpowiada!

Czym są truskawki?

Truskawki to popularne owoce jagodowe, które powstały w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek. Efektem tego zabiegu było wyhodowanie rośliny o dużych, czerwonych i soczystych owocach, po które chętnie sięgamy w upalne dni. Doskonale nadają się one do spożywania zarówno solo, jak i jako dodatek do rozmaitych deserów. Truskawki lubią klimat umiarkowany i można je uprawiać nawet w przydomowym ogródku. Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych specjaliści uważają je za istotną część letniej diety. Co dokładnie kryje się w truskawkach?

Jakie właściwości mają truskawki?

Truskawki oferują ogromne bogactwo mikroelementów. Wysokie stężenie witaminy C i kwasu elagowego pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, wycisza stany zapalne i chroni organizm przed działaniem nadreaktywnych form tlenu. Owoce te sprawdzą się jako uzupełnienie jadłospisu podczas infekcji o rozmaitym podłożu i okresów obniżonej odporności.

Ze względu na niski indeks glikemiczny, plasujący się na poziomie 40, truskawki są dozwolone, a nawet pożądane w diecie osób chcących zrzucić nadprogramowe kilogramy. A jak kształtuje się ich kaloryczność? W 100 g tych owoców znajduje się zaledwie 32 kcal. Ponadto, dzięki zawartości błonnika, pomagają one ustabilizować poziom cukru we krwi, co jest istotne w przypadku diabetyków. Ich dodatkowym atutem jest obecność bromeliny – enzymu przyspieszającego trawienie tłuszczu i węglowodanów.

Oprócz kwasu askorbinowego truskawki są źródłem flawonoidów, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając ryzyko zawału serca i udaru. Co więcej, wykazują one właściwości żółciopędne, dzięki czemu stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Regularne jedzenie truskawek poprawia parametry lipidogramu. Za wynik ten odpowiedzialna jest kwercetyna, będąca jednym z najsilniejszych antyoksydantów w królestwie roślin. Zmniejsza ona poziom cholesterolu LDL, a co za tym idzie – chroni organizm przed rozwojem miażdżycy. Co ciekawe, olej z pestek truskawek jest chętnie wykorzystywany w dermatologii i kosmetyce.

Czy można jeść truskawki w ciąży?

Truskawki mają do zaoferowania mnóstwo mikroelementów. Jeśli są spożywane w odpowiedni sposób, nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć je do codziennej diety ciężarnych. Na co przyszłe mamy powinny zwrócić szczególną uwagę? Jakie korzyści i ryzyka płyną z obecności tych owoców w ich jadłospisie?

Truskawki w ciąży – korzyści

Czy warto jeść truskawki w ciąży? Odpowiedź brzmi – oczywiście. Owoce te są istną skarbnicą witamin i minerałów. Po pierwsze zawierają one kwas askorbinowy, który zwiększa przyswajalność tak ważnego minerału, jakim jest żelazo. Nie pozostaje on również bez znaczenia dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Co ciekawe, już 10 dag tych owoców zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Powyższy pokarm dostarczy przyszłej mamie sowitą ilość witamin A, K oraz tych z grupy B. Te ostatnie uznawane są za naturalne antydepresanty, wspomagające funkcjonowanie układu nerwowego. Natomiast obecna w truskawkach witamina E i kwas elagowy działają przeciwzapalnie i niwelują negatywne skutki stresu oksydacyjnego. Ponadto są one dobrym źródłem takich pierwiastków śladowych jak mangan, cynk i krzem, dzięki czemu poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.

Powszechną dolegliwością doskwierającą kobietom w ciąży są zaparcia. Rozwiązaniem tego problemu jest włączenie do diety źródeł błonnika, a jednym z nich są właśnie truskawki. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości wody, mają one własności diuretyczne, ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z organizmu i oczyszczają go z toksyn.

Truskawki w ciąży – ryzyka

Truskawki w ciąży stanowią doskonałe uzupełnienie diety przyszłej mamy, o ile spożywane są z umiarem. Głównym przeciwwskazaniem do ich jedzenia jest alergia pokarmowa. Jak objawia się ta przypadłość? W jej przebiegu występuje zwykle wysypka i dolegliwości żołądkowo-jelitowe, w tym bolesne biegunki.

Innym zagadnieniem, które warto mieć na uwadze, sięgając po truskawki, jest ryzyko zatrucia się bakteriami wywołującymi toksoplazmozę. Jako że mogą one bytować w ziemi, w której rosną owoce, należy dokładnie myć je przed jedzeniem. Jak to zrobić? Niepryskane truskawki pochodzące z domowego ogródka można opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli jednak dysponujesz takimi ze sklepu, umieść je najpierw w wodzie z octem, a następnie w roztworze na bazie sody oczyszczonej.

Znamiona truskawkowe to częsta przypadłość wśród noworodków. Nie są one jednak skutkiem jedzenia truskawek w ciąży. Oprócz przypominającego je wyglądu te zmiany skórne nie mają z nimi nic wspólnego i zwykle znikają samoistnie w ciągu pierwszych kilku lat życia.

Truskawki w ciąży – czy można jeść? Podsumujmy!

Truskawki to owoce, które mogą poszczycić się bogactwem substancji bioaktywnych. Obfitują one w witaminy C, E, A i K oraz te z grupy B i są istotnym źródłem antyoksydantów, błonnika oraz takich minerałów jak cynk, krzem i mangan. Ze względu na niską kaloryczność i wysoką zawartość wody ich spożywanie stanowi praktyczny sposób na uzupełnienie płynów. To właśnie z uwagi na powyższe atuty specjaliści rekomendują jedzenie truskawek w ciąży.

Kupując truskawki, wybieraj produkty ze sprawdzonych źródeł i dokładnie je myj, najlepiej w dwóch roztworach – kwaśnym i zasadowym. Kto powinien z nich zrezygnować? Przede wszystkim kobiety, u których już przed ciążą zdiagnozowano alergię na ten pokarm. Ponadto warto unikać ich poza sezonem. Pokarmy tego typu zwykle zawierają o wiele więcej szkodliwych związków chemicznych. Zamiast tego lepiej zrobić większe zapasy w trakcie jego trwania lub sięgać po te mrożone.

Źródła:

  • Banaś, A. Korus, Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, „Medycyna Rodzinna”, nr 19 (3) 2016.
  • Bieszczad, P. Gąsior, A. Rogoza, Jedz truskawki – będziesz zdrowszy, „Medycyna Rodzinna”, nr 20 (1) 2017.
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19689836/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25803191/

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*