Śledzie w ciąży - pora-na-zdrowie.pl

Śledzie to rodzaj pokarmu, który – tuż obok czekolady i ogórków kiszonych – kojarzy się z ciążowymi zachciankami. Niektóre przyszłe mamy chętnie sięgają po nie, aby zaspokoić ochotę na kwaśne przekąski, inne natomiast eliminują je z jadłospisu z obawy o wystąpienie skutków ubocznych. Czy warto wdrożyć śledzie do menu ciężarnej? A może lepiej zastąpić je innymi rybami? Pora na Zdrowie podpowiada, jak bezpiecznie jeść śledzie w ciąży i jakich działań niepożądanych można spodziewać się po ich spożyciu!

Czym są śledzie?

Śledź to ryba z rodziny śledziowatych, występująca głównie w Oceanie Atlantyckim i przylegających do niego morzach. Jej charakterystycznym elementem są srebrzysto-szare łuski i nieco spłaszczony korpus. W obrębie gatunku można wyróżnić dwa podgatunki, tj. śledzia bałtyckiego oraz śledzia atlantyckiego, zwanego pospolitym lub oceanicznym. Mięso tych ryb jest dość tłuste, miękkie i bardzo wyraziste w smaku. Na rynku można spotkać je w rozmaitych wariantach – z dodatkiem cebuli, śmietany, octu, a także solone, marynowane, wędzone i surowe. Które z nich uchodzą za najlepszą opcję dla przyszłej mamy? I co należy wiedzieć o spożywaniu śledzi w ciąży? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu!

Jakie właściwości i wartości odżywcze mają śledzie?

Śledzie to bardzo wartościowe ryby, choć na ogół nie są tak postrzegane. Kryją one w sobie mnóstwo składników odżywczych, wśród których prym wiodą kwasy tłuszczowe omega-3 regulujące szereg procesów zachodzących w organizmie – zapobiegają one rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, redukują poziom „złego” cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, a do tego usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, korzystnie wpływając na pracę mózgu.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to nie jedyne cenne związki obecne w śledziach. Można znaleźć w nich również szeroką gamę witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, witaminy A, D i E oraz wapń, magnez, żelazo, potas, miedź, jod i cynk. Co więcej, ich mięso stanowi źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które powinno znaleźć się w diecie każdej przyszłej mamy. Choć śledzie zaliczane są do grupy tłustych ryb, ich kaloryczność nie jest zbyt duża i wynosi ok. 160 kcal na 100 g.

Czy można jeść śledzie w ciąży?

Jedzenie śledzi w ciąży nie jest zakazane, a wręcz zalecane – ryby te nie kumulują w sobie nadmiernych ilości rtęci i są bardzo odżywcze. Aby zapewnić sobie pełne bezpieczeństwo w trakcie ich spożywania, stawiaj na produkty wysokiej jakości i ze sprawdzonych źródeł. Nie najlepszą opcją są ryby w occie lub śmietanie – w takim wydaniu mogą one nadmiernie obciążać układ pokarmowy i nasilać dolegliwości ciążowe, takie jak zgaga, wzdęcia czy niestrawność. Należy unikać także śledzi surowych, wędzonych lub w oleju. Odpowiednim wyborem natomiast będą ryby w solance lub świeże – te ostatnie można przygotować w piekarniku, np. ze świeżymi ziołami, aromatycznymi przyprawami i ulubionymi warzywami.

Pomimo licznych zalet śledzi, nie można zajadać się nimi bez ograniczeń. Jeśli są one jedynymi rybami w jadłospisie ciężarnej, dobrze jest uwzględnić je w dwóch posiłkach tygodniowo.

Śledzie w ciąży – korzyści

Nie ulega wątpliwości, że sięganie po śledzie w ciąży niesie za sobą szereg korzyści. Głównym argumentem przemawiającym za wdrożeniem ich do menu przyszłej mamy jest zawartość wyżej wspomnianych kwasów omega-3, zwłaszcza kwasu DHA – związki te mają niebagatelny wpływ na rozwój płodu, zwłaszcza na kształtowanie się jego układu nerwowego i narządu wzroku. Co więcej, odgrywają one istotną rolę w budowaniu odporności kobiety i dziecka, a do tego zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji poporodowej. Nie bez znaczenia pozostaje również obecność białka – aby cieszyć się dobrym zdrowiem, ciężarna powinna spożywać je w ilości 1,1-1,2/kg masy ciała. Na dodatkową uwagę zasługują oczywiście ich walory smakowe i ogromna uniwersalność – jako że można serwować je na wiele różnych sposobów, szybko się nie nudzą i są w stanie urozmaicić nawet najbardziej monotonne posiłki.

Śledzie w ciąży – ryzyka

Największym zagrożeniem związanym z zajadaniem się śledziami w ciąży jest ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes. Wywołana nią listerioza może doprowadzić do pojawienia się niepokojących objawów, w tym bólów kostno-stawowych, gorączki, drgawek oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych, takich jak wymioty czy biegunka. W skrajnych przypadkach następstwem zakażenia może być przedwczesny poród, poronienie, zahamowanie wzrostu wewnątrzmacicznego płodu lub jego obumarcie oraz pogorszenie kondycji zdrowotnej dziecka już po urodzeniu. Do zakażenia listerią dochodzi zwykle po zjedzeniu ryb surowych lub wędzonych na zimno – to właśnie dlatego przed ich zakupem warto dowiedzieć się, w jaki sposób były przetwarzane.

Śledzie w ciąży – czy można jeść? Podsumujmy!

Nie bez powodu śledzie znajdują się w ścisłej czołówce ciążowych zachcianek – skutecznie zaspokajają one ochotę na kwaśne przekąski, która często pojawia się u pań oczekujących dziecka. Czy sięganie po śledzie w ciąży to dobry pomysł? Tak, o ile są one odpowiednio przetworzone i serwowane bez ciężkostrawnych dodatków. Wbrew powszechnym opiniom mogą one stanowić wartościowy element jadłospisu przyszłej mamy, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości substancji odżywczych i pełnowartościowego białka. Chciałabyś wdrożyć je do swojego menu, ale nie wiesz, jak bezpiecznie to zrobić? Nie zwlekaj i umów się na wizytę do doświadczonego dietetyka, który udzieli ci cennych wskazówek na temat spożywania ryb i innych potencjalnie szkodliwych pokarmów!

Źródła:

  • http://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9077255/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6033312/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7346675/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8838693/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*