Łuszczyca kropelkowa a dieta - co musisz wiedzieć

Łuszczyca kropelkowa, zwana również drobnogrudkową lub kropelkowatą, to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, które dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jedną z najskuteczniejszych metod łagodzenia jej objawów jest zmiana nawyków żywieniowych. Jakich modyfikacji w jadłospisie wymaga łuszczyca kropelkowa? Dieta bezglutenowa, wegetariańska czy śródziemnomorska – która z nich jest najbardziej wskazana przy tej przypadłości?

Czym jest łuszczyca kropelkowa?

Łuszczyca kropelkowa to jedna z odmian łuszczycy pospolitej, która najczęściej dotyka dzieci i nastolatków. Jako że zazwyczaj pojawia się po lub w trakcie infekcji – np. gardła lub migdałków – często nazywana jest łuszczycą „poinfekcyjną”. Przyczyny jej występowania nie są do końca znane, jednak wśród tych najbardziej prawdopodobnych wymienia się zakażenie paciorkowcami.

Charakterystycznym objawem tej odmiany łuszczycy są grudki rozsiane na różnych partiach skóry. Nierzadko towarzyszy im rumień oraz uporczywy świąd, który sprawia, że trudno powstrzymać się od drapania. Co może okazać się pomocne w łagodzeniu symptomów łuszczycy kropelkowej? Dieta i apteczne specyfiki – dlaczego powinny iść ze sobą w parze?

Łuszczyca kropelkowa – dieta i jej rola w łagodzeniu objawów

Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio skomponowany jadłospis to podstawa leczenia rozmaitych schorzeń, zwłaszcza tych o podłożu autoimmunologicznym. Nie inaczej jest w przypadku łuszczycy kropelkowej, która przybiera na sile wskutek błędów żywieniowych. Jeśli zmagasz się z powyższym schorzeniem, musisz dostarczyć swojemu organizmowi jak najwięcej substancji odżywczych, zwłaszcza kwasów omega-3, które zmniejszają nasilenie zmian chorobowych.

Dieta przy łuszczycy kropelkowej powinna obfitować w przeciwutleniacze, do których zaliczają się witaminy E, C i A. Ich główną funkcją jest hamowanie namnażania się wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju stanu zapalnego. Warto pamiętać również o beta-karotenie i flawonoidach, a także o witaminie D, która wydłuża stan remisji i wspomaga proces regeneracji naskórka.

Podstawą diety przy łuszczycy kropelkowej są produkty bogate w składniki odżywcze, które niwelują stan zapalny i przyspieszają regenerację naskórka.

Dieta przy łuszczycy kropelkowej – co jeść?

Lekarze i dietetycy wytypowali kilka modeli odżywiania, które mogą okazać się pomocne w łagodzeniu objawów łuszczycy kropelkowej – dieta śródziemnomorska, wegetariańska i bezglutenowa uchodzą za najskuteczniejsze z nich. Według ogólnych zaleceń należy sięgać przede wszystkim po świeże warzywa i owoce, rośliny strączkowe, pełnoziarniste zboża, orzechy oraz tłuste ryby morskie.

Niezwykle istotną rzeczą w przypadku łuszczycy kropelkowej jest utrzymanie prawidłowej masy ciała. Nadwaga i otyłość mogą nasilać dokuczliwe symptomy, co spowodowane jest m.in. wytwarzaniem adipokin przez komórki tkanki tłuszczowej. Co więcej, zbyt wysoka waga może utrudniać leczenie i prowadzić do rozwoju innych chorób, zwłaszcza cukrzycy i insulinooporności.

Dieta przy łuszczycy kropelkowej – czego unikać?

Do pokarmów wywołujących stany zapalne w organizmie – i tym samym nasilających objawy choroby – należą słodycze, fast foody, słodkie przekąski, mleko i jego przetwory, mięso, kolorowe napoje oraz dania typu instant. Z menu należy wykluczyć produkty bogate w konserwanty, polepszacze smaku, sztuczne aromaty, barwniki oraz tłuszcze trans i rafinowane cukry. Niezbędnym krokiem jest również odstawienie używek, zwłaszcza tytoniu i alkoholu, które zaburzają pracę układu immunologicznego.

Łuszczyca kropelkowa to choroba autoimmunologiczna, która objawia się powstawaniem niewielkich grudek na skórze. Aby złagodzić jej przebieg, należy nie tylko stosować apteczne specyfiki, ale również zmienić nawyki żywieniowe. W przypadku łuszczycy kropelkowej dieta powinna obfitować w substancje odżywcze, które usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego. Masz problem z ułożeniem stosownego jadłospisu? Nie bój się poprosić o pomoc doświadczonego dietetyka, który udzieli ci cennych wskazówek.

Źródła:

  • https://www.psoriasis.org/dietary-modifications/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7432353/
  • https://www.healthline.com/health/psoriasis/food-triggers-for-psoriasis#foods-to-avoid
  • https://www.psoriasis.org/guttate/
  • https://www.healthline.com/health/psoriasis-guttate#symptoms
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482498/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*