Co jeść przy Hashimoto - pora-na-zdrowie.pl

Stosowanie odpowiedniej diety to jeden z kluczowych elementów w łagodzeniu objawów autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Aby jednak dobrze spełniała ona swoją funkcję, powinna być jak najbardziej urozmaicona, odżywcza i po prostu smaczna. Nie może zabraknąć w niej najważniejszych witamin i minerałów, które niwelują stany zapalne i usprawniają pracę gruczołu tarczowego. Co jeść przy Hashimoto, żeby móc cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem? Pora na Zdrowie podpowiada!

Co jeść przy Hashimoto? Najważniejsze zasady

Według specjalistów poprawnie ułożona dieta – tuż obok farmakoterapii – to jeden z najważniejszych elementów niwelowania symptomów autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Jej głównym celem jest wyciszanie stanów zapalnych oraz zapobieganie i leczenie chorób współistniejących, takich jak cukrzyca, insulinooporność, hiperlipidemia czy nadciśnienie tętnicze. Aby jednak przynosiła ona pożądane efekty, należy przestrzegać kilku ważnych zasad przy jej komponowaniu.

Jadłospis osób zmagających się z powyższym schorzeniem powinien być odpowiednio zbilansowany. Należy zadbać przede wszystkim o stosowne proporcje makroskładników – w posiłkach powinny znaleźć się źródła pełnowartościowego białka (15-25%), zdrowych tłuszczów (25-30%) i węglowodanów (≥50%). Oczywiście najlepiej stawiać na węglowodany złożone, które zawierają najwięcej błonnika i nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi.

Hashimoto nierzadko idzie w parze z niedoborami pokarmowymi, dlatego tak ważne jest sięganie po pokarmy bogate w witaminy i minerały. To właśnie one w dużej mierze warunkują prawidłową syntezę hormonów tarczycy oraz łagodzą proces zapalny w jej obrębie. Które z nich zasługują na szczególną uwagę i dlaczego? Co jeść przy Hashimoto, żeby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu!

Produkty wskazane przy Hashimoto

Ułożenie idealnej diety dla osób zmagających się z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy nierzadko stanowi nie lada wyzwanie. Należy przy tym skupić się na kilku istotnych aspektach, włączając w to jakość składników, zawartość substancji odżywczych oraz ogólny stan zdrowia i ewentualne nietolerancje pokarmowe. Poniżej znajdziesz zestawienie produktów wskazanych przy Hashimoto, które powinny znaleźć się w niemal każdym jadłospisie.

DBAJ O SIEBIE PRZY HASHIMOTO POD OKIEM DIETETYKA!!!

Skorzystaj ze specjalnej oferty na pakiet rozszerzony online w cenie 350 zł zamiast 450 zł !!!

Dietetyk kliniczny Katarzyna Brzozowska

Produkty bogate w witaminę D

Nie bez powodu witamina D znalazła się na szczycie naszej listy. Na szczególną uwagę zasługuje jej korzystne działanie na układ odpornościowy – według badań naukowych zmniejsza ona nadmierną reakcję immunologiczną na autoantygeny, a także pozwala zredukować stan zapalny. Wykazuje ona również własności immunomodulujące i wpływa na różnicowanie się komórek odpornościowych. Co więcej, istnieją przesłanki, by twierdzić, że utrzymywanie jej na stosownym poziomie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób gruczołu tarczowego. Co jeść przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto, żeby przyswoić jak najwięcej witaminy D? Za jej najbogatsze źródła uznaje się tłuste ryby morskie, jajka, sery dojrzewające, podroby oraz mleko i jego przetwory.

Nawet najlepiej skomponowana dieta nie jest w stanie dostarczyć zalecanych ilości witaminy D, dlatego niezbędne jest przyjmowanie jej w postaci suplementów. Dawka preparatu powinna zostać indywidualnie dobrana przez specjalistę.

Produkty bogate w magnez

Wśród produktów wskazanych przy Hashimoto nie może zabraknąć również tych z magnezem. Doniesienia ze świata nauki wskazują na korelację pomiędzy jego niedoborem a wzrostem przeciwciał przeciwko tyreoglobulinie (TgAb). Ponadto wykazano, że pierwiastek ten przyczynia się do poprawy obrazu gruczołu tarczowego w badaniu ultrasonograficznym. Jego prawidłowa podaż w jadłospisie ma zbawienny wpływ na wyciszenie szeregu uciążliwych symptomów, które towarzyszą osobom z Hashimoto, w tym przewlekłego zmęczenia, bólu głowy, problemów ze snem oraz większej podatności na stres. Po jakie pokarmy sięgać, żeby zapewnić sobie odpowiednią ilość magnezu? Wśród tych najbardziej wartościowych wymienia się m.in. zboża (pełnoziarniste pieczywo, kasze, otręby pszenne), orzechy (migdały, pistacje, orzechy laskowe), pestki dyni, rośliny strączkowe, gorzką czekoladę, banany, suszone owoce oraz wodę mineralną średnio- i wysokomineralizowaną.

Produkty bogate w selen

Selen stanowi jedną z najważniejszych substancji odżywczych w kontekście zdrowia gruczołu tarczowego. Nic zatem dziwnego, że jego spożywanie jest częścią podstawowego protokołu terapeutycznego w limfocytarnym zapaleniu tarczycy. Po pierwsze bierze on udział w metabolizmie jej hormonów – ale nie tylko. Reguluje on również poziom autoprzeciwciał anty-TPO i jest składnikiem budulcowym selenoprotein, które są ważnymi przeciwutleniaczami chroniącymi przed negatywnymi skutkami działania nadtlenku wodoru. Ze względu na to, że pacjenci z Hashimoto wykazują mniejsze stężenie powyższego pierwiastka w surowicy krwi, należy zadbać o włączenie jego źródeł do diety. Na jakie produkty z jego zawartością warto postawić? Jego największa ilość znajduje się m.in. w otrębach pszenicy i owsa, nasionach słonecznika, jajach, orzechach brazylijskich, tuńczyku, mięsie indyczym, ciecierzycy, brukselce oraz grochu.

Spożywanie jednego orzecha brazylijskiego dziennie jest w stanie pokryć zapotrzebowanie twojego organizmu na selen w 175%.

Produkty bogate w jod

Aby gruczoł tarczowy mógł poprawnie funkcjonować, potrzebuje on 150 mcg jodu na dobę. O jego dodatkową dawkę muszą zadbać kobiety w ciąży i w trakcie laktacji. Co ciekawe, u osób borykających się z Hashimoto deficyt tego pierwiastka jest niezwykle rzadki, zatem dostarczenie go wraz ze zbilansowaną dietą powinno w zupełności pokryć jego dzienne zapotrzebowanie. Warto także wziąć pod uwagę, że zbyt wysokie stężenie tego minerału ma negatywny wpływ na pracę tarczycy i może prowadzić do rozwoju jej niedoczynności. Zatem co jeść przy Hashimoto, aby zapewnić organizmowi jego odpowiednią podaż? Jego źródłami są przede wszystkim ryby, w tym dorsz, makrela, sardynki, oraz owoce morza, sól jodowana, jaja, ser żółty i woda mineralna.

Produkty bogate w cynk

W jadłospisie osób z limfocytarnym zapaleniem tarczycy nie może zabraknąć pokarmów obfitujących w cynk. Okazuje się bowiem, że jego deficyt uniemożliwia konwersję jej hormonów oraz dostateczną syntezę TSH. Ma on również istotne znaczenie dla pracy układu odpornościowego i wyciszania stanów zapalnych. Ze względu na to, że ludzki organizm nie gromadzi zapasów tego minerału, powinien on zagościć na twoim talerzu każdego dnia. Produkty wskazane przy Hashimoto o wysokim stężeniu cynku to ostrygi, pestki dyni, wątroba cielęca i wołowa, kasza gryczana, karkówka, suszony imbir, biała fasola, migdały oraz chleb żytni razowy.

Produkty bogate w omega-3

Menu dedykowane wsparciu organizmu w chorobie Hashimoto byłoby niekompletne bez kwasów omega-3. Należą one do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i łagodzą negatywne skutki toczącego się w organizmie procesu zapalnego. Według badań mają one zdolność zmniejszania stanów depresyjnych, niwelowania zmęczenia, stabilizacji glikemii oraz poprawy kondycji skóry i włosów. Kwasy omega-3 znajdziesz przede wszystkim w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych oraz nasionach, pestkach i orzechach.

Odpowiednio zbilansowana dieta przy Hasimoto jest kluczowa dla dobrego samopoczucia osób cierpiących na limfocytarne zapalenie tarczycy. Co jeść przy Hashimoto? Należy sięgać po pełnowartościowe produkty, które nie tylko zapewniają stosowną podaż makroskładników, ale także uzupełniają niedobory mineralne poprzez dostarczenie takich związków jak selen, magnez, kwasy omega-3, cynk oraz jod. Opracowanie zdrowego menu to dla ciebie wyzwanie? W takim razie zasięgnij porady specjalisty!

Źródła:

  • https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/download/2545/2515/3328.
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29067607/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34724363/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6028657/
  • https://thyroidpharmacist.com/articles/new-studies-on-magnesium-and-thyroid-health/
  • https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28160243/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34724363/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29428930/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35082139/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30250615/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*