Łuszczyca głowy to przewlekłe, dermatologiczne schorzenie o podłożu autoimmunologicznym. Wywołuje ją szereg zróżnicowanych czynników, w tym genetyczne i środowiskowe. Nie bez znaczenia dla rozwoju choroby pozostaje również niewłaściwa dieta. Borykasz się z łuszczycą? Dowiedz się, czym dokładnie jest ta przypadłość, jak powinna wyglądać dieta przy łuszczycy głowy i jakie produkty warto wyeliminować, aby złagodzić jej przebieg.
Czym jest łuszczyca głowy?
Łuszczyca głowy to choroba na tle autozapalnym. W jej przebiegu organizm wytwarza cytokiny i neuropeptydy prozapalne wywołujące charakterystyczne zmiany skórne. Schorzenie cechuje przyspieszona proliferacja naskórka, która zostaje skrócona z 28 do 3-4 dni. W obrazie medycznym na ogół stwierdza się obecność genu HLA-Cw6, który potocznie zwany jest genem łuszczycy.
Oprócz czynników autoimmunologicznych (zwiększonej syntezy cytokin prozapalnych Il-12, Il-17, Il-23 oraz TNF-alfa) obecność łuszczycy głowy u jednego z rodziców może zwiększyć ryzyko jej wystąpienia z 2% (u ogółu populacji) do 20%.
Dostępne badania dostarczają dowodów, że łuszczyca to choroba, której towarzyszą niekiedy inne przewlekłe stany zapalne, w tym zapalenie jelita grubego, reumatoidalne zapalenie stawów, a także zespół metaboliczny czy nadciśnienie tętnicze. Szereg czynników, w tym nieodpowiednia dieta przy łuszczycy głowy, mogą nasilać objawy schorzenia.
Przyczyny i objawy łuszczycy głowy
Łuszczyca głowy to choroba autoimmunologiczna, której dokładna przyczyna pozostaje nieznana. Wśród czynników, które mają ogromny wpływ na jej rozwój, wymienia się czynniki genetyczne, środowiskowe czy immunologiczne. Nie bez wpływu pozostają również urazy, ukąszenia owadów, przyjmowane leki, a nawet przewlekły stres.
Rozwój łuszczycy głowy cechuje stosunkowo szybki przebieg. Jej objawy są na tyle charakterystyczne, że rzadko mylona jest z łupieżem, grzybicą lub łojotokowym zapaleniem skóry. Wśród najczęstszych symptomów wymienia się suchość skóry, świąd i pieczenie, a także rozległe stany zapalne w postaci czerwonych złuszczających się grudek i suchych warstwowych łusek, które wyglądem przypominają strupki po nadmiernej ekspozycji słonecznej.
Podejmowanie leczenia łuszczycy głowy na własną rękę jest niewskazane. Najrozsądniejszym wyborem jest stały kontakt z lekarzem prowadzącym, który zadecyduje o głównej ścieżce terapii. Ta zazwyczaj opiera się na środkach farmakologicznych mających na celu zmniejszenie stanu zapalanego, a także środkach niwelujących świąd i pieczenie.
Dieta przy łuszczycy głowy – najważniejsze zasady
Źle zbilansowana dieta przy łuszczycy głowy to, zaraz po infekcjach, stresie, niektórych lekach i podrażnieniach mechanicznych, jedna z najczęstszych przyczyn nasilenia niepożądanych objawów. Jakie zmiany w codziennym jadłospisie należy wprowadzić, aby jak najbardziej wyciszyć symptomy dermatoz?
Jadłospis chorych na łuszczycę powinien obfitować w pełnowartościowe dania. Zmagasz się z nadwagą lub otyłością? Nadprogramowe kilogramy mają duży wpływ na zaostrzenie stanu zapalnego w organizmie, a co za tym idzie przebiegu choroby. Oprócz tego, cierpiąc na łuszczycę głowy, warto zadbać o wyrównanie niedoborów pokarmowych. Wśród pierwiastków niedoborowych w tej jednostce chorobowej wymienia się:
- selen,
- witaminę A i E,
- potas,
- cynk,
- wapń,
- magnez,
- foliany i witaminy z grupy B.
Dieta przy łuszczycy głowy powinna być wspomagana przez suplementację witaminy D. Jednym z jej zadań jest regulacja cyklu komórkowego zapobiegająca nadmiernej proliferacji naskórka i nowym ogniskom zapalnym.
Dieta przy łuszczycy głowy – co jeść?
Jakie produkty włączyć do codziennej diety przy łuszczycy głowy? Jej podstawowym założeniem jest komponowanie pełnowartościowych posiłków, opierających się na pokarmach zmniejszających stany zapalane w organizmie.
Bazą takiego jadłospisu powinny być duże ilości warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty. Ochrona organizmu przed działaniem wolnych rodników skutkuje zmniejszeniem odpowiedzi autoimmunologicznej. Do diety należy włączyć karotenoidy (jarmuż, kalafior, szpinak, marchew, biała i czerwona kapusta) oraz flawonoidy (borówki, maliny, truskawki, cebula, papryka, pomidory, zboża, nasiona strączkowe, zielona herbata).
Innymi ważnymi składnikami pokarmowymi, niwelującymi skutki procesów zapalnych, są kwasy tłuszczowe omega-3. Produktami, które dostarczą tych substancji w diecie przy łuszczycy głowy, są ryby (łosoś, makrela, pstrąg, śledź), oleje (olej lniany, oliwa z oliwek), nasiona (orzechy włoskie, nasiona dyni).
Dieta przy łuszczycy głowy – czego unikać?
Złe nawyki żywieniowe nie sprzyjają wyciszeniu stanów zapalnych. Dlatego dieta przy łuszczycy głowy powinna eliminować produkty, które mogą zaostrzać reakcję autozapalną organizmu. Co może nasilać przebieg choroby?
Na liście składników, które lepiej omijać podczas komponowania dań, wymienia się produkty wysokoprzetworzone, nabiał, cukry rafinowane, a także tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, w tym podroby i czerwone mięso. Wśród tych, które mogą zaostrzać objawy łuszczycy głowy, znajduje się również pszenica, suszone owoce oraz duże ilości miodu.
Łuszczyca głowy dotyka osób w różnym wieku. Schorzenie to ma podłoże autoimmunologiczne, ale może być wywoływane przez szereg czynników, w tym nieodpowiednie żywienie. Dobrze opracowana dieta przy łuszczycy głowy może pozytywnie wpłynąć na złagodzenie przebiegu choroby, a do tego wcale nie musi być nudna i niesmaczna!
Źródła:
- Małgorzata Maj, Lidia Rudnicka, Łuszczyca skóry owłosionej głowy (scalp psoriasis), Aesthetica, nr 16, http://aesthetica.com.pl
- Andrzej Kaszuba, Sebastian Uczniak, Aleksandra Kaszuba, Łuszczyca, Dermatologia geriatryczna, Lublin 2016, Wydawnictwo Czelej
- Krystyna Romańska-Gocka, Farmakoterapia łuszczycy, Farm Pol, 2009, 65(9)
- Owczarczyk-Saczonek A., Placek W.: Czy dieta w łuszczycy ma znaczenie? Przegl. Dermatol., 2014; 101: 319–326
- Kragballe K.: Dietary supplementation with a combination of n-3 and n-6 fatty acids (super gamma-oil marine) improves psoriasis. Acta DermVenereol., 1989; 69 (3): 265–268
- Logan A.C.: Omega-3, omega-6 and psoriasis: a different view. Int. J. Dermatol., 2005; 44: 527–528. Luty-Frąckiewicz A.: Wpływ palenia tytoniu i picia alkoholu na zmiany skórne u pacjentów z łuszczycą zwykłą. Przegl. Dermatol., 2003; 90: 275
- Higgins E.: Alkohol, smoking and psorasis. Clin. Exp. Dermatol., 2000; 25: 107–110
- Owczarczyk-Saczonek A., Placek W., Związki łuszczycy z otyłością i nadwagą, Postepy Hig Med Dosw,2017; 71: 761-772
- Krasowska D., Adamczyk M., Znaczenie otyłości w łuszczycy, Przegl Dermatol 2016, 103, 303–308
- Łoza K, Miturska R, Borzęcki A. Poradnik dla chorego na łuszczycę. Perffarma, Lublin 2009. www.luszczycalublin.republika.pl/file/poradnik_2009.pdf (15.06.2016)
- Bojarowicz H., Woźniak B., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Probl Hig Epidemiol 2008, 89(4): 471-475