Ile żelaza przy anemii - pora-na-zdrowie.pl

Nie bez powodu żelazo uznawane jest za jeden z najważniejszych składników dla ludzkiego organizmu – jako element hemoglobiny pierwiastek ten odpowiada za transportowanie tlenu do tkanek i narządów. I nie tylko! Jego deficyt prowadzi do rozwoju rozmaitych schorzeń, w tym niedokrwistości. Z jakich innych właściwości znany jest ten mikroelement? I ile żelaza dziennie przy anemii przyjmować, żeby uporać się z jej uporczywymi objawami? Poznaj garść praktycznych wskazówek od PORA NA ZDROWIE!

Rola żelaza w organizmie

Zanim dowiesz się, ile żelaza dziennie przy anemii zażywać, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie funkcje pełni ten pierwiastek w naszym organizmie. A wbrew pozorom są one bardzo liczne! Składnik ten znany jest przede wszystkim ze swojego krwiotwórczego działania – jest on kluczowym elementem hemoglobiny, która transportuje tlen z płuc do komórek ciała. Ale to nie wszystko! Związek ten usprawnia również pracę układu odpornościowego, stanowiąc tarczę przed infekcjami, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy, utrzymując nasze funkcje intelektualne i fizyczne w ryzach. Jako że jest on składową licznych enzymów, to właśnie od niego w dużej mierze zależy nasz nastrój, poziom niektórych hormonów oraz kondycja włosów, skóry i paznokci. Wystarczy nawet niewielki deficyt, aby pojawiły się uporczywe objawy, które mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie. Jakie symptomy są charakterystyczne dla niedoboru żelaza i anemii?

Niedobór żelaza – objawy

Niedobór żelaza w organizmie i wynikająca z niego niedokrwistość mogą manifestować się na wiele różnych sposobów. Niektóre objawy są tak niespecyficzne, że nierzadko przypisuje się je innym schorzeniom. Co dzieje się w naszym ciele, gdy poziom żelaza spada poniżej normy? Wśród najczęstszych symptomów jego deficytu wymienia się:

  • osłabienie,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • kołatania serca,
  • bladość skóry,
  • brak apetytu,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • duszności,
  • ucisk w klatce piersiowej,
  • bóle i zawroty głowy,
  • senność,
  • apatię,
  • szorstkość skóry,
  • owrzodzenia w kącikach ust,
  • mroczki przed oczami,
  • uczucie zimna,
  • zwiększoną podatność na infekcje,
  • obniżenie nastroju,
  • cienie pod oczami.

Najskuteczniejszym sposobem na uporanie się z niedoborem żelaza i związanej z nim niedokrwistości jest uzupełnienie stężenia tej substancji w organizmie. Ile żelaza dziennie przy anemii przyjmować, żeby osiągnąć pożądane rezultaty? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części artykułu!

Ile żelaza dziennie przy anemii spożywać?

Przed przyjrzeniem się kwestii dawkowania żelaza w anemii warto poznać oficjalne zalecenia na temat dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Otóż u zdrowych dzieci i osób dorosłych kształtuje się ono następująco:

  • 0-6 miesięcy: 0,3 mg,
  • 7-11 miesięcy: 11 mg,
  • 1-3 lata: 7 mg,
  • 4-6 lat: 10 mg,
  • 7-9 lat: 10 mg,
  • 10-12 lat: 10 mg,
  • 13-15 lat: 12 mg (chłopcy), 15 mg (dziewczynki),
  • 16-18 lat: 12 mg (chłopcy), 15 mg (dziewczynki),
  • 19-30 lat: 10 mg (mężczyźni), 18 mg (kobiety),
  • 31-50 lat: 10 mg (mężczyźni), 18 mg (kobiety),
  • 51-65 lat: 10 mg,
  • 66-75 lat: 10 mg,
  • ≥75 lat: 10 mg.

Przy niedokrwistości zapotrzebowanie na powyższy mikroelement wzrasta. Ile żelaza dziennie przy anemii zażywać, żeby zwalczyć chorobę? Jest to kwestia mocno indywidualna – jeśli chodzi o dawkę medykamentów, lekarz ustala je indywidualnie na podstawie szczegółowego wywiadu i aktualnych badań krwi. Należy wziąć pod uwagę fakt, że poza leczeniem farmakologicznym w grę wchodzi również stosowanie odpowiedniej diety. Co konkretnie powinno się w niej znaleźć?

Anemia z niedoboru żelaza – co jeść?

Podstawą diety zalecanej przy niedokrwistości są produkty pochodzenia zwierzęcego, które stanowią źródło lepiej przyswajalnego żelaza hemowego. Które z nich zasługują na uwagę? Za te najbardziej wartościowe uznaje się m.in.:

  • wątrobę wieprzową (18,7 mg żelaza/100 g),
  • kiszkę krwistą (16,9 mg żelaza/100 g),
  • podroby drobiowe (9,5 mg żelaza/100 g),
  • salceson czarny (7,5 mg żelaza/100 g),
  • pestki dyni (15 mg żelaza/100 g),
  • liście pietruszki (5,3 mg/100 g).

Dodatkowo zaleca się wdrożyć do menu inne rodzaje mięs oraz ryby i owoce morza. Należy podkreślić, że produkty roślinne zawierają żelazo niehemowe, które przyswaja się znacznie gorzej niż to obecne w pokarmach odzwierzęcych. Na szczęście istnieją pewne sposoby na zwiększenie jego biodostępności – jednym z nich jest jednoczesne spożywanie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, lub kwasów organicznych, takich jak kwas cytrynowy, jabłkowy, mlekowy i winowy. Pomocne może okazać się również sięganie po źródła witaminy B6 i B12, fruktozy oraz niektórych aminokwasów, np. cysteiny. Warto dodać, że niektóre związki obniżają wchłanianie żelaza – są to m.in. polifenole (kawa, herbata, zboża, nasiona roślin strączkowych), fosforany (napoje gazowane) oraz fityniany i szczawiany (fasola, szpinak, orzechy, kasze, rabarbar).

Nadmiar żelaza w organizmie jest równie niebezpieczny co jego niedobór, dlatego przy stosowaniu suplementów zawsze należy trzymać się zaleceń lekarza.

Ile żelaza przy anemii przyjmować? Podsumujmy!

Żelazo to pierwiastek, który pełni szereg ważnych funkcji w ludzkim ciele – umożliwia transport tlenu do komórek, wzmacnia odporność, a także usprawnia pracę układu nerwowego. Jego niedobór prowadzi do rozwoju rozmaitych schorzeń, zwłaszcza niedokrwistości. Najskuteczniejszym sposobem jej leczenia jest uzupełnienie deficytu za pomocą diety i – w niektórych przypadkach – aptecznych specyfików. Ile żelaza dziennie przy anemii przyjmować, żeby zwalczyć chorobę i uporać się z dokuczliwymi objawami? Jest to kwestia mocno indywidualna – dawki zawsze powinny być dobierane przez specjalistę na podstawie aktualnych badań krwi i wywiadu lekarskiego. Nie wiesz, jak skomponować swój jadłospis, aby dostarczyć swojemu organizmowi jak najwięcej witamin i minerałów, w tym żelaza? Zatem udaj się do doświadczonego dietetyka, który dopasuje menu do twoich potrzeb i preferencji!

Źródła:

  • Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow A., Przygoda B., „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw”, wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
  • https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448065/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560876/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8744124/
  • https://vitapedia.pl/zelazo

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*