Kobieta jedząca cytrusy w ciąży - pora-na-zdrowie.pl

Zbilansowany jadłospis to jeden z najważniejszych elementów warunkujących dobre samopoczucie przyszłej mamy oraz zdrowy rozwój maluszka. Jednak ciążowe menu rządzi się swoimi prawami, w związku z czym w głowie wielu kobiet pojawiają się liczne pytania dotyczące włączenia lub wyeliminowania z niej niektórych produktów. Sytuacja ta dotyczy między innymi owoców cytrusowych – czy można spożywać cytrusy w ciąży? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w niniejszym artykule!

Jakie właściwości mają cytrusy?

Owoce cytrusowe są ważnym filarem zdrowej diety. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C wzmacniają odporność, a także poprawiają wchłanianie żelaza i tym samym przeciwdziałają rozwojowi anemii. Spożywając cytrusy, dostarczysz swojemu organizmowi również witaminy z grupy B, witaminy A i E oraz liczne składniki mineralne.

W cytrusach można znaleźć cenne flawonoidy – ich najważniejszą właściwością jest silne działanie przeciwzapalne. Są one zarówno przeciwutleniaczami, jak i substancjami detoksykującymi, które wspierają pracę wielu narządów.

Alkalizujący charakter owoców cytrusowych pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Ich regularne dostarczanie w diecie może również przyczynić się do obniżenia stężenia homocysteiny oraz cholesterolu LDL, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia.

Obecność ligniny to kolejny element, który wyróżnia cytrusy na tle innych pokarmów. Jej główną cechą jest zapewnienie długotrwałej sytości poprzez spowolnienie trawienia i wchłaniania substancji pokarmowych z jedzenia.

Liczba mikroelementów w cytrusach jest imponująca, dlatego warto, aby stały się one częścią zdrowej diety. Czy mogą sięgać po nie również ciężarne? Czy istnieją jakiekolwiek przeciwskazania do spożywania cytrusów w ciąży?

Czy w ciąży można jeść cytrusy?

Cytrusy w ciąży to temat często dyskutowany nie tylko na forach dla przyszłych mam, ale również wśród specjalistów żywienia. Z jednej strony są one prawdziwymi bombami witamin i minerałów, z drugiej natomiast wykazują działanie silnie alergizujące. O czym jeszcze warto pamiętać przed ich zjedzeniem?

Cytrusy mogą podrażniać szkliwo, które w trakcie ciąży staje się o wiele bardziej wrażliwe. Co więcej, owoce z tej grupy wykazują negatywny wpływ na układ pokarmowy u ciężarnych, nasilając dolegliwości żołądkowo-jelitowe, i obfitują w cukry proste, z którymi nie warto przesadzać.

Owoce cytrusowe należą do kwaśnych pokarmów, dlatego też mogą wywoływać lub potęgować nieprzyjemne dolegliwości związane ze zgagą u ciężarnych.

Dlaczego warto jeść cytrusy, będąc w ciąży?

Owoce cytrusowe mogą przyczynić się do zaostrzenia zgagi lub wywołania reakcji alergicznej u ciężarnej. Mimo to, jeśli możesz pozwolić sobie na ich spożywanie, warto, aby zagościły w twoim menu na stałe. Pamiętaj jednak, aby spożywać je z umiarem – najlepiej w ilości porównywalnej z dwiema lub trzema pomarańczami.

Wśród najważniejszych korzyści wynikających z obecności cytrusów w diecie wymienia się dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu oraz likopenu. Ten ostatni znajduje się głównie w czerwonych grejpfrutach i pomarańczach, i wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Warto wiedzieć, że to albedo, czyli część znajdująca się pomiędzy miąższem a skórką, jest najbardziej wartościowym elementem tych owoców to właśnie w tym miejscu skumulowane są wspomniane flawonoidy i błonnik pokarmowy.

Jakie cytrusy jeść w ciąży?

Na jakie cytrusy w ciąży stawiać w codziennym jadłospisie? Najlepiej sięgaj po takie, które nie zaostrzają nieprzyjemnych symptomów zgagi. Poniżej przedstawiamy największe zalety najpopularniejszych z nich:

  • Pomarańcza – charakteryzuje się wysokim stężeniem witaminy C i zawartością kwasu foliowego, który jest kluczowy dla zdrowego rozwoju cewy nerwowej u maluszka. Średniej wielkości owoc dostarczy aż 10% jej zalecanej dziennej dawki.
  • Cytryna – obfituje w liczne witaminy i mikroelementy, sprzyja regulacji metabolizmu, a u niektórych ciężarnych niweluje nieprzyjemne mdłości na początku ciąży.
  • Grejpfrut – jedno z najbogatszych źródeł kwasu askorbinowego, które dodatkowo zawiera witaminę A, magnez, wapń oraz bioflawonoidy. Co ciekawe, grejpfrut neutralizuje kwas żołądkowy, dzięki czemu może zapobiegać objawom zgagi.
  • Mandarynka – wykazuje pozytywny wpływ na układ krążenia i chroni przed infekcjami, wspomagając układ odpornościowy. Na liście znajdujących się w niej składników znaleźć można m.in. witaminę B3 i B6 oraz magnez, żelazo i cynk.

Cytrusy obfitują w liczne substancje odżywcze, wnosząc mnóstwo witamin do codziennej diety. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że owoce te mogą wywoływać reakcje alergiczne oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Czy mimo to warto spożywać cytrusy w ciąży? Oczywiście – ale w ograniczonej ilości. Jeśli lubisz ten rodzaj owoców, stawiaj przede wszystkim na takie, które nie wywołują lub nie nasilają zgagi.

Źródła:

  • Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E. Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy. Help-Med Kraków 2013.
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29101450/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27338455/
  • https://www.pediatricneurosciences.com/text.asp?2012/7/2/81/102559
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167746/nutrients

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*