Szarlotka z jabłkiem na mące pełnoziarnistej - pora-na-zdrowie.pl

Idealne ciasto z jabłkami z nutką cynamonu i brązowym cukrem. Przyszedł czas na podzielenie się przepisem mojej ulubionej szarlotki. Cynamonowo – jabłkowe nadzienie idealnie nadaje się na jesienne popołudnia. Zapach tej prostej szarlotki unosi się w całym domu!

Te tradycyjne ciasto składa się z mąki, masła, odrobiny ksylitolu, wody oraz szczypty soli. W przepisie użyłam mąki pełnoziarnistej i zapewniam, że efekt będzie lepszy niż przy użyciu zwykłej mąki.

PRZEPIS

Ciasto:

  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • Szczypta soli
  • 240 g schłodzonego masła
  • 6 łyżek zimnej wody

Nadzienie jabłkowe z cynamonem:

  • 5 sztuk średniej wielkości jabłek
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka sok z cytryny

Do posypania:

  • 1 łyżka brązowego cukru

SPOSÓB WYKONANIA

Ciasto

W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i wymieszaj rękami z mąką. Stopniowo dodawaj zimną wodę i ugniataj, aż ciasto się zlepi. (można wszystkie składniki włożyć do robota kuchennego, ale ja zdecydowanie wolę ciasto wyrabiać w rękach)
Ciasto podzielić na pół i uformować w kulkę. Owinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce przez godzinę.

Nadzienie

Jabłka obrać i wydrążać i pokroić w kosteczkę. Jabłka włożyć do miski dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz sok z cytryny. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką.

Przygotowanie

Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj połowę ciasta. Przygotowane ciasto przełóż do formy (użyłam formy do tarty 27 cm) i delikatnie dociśnij. Nakłuj widelcem ciasto, aby nie urosło a następnie napełnij przygotowanymi wcześniej jabłkami. Rozwałkuj kolejną część ciasta, pokrój w paski. Ułóż je na powierzchni farszu z jabłek. Ciasto można także pozostawić nie rozwałkowane. *Jeśli pozostało Ci trochę ciasta a chcesz, aby Twoja szarlotka wyglądała ciekawie, rozwałkuj ciasto i wytnij z dowolne kształty. Ja użyłam do tego małe formy do pierniczków w postaci serca. Umieściłam je na wierzchu ciasta.
Wierzch ciasta posmaruj odrobiną mleka i posyp brązowym cukrem.
Piec około 50 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Szarlotkę możesz podawać z syropem klonowym, gałką lodów i wiele innych. A Ty jakich dodatków najczęściej używasz?

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*