Truskawki a zespół jelita drażliwego (IBS) - czy można jeść?

Truskawki to ulubione owoce wielu osób – szczególnie chętnie sięgamy po nie w sezonie letnim, gdy na każdym kroku spotykamy łubianki wypełnione po brzegi soczystymi i świeżymi okazami. Jednak czy każdy może pozwolić sobie na zajadanie się tym pokarmem? Truskawki a zespół jelita drażliwego – czy zjedzenie ich na deser zaostrzy twoje dolegliwości żołądkowo-jelitowe? Pora na Zdrowie odpowiada!

Truskawki a zespół jelita drażliwego – czy można je jeść?

Truskawki stanowią wartościowy dodatek do diety osób z IBS – za bezpieczną objętość uznaje się porcję ok. 140 g lub 10 średniej wielkości owoców. Zawierają one niewiele łatwo fermentujących węglowodanów, dlatego większość osób może je spożywać nawet na pierwszym etapie diety low FODMAP.

Jakie korzyści zdrowotne mają truskawki?

Truskawki a zespół jelita drażliwego – dlaczego warto delektować się nimi jak najczęściej? Owoce te to prawdziwe superfood, a to wszystko ze względu na wysokie stężenie mikroelementów przy stosunkowo niskiej zawartości cukrów prostych. W ich środku znajdziesz witaminę C i kwas elagowy, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, zwalczając stany zapalne i wymiatając wolne rodniki. 

Truskawki doskonale sprawdzają się w menu osób dbających o stabilny poziom cukru we krwi – ich indeks glikemiczny kształtuje się na poziomie 40. Warto też wspomnieć o obecnych w nich flawonoidach, które wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia udaru i zawału. Poprawiają one także pracę woreczka żółciowego i wątroby, usprawniając proces trawienia. Kropką nad i ich prozdrowotnych właściwości jest wysoka koncentracja antyoksydantów, które chronią twój organizm przed rozwojem miażdżycy i nowotworów.

Truskawki a zespół jelita drażliwego – czy mogą ci zaszkodzić?

Truskawki a zespół jelita drażliwego – to jedna z często poruszanych kwestii wśród osób zmagających się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Jeśli właśnie przeszedłeś na dietę low FODMAP, mamy dla ciebie dobrą wiadomość – truskawki doskonale wpisują się w jej założenia. Dozwolona porcja, która nie powinna sprawić problemu twojemu układowi trawiennemu, to aż 140 g, co przekłada się mniej więcej na 10 średnich truskawek.

Co warto jeszcze wiedzieć na temat truskawek w kontekście IBS? Na przykład to, że obfitują one w polifenole. Doniesienia ze świata nauki pokazują, że ta grupa związków bioaktywnych dokłada swoją cegiełkę do wyciszenia dolegliwości związanych z chorobą. Ponadto obecność błonnika w tych owocach przychodzi z pomocą osobom, które na co dzień borykają się z zaparciami. 

Należy mieć na uwadze, że spożywanie truskawek może u niektórych chorych przynieść całkowicie odwrotny efekt i doprowadzić do pogorszenia samopoczucia. Ze względu na zawartość błonnika uważać na nie powinny osoby doświadczające biegunek. Pamiętaj również, że musisz z nich całkowicie zrezygnować, jeśli jesteś na nie uczulony.

Truskawki a zespół jelita drażliwego – co musisz wiedzieć? Podsumujmy!

Truskawki a zespół jelita drażliwego – czy można jeść te owoce przy IBS? Większość osób może wprowadzić je do swojej diety bez obawy o pogorszenie swojego samopoczucia. Doskonale wpisują się one w założenia diety low FODMAP, nawet na jej pierwszym etapie, a także stanowią źródło cennych substancji, w tym polifenoli, błonnika, witaminy C oraz kwasu elagowego.

Chorzy z podtypem biegunkowym IBS powinni zachować ostrożność podczas wdrażania truskawek do swojego menu. Jeśli natomiast chodzi o alergików, powinni oni całkowicie zrezygnować z ich jedzenia.

Nie jesteś pewien, jakie owoce nie zaostrzą przebiegu twojej choroby? W takim razie zapisz się na konsultację do dietetyka klinicznego, który opowie ci o produktach dozwolonych i zakazanych dla osób z zespołem jelita drażliwego. Co więcej, możesz poprosić go o opracowanie łatwego do wprowadzenia w życie jadłospisu.

 

Źródła:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10534596/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35131984/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24345049/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33572262/