Jajka to jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, z jakimi mamy do czynienia – stanowią one cenne źródło białka, kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy oraz witamin i minerałów. To właśnie dlatego powinny one zagościć w diecie osób, które na co dzień stawiają na zdrowe odżywianie. Jednak czy są one odpowiednim wyborem dla osób zmagających się z IBS? Jajka a zespół jelita drażliwego – poznaj najważniejsze informacje na temat tej zależności i dowiedz się, jak bezpiecznie wprowadzić je do jadłospisu.
Spis treści
Jajka a zespół jelita drażliwego – czy można jeść?
W jakiej formie spożywać jajka przy IBS?
Jajka a zespół jelita drażliwego – co jeszcze warto wiedzieć o tej zależności? Na przykład to, że mogą być one elementem twojego jadłospisu przy IBS, jeśli dobrze je tolerujesz. Jeżeli chcesz zmniejszyć ryzyko zaostrzenia objawów po ich spożyciu, ugotuj je na miękko lub postaw na jajka w koszulkach – w takiej formie są one lżej strawne niż te ugotowane na twardo lub usmażone na patelni.
Odczuwasz ból brzucha po jajecznicy? A może męczą cię uporczywe wzdęcia po omlecie? Wiedz, że za pojawieniem się tych dolegliwości nie muszą stać jajka same w sobie, a inne składniki użyte w twojej potrawie. Zastanów się, czy nie dodałeś do niej produktów o wysokiej zawartości FODMAP, np. czosnku, cebuli lub pora.
Jajka przy IBS – jak bezpiecznie wprowadzić je do jadłospisu?
Do tej pory unikałeś jajek, ale chciałbyś ponownie wprowadzić je do swoich posiłków? Pamiętaj, że w ich przypadku warto zrobić to stopniowo. Może zdarzyć się tak, że przy ich niewielkiej ilości nie będziesz odczuwać żadnych dolegliwości, jednak przybiorą one na sile po jej zwiększeniu. Na początek możesz zacząć od jednego jajka, a następnie sukcesywnie dodawać kolejne, obserwując przy tym reakcje swojego organizmu.
Odczuwasz przykre dolegliwości nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości jajek? To nie oznacza, że musisz od razu całkowicie z nich zrezygnować. Niewykluczone, że za pogorszeniem twojego samopoczucia stoi samo białko lub samo żółtko – wówczas wystarczy wyeliminować tylko jedno z nich.
Dlaczego warto spożywać jajka przy IBS?
Jajka mogą stanowić wartościowy element posiłków przy IBS i to nie tylko ze względu na niską zawartość FODMAP, ale również bogactwo substancji odżywczych kryjących się w ich wnętrzu. Są one źródłem witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, choliny oraz przeciwutleniaczy, w tym luteiny i zeaksantyny. Na uwagę zasługuje także ich ogromna uniwersalność – możesz podawać je w różnych formach i z rozmaitymi dodatkami, dzięki czemu urozmaicisz swój jadłospis.
Jajka a zespół jelita drażliwego – czy można jeść?
Jajka a zespół jelita drażliwego – czy można po nie sięgać, zmagając się z IBS? Odpowiedź brzmi tak, o ile dobrze je tolerujesz. Pomimo tego, że zawierają one niewiele FODMAP, niektórzy doświadczają nasilenia objawów po ich spożyciu. Warto jednak mieć świadomość, że za tym problemem mogą stać nie jajka same w sobie, a alergia pokarmowa, dodane do nich składniki, a nawet ich ilość i sposób ich przyrządzenia.
Chciałbyś wprowadzić jajka do swoich posiłków, ale obawiasz się, że twoje samopoczucie na tym ucierpi? A może potrzebujesz planu żywieniowego, który skutecznie ukoi twój układ trawienny? Jeśli tak, nie działaj na własną rękę – w przeciwnym razie narazisz się na zaostrzenie symptomów IBS oraz wystąpienie niedoborów pokarmowych. Postaw swoje zdrowie na pierwszym miejscu i udaj się na konsultację do dietetyka, który rozpisze dla ciebie jadłospis, mając na uwadze twoje potrzeby i preferencje żywieniowe.
Źródła:
- Adrych K.: Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych, Forum Medycyny Rodzinnej 2018, tom 12, nr 6, 224-233.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16012939/
- https://www.verywellhealth.com/the-ten-best-foods-for-ibs-1945014
- https://thefoodtreatmentclinic.com/do-eggs-cause-ibs-symptoms/
- https://www.healthdigest.com/352144/can-you-eat-eggs-if-you-have-ibs/