Czosnek a zespół jelita drażliwego (IBS) – czy można jeść?

Czosnek to warzywo, które gości niemal w każdej kuchni. Nie dość, że doskonale podkreśla ono smak potraw, to jeszcze wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Niestety pomimo jego licznych zalet, nie każdy może po nie sięgać – okazuje się bowiem, że po jego spożyciu niektórzy doświadczają przykrych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w tym bólu brzucha, wzdęć i niestrawności. Czy to oznacza, że osoby z IBS powinny go bezwzględnie unikać? Czosnek a zespół jelita drażliwego – co warto wiedzieć o tej zależności? Przyjrzyj się jej bliżej razem z dietetykiem klinicznym. 

Czosnek a zespół jelita drażliwego – czy można jeść?

Czosnek to warzywo, którego należy unikać na diecie low FODMAP, zwłaszcza na jej pierwszym etapie. Stanowi on źródło fruktooligosacharydów, które są trudne do strawienia w jelicie cienkim. W konsekwencji jego spożywanie przyczynia się do nasilenia takich objawów jak wzdęcia, gazy i ból brzucha.

Jak bezpiecznie wprowadzić czosnek do jadłospisu przy IBS?

Jeśli nie wyobrażasz sobie swoich posiłków bez czosnku, możesz spróbować wprowadzić go na drugim etapie diety low FODMAP. Pamiętaj jednak, aby zacząć od niewielkiej ilości i stopniowo ją zwiększać, bacznie obserwując swój organizm.

Być może w niektórych źródłach natknąłeś się na informację, że skutecznym sposobem na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia uporczywych objawów jest dodawanie czosnku do potrawy, np. do zupy, a następnie jego wyjmowanie. Musisz jednak mieć świadomość, że takie działanie nie zawsze ma sens – fruktany z czosnku są rozpuszczalne w wodzie, zatem część z nich i tak przeniknie do twojego posiłku.

Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku, gdy masz do czynienia z jedzeniem przygotowywanym na oleju. Fruktany nie rozpuszczają się w tłuszczu, więc nie dostaną się do twojego dania. Możesz więc bez obaw podsmażyć ząbek czosnku i wyjąć go przed dodaniem kolejnych składników. 

Jeszcze innym rozwiązaniem jest użycie gotowego oleju lub oliwy z czosnkiem. Najbezpieczniejszym wyborem będę te klarowane, czyli pozbawione kawałków warzywa, które mógłbyś przypadkowo spożyć. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić taki olej w domu. Pamiętaj jednak, aby odpowiednio go przechowywać i jak najszybciej go zużyć – dzięki temu unikniesz zatrucia jadem kiełbasianym. 

Czym zastąpić czosnek w diecie przy IBS?

Skoro już wiesz, jaka jest zależność pomiędzy czosnkiem a zespołem jelita drażliwego, warto dowiedzieć się również, co zrobić w przypadku, gdy będziesz musiał z niego całkowicie zrezygnować. Dobra wiadomość jest taka, że nie będziesz z góry skazany na jedzenie mdłych potraw. Wystarczy, że sięgniesz po inne składniki (w umiarkowanych ilościach), które równie skutecznie podkreślą ich smak i nadadzą im lekko pikantnego akcentu. Ważne, aby były to produkty o niskiej zawartości FODMAP. Do wyboru masz m.in.:

  • koper włoski,
  • szczypiorek,
  • imbir,
  • świeżo tarty chrzan,
  • liście pora.
Dobrą alternatywą dla czosnku jest indyjska przyprawa asafetyda. Posiada ona intensywny aromat, zbliżony do tego charakterystycznego dla czosnku i cebuli. Według specjalistów z Uniwersytetu Monash zawiera ona niewiele FODMAP, więc jest bezpieczna dla osób zmagających się z IBS.

Czosnek a zespół jelita drażliwego – czy można jeść? Podsumujmy!

Czosnek a zespół jelita drażliwego – czy warzywo to może być spożywane przy IBS? Niestety – ze względu na wysoką zawartość fruktooligosacharydów – nie jest ono polecane osobom stosującym dietę low FODMAP, zwłaszcza na jej pierwszym etapie. Można jednak spróbować wprowadzić je do jadłospisu na dalszych etapach, obserwując reakcje swojego organizmu. 

Jedzenie czosnku nasila twoje dolegliwości i szukasz dla niego bezpiecznej alternatywy? A może potrzebujesz planu żywieniowego, który pomoże ci uporać się ze wzdęciami, zaparciami, biegunkami czy bólem brzucha? W takim razie postaw swoje zdrowie na pierwszym miejscu i skonsultuj się z dietetykiem klinicznym, który udzieli ci praktycznych wskazówek i zaproponuje posiłki dostosowane do twoich potrzeb i preferencji żywieniowych. 

 

Źródła:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534810/ 
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4051916/ 
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30598938/ 
  • https://www.monashfodmap.com/blog/cooking-with-onion-and-garlic-myths-and/ 
  • https://www.verywellhealth.com/cooking-without-onions-or-garlic-1324033