Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika, które warto jeść każdego dnia. Nie tylko usprawniają one perystaltykę jelit, ale także dostarczają całkiem sporo cennych substancji odżywczych. Produkt ten świetnie komponuje się na przykład z jogurtem, mlekiem oraz zdrowymi koktajlami i smoothies. Niestety nie każdy może sięgać po niego bez ograniczeń – w szczególności jeśli boryka się z przewlekłą chorobą układu trawiennego, jaką jest IBS. Płatki owsiane a zespół jelita drażliwego – jaka jest między nimi zależność i czy ich obecność w diecie może zaostrzyć przebieg tego schorzenia? Pora na Zdrowie odpowiada!
Spis treści
Zespół jelita drażliwego – krótka charakterystyka choroby
Płatki owsiane a zespół jelita drażliwego – czy powinieneś włączyć je do diety i czy mogą one stanowić przyczynę pogorszenia twojego samopoczucia? Zanim odpowiemy na te kluczowe pytania, warto pokrótce przypomnieć, czym w ogóle jest IBS i jak się manifestuje.
Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba układu pokarmowego, która wiąże się z przykrymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Cierpiące na nią osoby borykają się nie tylko z bólem brzucha, gazami czy nudnościami, ale także z uczuciem przepełnienia po jedzeniu, biegunkami oraz zaparciami. U niektórych pacjentów pojawiają się również oznaki niezwiązane bezpośrednio z trawieniem, na przykład przewlekłe zmęczenie, dyskomfort psychiczny oraz bóle głowy i pleców.
Rozpoznanie IBS stanowi nie lada wyzwanie, ponieważ przypomina on inne schorzenia jelitowe. Jednak to nie jedyny problem – dodatkowym utrudnieniem jest to, że może być on wywołany kilkoma czynnikami, w tym stresem, zwiększoną przepuszczalnością bariery jelitowej oraz zaburzeniami hormonalnymi.
Przebieg zespołu jelita drażliwego można złagodzić, dobierając odpowiednie leczenie, na które składa się zmiana codziennych nawyków oraz stosowanie odpowiedniej diety. Ważną kwestią jest m.in. ilość spożywanego błonnika i jego rodzaj. Zatem czy osoby chore mogą pozwolić sobie na płatki owsiane, które stanowią jego skoncentrowane źródło?
Jakie zalety mają płatki owsiane?
Płatki owsiane to skarbnica witamin i minerałów. W ich wnętrzu kryją się nie tylko witaminy K i E oraz te z grupy B, ale także magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, mangan oraz miedź. Dzięki temu, że są one źródłem węglowodanów złożonych, zapewniają długotrwałą sytość – w szczególności jeśli połączysz je ze zdrowymi tłuszczami i pełnowartościowym białkiem.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane każdego dnia? Na przykład dlatego, że zawierają one błonnik, który wspiera szereg funkcji w ludzkim organizmie, w tym stabilizuje poziom cukru we krwi, reguluje perystaltykę jelit oraz spowalnia opróżnianie żołądka. Należy w tym miejscu zaznaczyć, że jego odpowiednia podaż w diecie zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym raka jelita grubego.
Płatki owsiane a zespół jelita drażliwego – korzyści
Płatki owsiane a zespół jelita drażliwego – jakie zalety dla zdrowia pacjentów ma ten pokarm? Osoby cierpiące na podtyp choroby z przewagą zaparć skorzystają na wysokiej zawartości błonnika, który reguluje częstotliwość wypróżnień i poprawia ogólną perystaltykę jelit.
Powyższe schorzenie manifestuje się u ciebie przewlekłą biegunką? Wobec tego wiedz, że część włókna pokarmowego zawartego w płatkach owsianych to błonnik rozpuszczalny, który jest wskazany w terapii IBS. Moduluje on skład twojej mikrobioty, uszczelnia jelito oraz zwiększa stężenie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) w okrężnicy, co przekłada się na poprawę funkcjonowania układu trawiennego.
Mimo tego, że płatki owsiane wpisują się w założenia diety low FODMAP, ponieważ zawierają znikomą ilość fermentujących węglowodanów, nie powinno się przesadzać z ich ilością. Za bezpieczną uznaje się objętość 50 g na posiłek. A co jeśli wybrałeś ich wersję błyskawiczną? Postaraj się zjeść nie więcej niż 25 g w jednej porcji.
Płatki owsiane a zespół jelita drażliwego – ryzyka
Zespół jelita drażliwego u każdej osoby ma nieco inny przebieg – oznacza to, że duża grupa chorych może bardzo źle znosić płatki owsiane w swoim menu. Zauważyłeś, że zawarte w nich włókno pokarmowe znacząco pogarsza twoje symptomy? W takim razie ogranicz ich ilość w swoim jadłospisie i spróbuj je ponownie wprowadzić – niewielkimi porcjami – po zakończeniu interwencji żywieniowej zleconej przez specjalistę. Pamiętaj, że każdy przypadek IBS jest inny – ten sam składnik diety pozostanie obojętny dla samopoczucia jednej osoby, natomiast u drugiej doprowadzi do zaostrzenia objawów.
Płatki owsiane a zespół jelita drażliwego – co musisz wiedzieć? Podsumujmy!
Płatki owsiane a zespół jelita drażliwego – czy możesz sobie na nie pozwolić przy IBS? Produkt ten posiada cały wachlarz prozdrowotnych atutów. Zawarty w nim błonnik – w szczególności jego frakcja rozpuszczalna – pozytywnie wpływa na mikroflorę bakteryjną i uszczelnia barierę jelitową, wyciszając oznaki powyższej choroby. Jego dodatkowym atutem jest bogactwo witamin i minerałów, w tym cynku i magnezu.
Niestety nie każdy skorzysta z dobrodziejstw płatków owsianych. Niektórzy pacjenci źle reagują na źródła błonnika w swoim menu. Jeśli dokładnie tak jest w twoim przypadku, ogranicz je – w szczególności podczas stosowania protokołu low FODMAP. Dobrym pomysłem będzie także zachowanie umiaru w ich spożywaniu i stawianie na odliczone porcje.
Nie wiesz, na czym polega dieta low FODMAP i jakie korzyści zapewnia ona osobom z zespołem jelita drażliwego? Zatem umów się na indywidualną konsultację z doświadczonym dietetykiem klinicznym. Rozwieje on wszystkie twoje wątpliwości i odpowie na nurtujące cię pytania. Przygotuje on dla ciebie również urozmaicony i smaczny jadłospis, z uwzględnieniem twoich preferencji żywieniowych.
Źródła:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19335713/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8624670/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34828872/