Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba układu pokarmowego, która manifestuje się przykrymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. W celu złagodzenia jej symptomów warto zastosować kompleksowe podejście, łączące przyjmowanie leków, zmiany w codziennych nawykach oraz dietę eliminacyjną. Ta ostatnia wiąże się z ograniczeniem lub całkowitym wykluczeniem z menu produktów zaostrzających IBS. Kawa a zespół jelita drażliwego – czy możesz pić małą czarną bez obawy o pogorszenie swojego samopoczucia? Pora na Zdrowie rozwiewa wątpliwości!
Spis treści
Co musisz wiedzieć o zespole jelita drażliwego?
Kawa a zespół jelita drażliwego – czy możesz sobie pozwolić na picie małej czarnej przy tej przypadłości? Zanim opowiemy nieco więcej o korzyściach i ryzykach płynących z jej spożywania w przebiegu IBS, warto przybliżyć najważniejsze informacje na jego temat.
Zespół jelita drażliwego to wieloczynnikowa choroba czynnościowa układu pokarmowego. W jej przebiegu pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które utrudniają codzienne funkcjonowanie. Na liście tych najpowszechniejszych wymienia się bóle brzucha, nudności, gazy, biegunki, zaparcia, wzdęcia oraz uczucie przepełnienia i przelewania po jedzeniu. Niektórzy pacjenci uskarżają się dodatkowo na zmęczenie, dyskomfort psychiczny oraz bóle głowy.
Ze względu na to, że IBS przypomina szereg innych chorób, jego zdiagnozowanie to często nie lada wyzwanie. Kluczem do sukcesu jest określenie wywołujących go czynników. Dużą rolę w tym przypadku odgrywają takie elementy jak przewlekły stres, dysbioza jelitowa oraz zwiększona przepuszczalność jelit.
Aby leczenie zespołu jelita drażliwego przyniosło pożądane efekty, bardzo ważna jest bliska współpraca pomiędzy lekarzem, dietetykiem oraz pacjentem. Kluczową kwestią jest zmiana nawyków żywieniowych – u dużej liczby osób nie obejdzie się bez tymczasowego wprowadzenia diety low FODMAP, która zmniejsza spożycie źródeł fermentujących węglowodanów. Ponadto zaleca się ograniczenie pokarmów pogarszających samopoczucie chorych. Jednym z takich problematycznych produktów jest kawa. Czy jest dla niej miejsce w menu nakierowanym na wyciszenie oznak IBS?
Jakie zalety ma kawa?
Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie swojego dnia. Ten naturalny stymulant zawiera kofeinę, która pobudza układ nerwowy do pracy, dając mu porządnego kopa do działania. Współdziała ona z zawartymi w jej ziarnach teofiliną i teobrominą, poprawiając przepływ impulsów elektrycznych w mózgu i usprawniając procesy myślowe.
Powyższe atuty kawy to nie koniec jej dobroczynnych własności, ponieważ zawarte w niej związki aktywne, w tym kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kahweol, kafestol oraz trygonelina zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych chorób nowotworowych, w tym raka wątroby. Doniesienia ze świata nauki pokazują, że mają one także swój udział w przeciwdziałaniu schorzeniom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Alzheimera i Parkinsona.
Poruszając temat kawy, nie wolno zapomnieć o jej znaczeniu dla układu sercowo-naczyniowego. Jej regularne picie stabilizuje ciśnienie krwi i niweluje ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Co więcej, mała czarna chroni komórki beta trzustki, które są odpowiedzialne za sekrecję insuliny – hormonu o kluczowym znaczeniu dla gospodarki węglowodanowej.
Kawa a zespół jelita drażliwego – korzyści
Kawa a zespół jelita drażliwego – jakie korzyści dla zdrowia pacjentów ma ten napój? Mała czarna może stanowić odpowiedni dodatek do diety osób, u których IBS objawia się przewlekłymi zaparciami. Jej głównym atutem jest to, że reprezentuje ona kategorię produktów low FODMAP, co oznacza, że nie zawiera łatwo fermentujących węglowodanów – warto w tym miejscu podkreślić, że ich obecność musi być przynajmniej tymczasowo ograniczona do minimum w jadłospisie większości pacjentów z powyższą przypadłością.
Chorujesz na zespół jelita drażliwego, a kawa nie zaostrza odczuwanych przez ciebie symptomów? Jeśli twoja odpowiedź brzmi tak, nie masz powodu do wykluczania jej z menu. Nie potrafisz określić tego, jak wpływa ona na twoje samopoczucie? Wobec tego zacznij korzystać ze specjalnego dzienniczka, w którym zapiszesz swoje odczucia po spożyciu jej różnych rodzajów w połączeniu z konkretnymi dodatkami.
IBS a kawa – ryzyka
IBS a kawa – aby podejść do tej kwestii w sposób kompleksowy, warto także przedstawić drugą stronę medalu. Kofeina zawarta w małej czarnej działa stymulująco na układ trawienny, dlatego nie jest ona rekomendowana dla pacjentów borykających się z mieszaną lub biegunkową postacią IBS.
Dlaczego powinieneś zrezygnować z kawy, jeśli cierpisz na częste biegunki? Ponieważ działa ona pobudzająco na mięśnie okrężnicy, przyspieszając ruchy jelit i inicjując wypróżnienie. Co więcej, zwiększa ona wydzielanie kwasu żołądkowego i gastryny, która z kolei napędza jelito grube do pracy. Jak widać, napój ten będzie stanowił całkiem spore wyzwanie dla układu trawiennego osoby nadwrażliwej na zawarte w niej substancje aktywne.
Kawa a zespół jelita drażliwego – co musisz wiedzieć? Podsumujmy!
Kawa a zespół jelita drażliwego – co należy wiedzieć o tej zależności? Mała czarna może być świetnym uzupełnieniem diety osób z zaparciowym podtypem tej choroby. Usprawnia ona perystaltykę jelit, dzięki czemu reguluje częstotliwość wypróżnień. Jej niezaprzeczalnym atutem jest też to, że nie zawiera ona łatwo fermentujących węglowodanów. Co więcej, niesie ona za sobą całkiem sporo korzyści dla układu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz metabolicznego.
Niestety wielu pacjentów z zespołem jelita drażliwego musi ograniczyć picie kawy, a niekiedy nawet całkowicie wyeliminować ją ze swojego menu. U chorych z biegunkowym i mieszanym typem IBS – właśnie ze względu na swój pobudzający wpływ na układ trawienny – może ona prowadzić do zaostrzenia objawów i pogorszenia ogólnego samopoczucia.
Nie jesteś pewny, czy powinieneś regularnie pić kawę? W takim razie umów się na konsultację z doświadczonym dietetykiem klinicznym, który szybko rozwieje twoje wątpliwości. Pamiętaj, że możesz go również poprosić o ułożenie smacznego jadłospisu wpisującego się w założenia diety low FODMAP, z uwzględnieniem twoich preferencji żywieniowych.
Źródła:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33807132/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353179/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440772/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33188952/