IBS to schorzenie, które wymaga wprowadzenia zmian w codziennej diecie. Jednym z najważniejszych kroków jest wyeliminowanie z niej produktów, które nasilają dokuczliwe symptomy, w tym wzdęcia, ból brzucha oraz biegunki i zaparcia. Czy w takim jadłospisie znajdzie się miejsce na kiszonki? Jaką rolę odgrywa żywność fermentowana w przebiegu tej przypadłości? Kapusta kiszona a zespół jelita drażliwego – czy można po nią sięgnąć bez obaw o pogorszenie samopoczucia? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Spis treści
Zespół jelita drażliwego – czym jest i w jaki sposób się objawia?
Zanim przyjrzymy się zależności pomiędzy kapustą kiszoną a zespołem jelita drażliwego, przypomnijmy sobie, czym w ogóle jest to schorzenie. Otóż jest to zaburzenie czynnościowe układu trawiennego, a dokładnie jelit i żołądka. Zmagającym się z nim osobom towarzyszą objawy, które nierzadko utrudniają im codzienne funkcjonowanie. Są to m.in. bóle brzucha, nudności, wymioty, zgaga, wzdęcia, odbijanie oraz biegunki i zaparcia, które mogą występować pojedynczo lub naprzemiennie.
Dokładne przyczyny rozwoju IBS nie są do końca znane. Jest on bardzo powszechny wśród osób narażonych na przewlekły stres, ale nie tylko – może on pojawić się również wskutek nietolerancji pokarmowych, dysbiozy jelitowej, nadwrażliwości trzewnej, uszkodzenia bariery jelitowej oraz stanów zapalnych i infekcji jelit. Według statystyk dotyka on nawet 20% ogólnej populacji i częściej diagnozowany jest u kobiet, zwłaszcza tych pomiędzy 20. a 40. rokiem życia.
Rola diety w leczeniu zespołu jelita drażliwego
Leczenie zespołu jelita drażliwego polega przede wszystkim na łagodzeniu jego symptomów. Poza redukcją stresu, uprawianiem aktywności fizycznej oraz dbaniem o higienę snu niezwykle ważne jest wprowadzenie zmian do codziennego jadłospisu. Wielu specjalistów zaleca swoim pacjentom zastosowanie protokołu low FODMAP, który polega na wyeliminowaniu lub ograniczeniu produktów obfitujących w fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy oraz poliole. Czy należą do nich także kiszonki, w tym kiszona kapusta, która cieszy się dużą popularnością w polskiej kuchni? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części artykułu.
Fermentowana żywność a IBS – co warto wiedzieć o tej zależności?
Zanim dowiesz się, jaka jest zależność pomiędzy spożywaniem kapusty kiszonej a zespołem jelita drażliwego, warto przyjrzeć się bliżej roli fermentowanej żywności w IBS – a jak się okazuje, jest ona niemała. Niektóre badania naukowe pokazują, że może przynieść ona szereg korzyści osobom borykającym się z tym schorzeniem, zwłaszcza tym, których głównym problemem jest dysbioza jelitowa. Wynika to stąd, że wykazuje ona działanie probiotyczne, czyli zasilające jelita w dobroczynne mikroorganizmy. Co więcej, pełni ona funkcję prebiotyku, tj. pokarmu dla pożytecznych bakterii jelitowych. Ale to nie koniec jej wyjątkowych właściwości, ponieważ wspiera ona również pracę układu odpornościowego, przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych oraz wzmacnia funkcję ochronną jelit i żołądka.
Czy kiszona kapusta to dobry wybór przy zespole jelita drażliwego?
Czy kiszona kapusta to dobry wybór przy IBS? Odpowiedź brzmi – to zależy. Niektórzy specjaliści ją odradzają ze względu na zawartość mannitolu, czyli alkoholu cukrowego, który może zaostrzyć dokuczliwe symptomy. Nie oznacza to jednak, że każdy bez wyjątku powinien wyeliminować ją ze swojego jadłospisu – wszystko zależy od indywidualnej tolerancji. Na pewno duże znaczenie ma jej ilość – przy niewielkiej porcji możesz nie odczuwać żadnych dolegliwości, natomiast mogą one wystąpić przy jej zwiększeniu.
Poruszając temat zależności pomiędzy kapustą kiszoną a zespołem jelita drażliwego, warto zajrzeć do badań naukowych. W jednym z nich czytamy, że u osób, które przez 6 tygodni spożywały kiszoną kapustę, doszło do poprawy stanu mikrobiomu jelitowego oraz złagodzenia objawów IBS. Co ciekawe, korzystne efekty udało się uzyskać również u osób sięgających po kapustę pasteryzowaną, czyli tę pozbawioną cennych bakterii – a było to następstwem jej działania prebiotycznego.
Inna, równie ciekawa analiza dotyczyła kimchi, czyli koreańskiej sfermentowanej kapusty. Co możemy w niej przeczytać? Na przykład to, że uczestnicy jedzący 210 g kimchi dziennie przez 12 tygodni pozbyli się w dużej mierze typowych symptomów zespołu jelita drażliwego. Mowa m.in. o bólu i dyskomforcie w jamie brzusznej, wzdęciach oraz uczuciu niepełnego wypróżnienia. Co więcej, zwiększyła się populacja dobroczynnych bakterii w ich jelitach.
Kapusta kiszona – jak wprowadzić ją do jadłospisu przy IBS?
Choć według doniesień naukowych kiszona kapusta może przynieść pewne korzyści pacjentom z IBS, warto wprowadzać ją do jadłospisu stopniowo. Zacznij od niewielkich porcji, a następnie sukcesywnie je zwiększaj, uważnie obserwując swój organizm. Dzięki temu będziesz mógł poznać swoją indywidualną tolerancję. Jeśli planujesz kupić ją w sklepie, koniecznie zweryfikuj jej skład – na liście składników powinna znajdować się jedynie kapusta oraz sól, ewentualnie marchew i przyprawy.
Kiszona kapusta a zespół jelita drażliwego – podsumujmy!
Kiszona kapusta a zespół jelita drażliwego – co warto wiedzieć o tej zależności? Na przykład to, że wbrew powszechnym opiniom może być ona wartościowym elementem diety przy IBS, a to wszystko za sprawą jej korzystnego wpływu na mikrobiotę jelitową. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że u niektórych osób nasila ona uporczywe objawy, dlatego najlepiej wdrożyć ją do menu stopniowo i modyfikować jej ilość w zależności od reakcji swojego organizmu.
Chciałbyś uwzględnić kapustę kiszoną w swoich posiłkach, ale boisz się, że taki krok przyczyni się do pogorszenia twojego samopoczucia? A może potrzebujesz innych wskazówek żywieniowych, które pomogą ci uporać się z bólem brzucha, wzdęciami lub biegunką bądź zaparciami? Nie zwlekaj i zapisz się na konsultację u doświadczonego dietetyka, który udzieli ci praktycznych wskazówek dotyczących odżywiania i suplementacji!
Źródła:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30256365/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9180131/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2475299123005127
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534810/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4051916/
- https://vitapedia.pl/zespol-jelita-drazliwego