Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba układu pokarmowego, u podłoża której leży kilka czynników. Objawia się ona szeregiem dolegliwości, w tym bólami brzucha, biegunkami, zaparciami i uczuciem przelewania po posiłku. Na jej przebieg bardzo duży wpływ ma dieta – nieodpowiednio skomponowana będzie zaostrzać pojawiające się symptomy, prowadząc do pogorszenia ogólnego samopoczucia. Czy jest w niej miejsce na napoje alkoholowe? IBS a alkohol – jak oddziałuje on na zdrowie i czy można go spożywać przy tej przypadłości? Pora na Zdrowie odpowiada na te i inne pytania!
Spis treści
Co warto wiedzieć o zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, którego przebieg i złożoność nierzadko utrudniają pacjentom codzienne funkcjonowanie. Choroba ta wiąże się z szeregiem przykrych dolegliwości, w tym nudnościami, bólami brzucha, zaparciami, wzdęciami, uczuciem pełności i biegunkami. Do tego dochodzą również symptomy, które nie są związane bezpośrednio z procesem trawienia. Wśród tych najczęściej zgłaszanych warto zwrócić uwagę na bóle pleców, niepokój, dyskomfort psychiczny, częstomocz, zaburzenia miesiączkowania oraz ból w trakcie stosunku seksualnego.
Największe wyzwanie w leczeniu IBS stanowi jego wieloczynnikowość. W większości przypadków u jego podłoża leży kilka zazębiających się elementów, w tym dysbioza jelitowa, problemy hormonalne, nadwrażliwość trzewna, zaburzenia komunikacji na osi jelito-mózg, pogorszone trawienie i wchłanianie oraz infekcje bakteryjne, wirusowe lub pasożytnicze. Oprócz wdrożenia farmakoterapii i leczenia uzupełniającego, na przykład w postaci psychoterapii, bardzo istotnym krokiem jest dobranie odpowiedniej diety.
Wykształcenie dobrych nawyków żywieniowych jest kluczowe dla samopoczucia osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. U wielu z nich zaleca się wprowadzenie tymczasowej diety low FODMAP, eliminującej łatwo fermentujące węglowodany z menu. Ponadto dobrym pomysłem jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego, w którym chorzy będą zapisywać produkty zaostrzające oznaki IBS. Zespół jelita drażliwego a alkohol – czy w twoim jadłospisie jest miejsce dla napojów wyskokowych? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części artykułu.
Zespół jelita drażliwego – alkohol i jego wpływ na zdrowie
IBS a alkohol – zanim poruszymy tę kwestię, warto opowiedzieć nieco więcej na temat jego wpływu na ludzki organizm. Jego regularne spożywanie nie pozostaje bez znaczenia dla twojego zdrowia, oddziałując na większość układów w twoim ciele, w tym układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, oddechowy oraz metaboliczny. Zwiększa on ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak nowotwory, marskość wątroby, zapalenie trzustki, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, demencja oraz osteoporoza. Nie wolno także zapominać o tym, że alkohol uznawany jest za silny depresant.
Po dostaniu się do organizmu wchłanianie alkoholu rozpoczyna się już w jamie ustnej, a następnie ma miejsce zarówno w żołądku, jak i jelitach. Do jego maksymalnego stężenia w krwiobiegu dochodzi po upływie mniej więcej 1-1,5 godziny od jego wypicia. W celu jego pełnego zmetabolizowania i wydalenia poza ustrój potrzebna jest wzmożona praca wątroby. Jeśli chodzi o jego eliminację, to odbywa się ona w tempie 8 g na godzinę u kobiet i 10 g na godzinę u mężczyzn.
Warto szczególnie podkreślić, że alkohol wykazuje właściwości drażniące na układ pokarmowy – i to nie tylko na wspomnianą wątrobę. Jego częsta konsumpcja uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększając prawdopodobieństwo wystąpienia wrzodów. Ponadto zaburza on wchłanianie cennych substancji odżywczych z pożywienia i nie pozostaje obojętny dla działania leków, w tym tych hipotensyjnych, przeciwcukrzycowych oraz przeciwpsychotycznych. Może on zarówno zwiększać, jak i zmniejszać ich stężenie we krwi. Co więcej, alkohol uszkadza kosmki jelitowe, prowadzi do nadmiernego rozrostu flory bakteryjnej i jest jednym z czynników zwiększających przepuszczalność jelit.
IBS a alkohol – czy jest dla niego miejsce w twojej diecie?
IBS a alkohol – czy jest dla niego miejsce w twojej diecie? Odpowiedź brzmi – to zależy. Doniesienia ze świata nauki sugerują na przykład, że picie jego dużej ilości w krótkim okresie może pogorszyć IBS z przewagą biegunek. Z drugiej strony jego umiarkowana dawka wydaje się być bezpieczna dla wielu pacjentów. Warto jednak podkreślić, że alkohol zmniejsza wchłanianie i spowalnia przemieszczanie się węglowodanów, w tym tych należących do kategorii FODMAP, co może zaostrzać symptomy IBS, takie jak wzdęcia, gazy i ból brzucha.
Lubisz od czasu do czasu napić się alkoholu? W takim razie wybieraj taki o niskiej zawartości węglowodanów fermentujących, tj. piwo, białe lub czerwone wino, whisky, brandy, wódkę oraz gin. Zrezygnuj za to z cydru, rumu, porto oraz słodkich win deserowych. Jeśli czeka cię zakrapiana impreza, pamiętaj o piciu dużej ilości wody w ciągu dnia. Nigdy nie spożywaj napojów wyskokowych na pusty żołądek i postaw na umiar, unikając nadmiernego pośpiechu. Dzięki temu twój układ pokarmowy zniesie to nieco lepiej, a ty dodatkowo zmniejszysz ryzyko pojawienia się nieprzyjemnych konsekwencji w postaci kaca.
Zespół jelita drażliwego a alkohol – co musisz wiedzieć? Podsumujmy!
Zespół jelita drażliwego a alkohol – czy możesz pozwolić sobie na jego spożywanie przy IBS? Ze względu na jego niszczący wpływ na układ pokarmowy warto ograniczyć go do minimum. Jednak jeśli od czasu do czasu lubisz sięgać po napoje wyskokowe, stawiaj na te o niskiej zawartości węglowodanów fermentujących. Nie wiesz, które z nich będą dla ciebie odpowiednie? A może potrzebujesz pomocy w ułożeniu menu wpisującego się w założenia diety low FODMAP? W takim razie skonsultuj się z doświadczonym dietetykiem klinicznym, który nie tylko rozwieje twoje wątpliwości, ale także rozpisze dla ciebie jadłospis, uwzględniając przy tym twoje preferencje żywieniowe.
Źródło:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5467063/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9602372/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826790/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23295280/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17040411/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4697992/