Miód przy IBS - co musisz wiedzieć

Miód to bardzo popularny zamiennik stołowego cukru, ale nie tylko. Wiele osób sięga po niego ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne. Doskonale sprawdza się on na przykład jako dodatek do herbaty w trakcie sezonowej infekcji – za jego leczniczymi własnościami stoją silne związki bioaktywne, które stanowią wartościowe uzupełnienie każdej diety. Jednak czy mogą go stosować pacjenci borykający się z IBS? Miód a zespół jelita drażliwego – jaka jest między nimi zależność i czy składnik ten może negatywnie wpłynąć na twoje samopoczucie? Pora na Zdrowie rozwiewa wątpliwości!

Zespół jelita drażliwego, czyli krótko o jego objawach i przyczynach

Miód a zespół jelita drażliwego – to jedno z najczęściej dyskutowanych zagadnień w kontekście tej choroby. Jednak zanim rozwiejemy wątpliwości dotyczące tego, czy ten pokarm to dobry wybór dietetyczny dla pacjentów z IBS, warto opowiedzieć pokrótce o tej przypadłości i jej najpowszechniejszych symptomach.

Zespół jelita drażliwego to zaburzenie czynnościowe układu pokarmowego manifestujące się szeregiem nieprzyjemnych dolegliwości. Osoby borykające się z tym schorzeniem nierzadko skarżą się na przewlekłe bóle brzucha, które nie ustępują po wypróżnieniu, uczucie pełności po jedzeniu, biegunki, zaparcia oraz nudności po posiłku. Do tego wszystkiego dochodzą objawy, które nie są bezpośrednio związane z trawieniem.

IBS to choroba trudna do zdiagnozowania, ponieważ jej przebieg przypomina inne przypadłości. U jej podłoża zwykle leży kilka czynników, w tym predyspozycje genetyczne, dysbioza jelitowa, zwiększenie przepuszczalności jelit oraz stres. W procesie jej leczenia – poza wdrożeniem nawyków nakierowanych na redukcję napięcia nerwowego – bardzo ważnym elementem jest zmiana sposobu odżywiania. Jedną z najskuteczniejszych ścieżek terapeutycznych dla chorych jest zastosowanie diety low FODMAP – czy jest w niej miejsce na miód? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części artykułu.

Jakie wartości odżywcze ma miód?

Miód to prawdziwy dar matki natury, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości substancji aktywnych. W jego skład wchodzą witaminy A i C oraz te z grupy B. Oprócz tego jego regularne spożywanie dostarczy ci takich minerałów jak potas, magnez, wapń, żelazo i molibden. Nie sposób nie wspomnieć również o tym, że miód jest źródłem lizozymu i apidycyny, które odpowiadają za jego potencjał antybiotyczny. 

Dlaczego jeszcze warto jeść miód? Przede wszystkim dlatego, że działa on nie tylko przeciwbakteryjnie, ale także przeciwutleniająco i przeciwwirusowo. Jego obecność w menu pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Należy też podkreślić, że w medycynie alternatywnej sięga się po niego w przypadku bezsenności, schorzenia dróg moczowych oraz wrzody żołądka. Nie wolno też zapominać o jego pozytywnym wpływie na regulację pracy układu trawiennego.

Zawsze sięgaj po miód wysokiej jakości – poznasz go po niejednolitej barwie, gęstej teksturze i obecności zbitych bryłek. Unikaj produktów o jednolitym odcieniu, idealnie płynnej konsystencji i chemicznym zapachu. Twoją czujność powinny wzbudzić również wątpliwy skład i niska cena.

Miód a zespół jelita drażliwego – korzyści

Miód a zespół jelita drażliwego – czy w diecie osób z IBS jest miejsce na ten nutraceutyk? Odpowiedź brzmi – to zależy od podtypu twojego schorzenia. Największą korzyść przyniesie on osobom, które zmagają się z jego formą zaparciową. Naukowcy udowodnili na modelu zwierzęcym, że miód łagodzi zaparcia poprzez wciąganie wody do stolca i modyfikowanie składu mikrobioty jelitowej. Jednym słowem pokarm ten jest naturalnym środkiem przeczyszczającym. 

Miód a zespół jelita drażliwego – ryzyka

Jak już wiesz, miód posiada cały wachlarz prozdrowotnych substancji odżywczych. Jednak mimo tego, że może on pomóc osobom z zespołem jelita drażliwego, niesie on za sobą pewne ryzyko dla wielu pacjentów. W jego skład wchodzi cukier prosty, tj. fruktoza, która nie jest przez nich dobrze tolerowana. To właśnie ze względu na jej obecność w miodzie produkt ten nie jest zalecany osobom będącym na diecie low FODMAP. Wyklucza ona spożywanie nie tylko fruktozy, ale także:

  • laktozy,
  • fruktanów,
  • galaktanów,
  • polioli. 

Jak pokazują dane naukowe, u niektórych chorych ich obecność w jadłospisie prowadzi do pogorszenia trawienia, skutkując wystąpieniem gazów, wzdęć i bólów brzucha.

Miód a zespół jelita drażliwego – czy warto go jeść?

Czy możesz jeść miód przy IBS? To zależy, ponieważ w grę wchodzi tutaj kilka czynników, w tym m.in. rodzaj miodu, jego ilość oraz towarzyszące ci objawy. Produkty, które zaostrzają przebieg choroby u innego pacjenta, dla ciebie mogą być neutralne – wszystko zależy od indywidualnego przypadku. W takiej sytuacji dobrym pomysłem jest wprowadzenie miodu do diety w niewielkiej ilości – jeśli nie będzie to miało większego wpływu na twoje samopoczucie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby od czasu do czasu sięgnąć po ten naturalny słodzik.

Miód a zespół jelita drażliwego – co musisz wiedzieć? Podsumujmy!

Miód a zespół jelita drażliwego – czy możesz włączyć go do diety przy IBS? Miód to prawdziwy dar matki natury, który stanowi bardzo wartościowy dodatek do codziennego jadłospisu. Zawiera on cały wachlarz składników odżywczych i może z powodzeniem zastąpić cukier stołowy. Co więcej, ze względu na jego delikatne właściwości przeczyszczające przyjdzie on z pomocą osobom borykającym się z zaparciowym typem zespołu jelita drażliwego. 

Twój dietetyk zalecił ci wdrożenie diety low FODMAP? Wiedz, że jest ona nakierowana na ograniczenie spożywania cukrów prostych, a miód znajduje się w niej na liście zakazanych produktów – zawiera on fruktozę, która może zaostrzać przebieg IBS

Nie wiesz, jakie składniki wykluczyć, a jakie włączyć do swojej codziennej diety? W takim razie skonsultuj się z doświadczonym dietetykiem klinicznym, który nie tylko rozwieje twoje wątpliwości, ale także rozpisze dla ciebie jadłospis, mając na uwadze zarówno twoje zdrowie, jak i preferencje żywieniowe. 

Źródła: 

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31947991/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534810/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7455974/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6360845/