Miód a hashimoto - pora-na-zdrowie.pl

Mówi się, że miód to obowiązkowy element zdrowej diety. Obfituje on w cenne substancje odżywcze i wspomaga leczenie wielu schorzeń, w tym infekcji, nadciśnienia tętniczego i trudno gojących się ran. Czy produkt ten może okazać się zbawienny również w przypadku autoimmunologicznego zapalenia tarczycy? Jaki miód przy Hashimoto sprawdza się najlepiej? Miód a Hashimoto – poznaj najważniejsze informacje na temat tego zagadnienia!

Miód a Hashimoto – co musisz wiedzieć?

Nie ulega wątpliwości, że miód to jeden z najcenniejszych produktów w codziennej diecie – nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze wspomaga ważne procesy zachodzące w organizmie. Jego niewątpliwym atutem są liczne prozdrowotne właściwości oraz wysoka zawartość składników odżywczych. Regularne spożywanie miodu przynosi wiele korzyści – wzmacnia serce, zwiększa odporność, zwalcza bakterie, a także koi nerwy i przyspiesza gojenie się ran. Czy jego zbawienny wpływ można zaobserwować również w przypadku tarczycy? Miód a Hashimoto – jaka jest między nimi zależność?

Jak wiadomo, podstawą łagodzenia objawów autoimmunologicznego zapalenia tarczycy jest odpowiednia dieta (więcej na temat diety w hashimoto znajdziesz w artykule: Dieta w Hashimoto – co jeść, a czego unikać? Najważniejsze zasady!). Jadłospis pacjenta powinien obfitować w produkty gęsto odżywcze, do których zalicza się właśnie miód. Jako że wykazuje on działanie przeciwzapalne, a do tego zawiera mnóstwo witamin i minerałów, może wspomagać niwelowanie dokuczliwych symptomów. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że miód to źródło węglowodanów prostych, które przy Hashimoto należy ograniczyć. Jeśli po niego sięgasz, staraj się robić to z umiarem. Jaki miód przy Hashimoto będzie najlepszą opcją?

Jako że miód to obfite źródło węglowodanów prostych, które nie są wskazane przy Hashimoto, warto spożywać go z umiarem.

Jaki miód przy Hashimoto?

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów miodu, w tym lipowy, gryczany, akacjowy, rzepakowy, wielokwiatowy, wrzosowy oraz spadziowy. Różnią się one między sobą smakiem, zapachem, konsystencją, kolorem oraz właściwościami. Każdy z nich świetnie sprawdza się jako dodatek do dań i napojów, a także zamiennik cukru w zdrowych deserach. Po który miód warto sięgać, zmagając się z Hashimoto?

Do produktów korzystnie wpływających na pracę tarczycy należą miody zawierające selen, wśród których króluje miód gryczany. W jadłospisie warto uwzględnić również te o silnym działaniu przeciwzapalnym, tj. miód spadziowy i akacjowy. Doskonałym wyborem może okazać się także miód rzepakowy – uchodzi on za źródło boru, czyli pierwiastka wspomagającego funkcjonowanie gruczołu tarczowego.

Przy wyborze miodów ważny jest nie tylko ich rodzaj i właściwości, ale przede wszystkim jakość. Najlepiej wybierać te ze sprawdzonych źródeł i unikać sztucznych sklepowych produktów. Poznasz je m.in. po chemicznym zapachu oraz płynnej konsystencji, pozbawionej jakichkolwiek oznak krystalizacji.

Miód to produkt o właściwościach leczniczych, który warto wprowadzić do codziennej diety i to nie tylko w przypadku autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Zawiera on mnóstwo prozdrowotnych właściwości, które mogą wspomóc łagodzenie jej dokuczliwych objawów. Jaki miód przy Hashimoto sprawdzi się najlepiej? Wśród tych najbardziej wskazanych wymienia się miód gryczany, spadziowy, akacjowy oraz rzepakowy. Ważne, aby spożywać je z umiarem i stawiać na produkty ze sprawdzonych źródeł.

Źródła:

  • https://pzp.biz.pl/2017/12/17/rodzaje-miodow/
  • https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-honey
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33441127/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*