Buraki to prawdziwa bomba substancji odżywczych – włączając je do diety, możesz liczyć na całkiem sporą dawkę błonnika, związków bioaktywnych oraz witamin i minerałów. Warzywa te stanowią doskonały dodatek do sałatek, dietetycznych smoothies oraz wegetariańskich i wegańskich przekąsek. Jednak czy każdy dobrze toleruje ich obecność w diecie? Buraki a zespół jelita drażliwego – czy możesz uwzględnić je w swoim jadłospisie bez obaw o pogorszenie swojego samopoczucia. Pora na Zdrowie rozwiewa wątpliwości!
Spis treści
Buraki a zespół jelita drażliwego – czy można je jeść?
Jakie korzyści zdrowotne ma jedzenie buraków?
Buraki a zespół jelita drażliwego – jakie zalety posiadają te warzywa? Są one źródłem rozmaitych substancji odżywczych, w tym m.in. witamin C i B6, a także magnezu, potasu i wapnia. Ze względu na wysoką zawartość azotanów ich spożywanie pozytywnie wpływa na układ krwionośny – reguluje ciśnienie tętnicze krwi i zwiększa wydolność sercowo-oddechową. Co więcej, obecna w nich betaina pomaga obniżać poziom homocysteiny, niwelując ryzyko osteoporozy, miażdżycy i chorób serca. Warto też podkreślić, że obecność buraków w diecie przyczynia się do poprawy ukrwienia mózgu, łagodzi niealkoholowe stłuszczenie wątroby i wiąże się z niższym prawdopodobieństwem zachorowania na raka jelita grubego.
Buraki a zespół jelita drażliwego – czy mogą ci zaszkodzić?
Buraki to doskonały dodatek do diety większości osób. Jednak ze względu na obecne w nich łatwo fermentujące węglowodany mogą one zaostrzać przebieg zespołu jelita drażliwego. Bardzo zależy ci na wprowadzeniu ich do swojego jadłospisu? W takim razie wiedz, że według założeń diety low FODMAP za ich bezpieczną porcję uznaje się tę nieprzekraczającą 32 g.
Buraki a zespół jelita drażliwego – co jeszcze warto wiedzieć w tej kwestii? Na przykład to, że w surowej wersji posiadają one błonnik, który może być problematyczny dla osób z biegunkowym podtypem IBS. Należy w tym miejscu podkreślić, że każdy przypadek tego schorzenia jest inny. Oznacza to, że niektórzy pacjenci – na przykład ci z przewagą zaparć – będą całkiem dobrze reagować na buraki.
Jeśli jesteś entuzjastą buraków, ale boisz się wprowadzić je do diety, postaw na ich wersję fermentowaną. Ten szczególny proces obróbki zmniejsza stężenie FODMAP, co sprawia, że poddane mu warzywa są lepiej tolerowane przez układ pokarmowy. Ponadto doniesienia ze świata nauki wskazują na to, że jedzenie fermentowanych warzyw w kontrolowanych ilościach stanowi korzystne rozwiązanie dietetyczne dla chorych na IBS.
Buraki a zespół jelita drażliwego – co musisz wiedzieć? Podsumujmy!
Buraki a zespół jelita drażliwego – co należy o nich wiedzieć? Na przykład to, że warzywa te to istna bomba składników odżywczych. Są one źródłem błonnika, witamin i minerałów oraz takich związków aktywnych jak azotany i betaina. Ich spożywanie niesie za sobą szczególne korzyści zdrowotne dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Niestety większość chorych z zespołem jelita drażliwego musi ograniczyć buraki w swojej diecie ze względu na wysoką zawartość łatwo fermentujących węglowodanów. Ich włączenie do menu może prowadzić do zaostrzenia objawów i pogorszenia ogólnego samopoczucia.
Nie jesteś pewny, czy możesz jeść buraki? A może nie wiesz, jak powinna wyglądać poprawnie opracowana dieta low FODMAP? W takim razie umów się na konsultację z dietetykiem klinicznym, który nie tylko wyjaśni ci wpływ poszczególnych pokarmów na twoje zdrowie, ale także opracuje dla ciebie jadłospis, uwzględniając twoje preferencje żywieniowe.
Źródła:
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224419309252
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10111609/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5467063/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5777282/