Rumianek w ciąży – pora-na-zdrowie.pl

Rumianek to naturalne remedium na szereg dolegliwości, w tym problemy żołądkowo-jelitowe i stany zapalne. Jednak czy stosowanie tego nutraceutyku jest bezpieczne u przyszłych mam? I czy istnieją przeciwwskazania do sięgania po rumianek w ciąży? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

Czym jest rumianek?

Rumianek to popularny surowiec zielarski stosowany w przypadku rozmaitych dolegliwości. Jest on rośliną jednoroczną cechującą się delikatną, rozgałęzioną łodygą, dorastającą do wysokości około 60 cm. Posiada on również pierzastodzielne, zielone liście i kwiaty w formie charakterystycznych koszyczków o białych płatkach i żółtym środku. To właśnie te ostatnie są suszone, a następnie wykorzystywane w naparach i herbatach. Wyciąg z tego zioła wchodzi również w skład wielu suplementów diety. Jakimi właściwościami leczniczymi może pochwalić się rumianek? I czy może być on używany przez ciężarne bez ograniczeń?

Jakie właściwości ma rumianek?

Najcenniejsze składniki odżywcze kryją się w niewielkich kwiatach rumianku. W ich środku można znaleźć całe spektrum flawonoidów, fitosteroli, fenolokwasów, garbników katechinowych, poliacetylenów, związków kumarynowych i śluzowych, soli mineralnych, a także spiroeter i cholinę. Tak bogate zestawienie substancji bioaktywnych sprawia, że ta niepozorna roślina może poszczycić się silnymi własnościami prozdrowotnymi.

Rumianek zmniejsza stany zapalne o zróżnicowanym podłożu. Działanie to jest na tyle silne, że już w starożytności był on pity na nerwobóle i problemy reumatyczne. Można go również z powodzeniem wykorzystywać w formie płukanek przy dolegliwościach związanych ze śluzówką jamy ustnej, natomiast w postaci okładów napar ten leczy odleżyny i hemoroidy.

Powyższy surowiec poprawia trawienie i oczyszcza drogi żółciowe. Jego dodatkowym atutem jest łagodzenie nadkwaśności żołądka, dzięki czemu jest on polecany nawet pacjentom ze schorzeniami układu pokarmowego, w szczególności chorobą wrzodową. Co więcej, rumianek wykazuje właściwości bakteriostatyczne i przeciwgrzybicze, przychodząc z pomocą przy zakażeniu takimi drobnoustrojami jak Candida albicans oraz Staphylococcus aureus. Może być on również stosowany zewnętrznie na trudno gojące się rany i oparzenia.

Jakie inne własności lecznicze wykazuje rumianek? Zawarte w nim związki kumaryny, na przykład, przynoszą ulgę osobom cierpiącym na bezsenność – napar na jego bazie skutecznie odpręża i koi nerwy. Ponadto roślina ta ma pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi, a picie jej w postaci herbatek wycisza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Czy można pić rumianek w ciąży?

Dolegliwości żołądkowo-jelitowe to częsta przypadłość przyszłych mam. Wśród najpowszechniejszych z nich wymienia się wzdęcia, zaparcia, mdłości oraz wymioty. Wiele ciężarnych w pierwszej kolejności wybiera domowe rozwiązania, w tym napary i herbatki na bazie rumianku. Jednak czy są one dozwolone w ich diecie?

Rumianek w ciąży – korzyści

Rumianek w ciąży może być aplikowany na dwa sposoby – zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Herbatki rumiankowe rekomendowane są w celu niwelowania porannych mdłości i wzdęć po obfitych posiłkach. Pobudzają one wydzielanie soków trawiennych w żołądku i działają rozkurczowo.

Dość powszechną dolegliwością ciężarnych jest rozdrażnienie i problemy ze snem. Również w tym wypadku mogą one sięgać po preparaty z powyższym surowcem, ponieważ niwelują one bóle głowy i wyciszają organizm, ułatwiając tym samym zasypianie. Dodatkowo, ze względu na własności hipoglikemizujące, rumianek przyjdzie z pomocą kobietom, u których stwierdzono cukrzycę ciążową.

Płukanki rumiankowe polecane są w przypadku wystąpienia stanów zapalnych jamy ustnej oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Roztwory z jego zawartością świetnie sprawdzą się do przemywania drobnych ran i oparzeń oraz jako doraźny środek zaradczy na tkliwość sutków i hemoroidy.

Mimo tego, że picie naparów na bazie rumianku w ciąży jest uważane za bezpieczne, warto skonsultować wprowadzenie go do diety ze specjalistą.

Rumianek w ciąży – ryzyka

Stosowanie rumianku w ciąży to praktyczny i naturalny sposób na łagodzenie rozmaitych dolegliwości. Przyjmowany z rozwagą jest on uważany za bezpieczny składnik w diecie ciężarnych. Należy jednak pamiętać, że – jak każde zioło – może on wywołać reakcję alergiczną, dlatego wprowadzaj go do menu stopniowo.

Kobiety w 3. trymestrze ciąży powinny unikać picia powyższego surowca, ponieważ badania naukowe dostarczają dowodów, że może być on przyczyną zwężenia przewodu tętniczego płodu. Ponadto regularne spożywanie naparów na jego bazie zwiększa ryzyko przedwczesnego rozwiązania i koreluje z niższą wagą urodzeniową maluszka, zatem odradza się sięganie po nie w okresie okołoporodowym.

Na co jeszcze należy uważać, włączając rumianek w ciąży do jadłospisu? Przede wszystkim na potencjalne interakcje z niektórymi medykamentami. Zażywasz leki uspokajające lub rozrzedzające krew? W takim razie całkowicie zrezygnuj z zawierających go w swoim składzie ziół. Jeśli nie jesteś pewna, czy możesz bezpiecznie z nich korzystać, zasięgnij porady specjalisty.

Rumianek w ciąży – czy można pić? Podsumujmy!

Picie rumianku w ciąży stanowi remedium na szereg powszechnych dolegliwości towarzyszących kobietom w tym wyjątkowym okresie. Jego sporadyczna suplementacja łagodzi nudności i wzdęcia, obniża poziom cukru we krwi, ułatwia zasypianie, niweluje rozdrażnienie i zmniejsza stany napięcia. Surowiec ten wykazuje również cechy przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jednak pomimo jego licznych zalet, specjaliści rekomendują odstawienie go w 3. trymestrze ciąży, w szczególności w okresie okołoporodowym, ponieważ zwiększa on ryzyko przedwczesnego rozwiązania i może być przyczyną niskiej wagi urodzeniowej dziecka. Niektóre badania dostarczają również dowodów, że jego regularne picie wpływa na zwężenie przewodu tętniczego płodu. Jako że wchodzi on w interakcję z niektórymi lekami, należy skonsultować jego stosowanie z lekarzem.

Źródła:

  • Senderski; Prawie wszystko o ziołach; Podkowa Leśna 2007; Wydawca M. E. Senderski.
  • B-E van Wyk, M. Wink; Rośliny lecznicze świata; Wrocław 2004; MedPharm Polska.
  • Muñoz Balbontín i inni, Herbal Medicinal Product Use During Pregnancy and the Postnatal Period: A Systematic Review.
  • Gholami i inni, Onset of Labor in Post-Term Pregnancy by Chamomile.
  • Terzioglu Bebitoglu, Frequently Used Herbal Teas During Pregnancy – Short Update, doi: 10.5222/MMJ.2020.69851.