Jakie zupy na zespół jelita drażliwego?

Zupy to praktyczny i wartościowy dodatek do zdrowej diety. Można je przygotować na bazie rozmaitych rodzajów mięsa, różnych gatunków warzyw i owoców oraz z dodatkiem całej gamy aromatycznych przypraw i świeżych ziół. Jednak czy mogą pozwolić sobie na nie osoby z IBS? Jakie zupy na zespół jelita drażliwego będą odpowiednie dla chorych, a których lepiej całkowicie unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

Jakie zupy na zespół jelita drażliwego wybrać?

Zmagasz się z IBS? W takim razie wybieraj zupy na bazie pokarmów o niskiej zawartości FODMAP, które nie są ciężkostrawne i nie wzdymają. Stawiaj na potrawy na chudym mięsie lub rybach i unikaj tych z tłustymi dodatkami i ostrymi przyprawami. Możesz uzupełnić je o drobne kasze lub pszenny makaron.

Zupy na zespół jelita drażliwego – jakie zasady warto stosować podczas ich gotowania?

Zupa stanowi bardzo cenny dodatek do codziennej diety – odpowiednio skomponowana dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, usprawnia procesy trawienne i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Jakie zupy na zespół jelita drażliwego są najlepsze? Odpowiedź jest prosta – takie, które wpasowują się w założenia diety dedykowanej chorym z IBS.

Wśród podstawowych zaleceń dietetycznych dla pacjentów z zespołem jelita drażliwego znajduje się przynajmniej czasowe wprowadzenie diety low FODMAP. Co to oznacza w praktyce? Nic innego, jak ograniczenie spożycia pokarmów zawierających łatwo fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole. Kolejnym elementem, na który należy zwrócić szczególną uwagę, są źródła błonnika – produkty obfitujące w błonnik nierozpuszczalny mogą zaostrzać dolegliwości trawienne. 

Co jeszcze warto wiedzieć o diecie dla osób z IBS? Na przykład to, że przy jej komponowaniu należy wykluczyć tłuste składniki oraz te, których nie tolerujesz – warto, abyś miał świadomość, że zespół jelita drażliwego nierzadko współwystępuje z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi.

Dieta FODMAP daje bardzo dobre rezultaty u osób z przewagą biegunek. Źródła łatwo fermentujących węglowodanów działają osmotycznie, co oznacza, że ściągają cząsteczki wody do światła jelita. Dodatkowo stanowią one idealną pożywkę dla bakterii chorobotwórczych i wywołują uporczywe gazy.

Zupy na zespół jelita drażliwego – jakie składniki są dozwolone?

Jakie produkty wpisują się w zalecenia dietetyczne dedykowane osobom z IBS? Poniżej znajduje się lista składników, które możesz z powodzeniem użyć do przyrządzenia pysznego i aromatycznego wywaru:

  • Produkty odzwierzęce: chude mięso i ryby bez dodatków, owoce morza, jajka;
  • Przetwory mleczne: jogurt naturalny, ser twarogowy chudy, ser mozzarella, kefir, zsiadłe mleko, mleko do 2% zawartości tłuszczu;
  • Zboża i kasze: drobny makaron pszenny, komosa ryżowa, kasza jaglana, kasza jęczmienna, ryż biały;
  • Warzywa: czerwona papryka, cukinia, ziemniaki, marchewka, ogórki, pomidory, sałata, dynia, bataty, kabaczki, seler;
  • Owoce: owoce jagodowe, owoce cytrusowe (jeśli są dobrze tolerowane), gotowane i pieczone jabłka, rabarbar;
  • Tłuszcze: oliwa z oliwek, masło;
  • Orzechy i nasiona: orzechy macadamia, orzeszki ziemne, orzeszki pini;
  • Dodatki do zupy: szczypiorek, koperek, pietruszka, sok z cytryny, przyprawy korzenne, słodka papryka, majeranek.

Zupy na zespół jelita drażliwego – jakich produktów warto unikać?

Skoro już wiesz, jakie składniki doskonale sprawdzą się do wykonania zupy na zespół jelita drażliwego, warto zapoznać się również z zakazaną listą. Oto ona:

  • Produkty odzwierzęce: tłuste, marynowane i wędzone mięsa, pasztet, kaszanka, mięso konserwowe;
  • Przetwory mleczne: tłuste mleko, serek topiony, ser feta, śmietana;
  • Zboża i kasze: świeże pieczywo żytnie, razowe i pełnoziarniste, kasza gryczana, kasza pęczak, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy;
  • Warzywa: warzywa kapustne, cebula, czosnek, rzodkiewka, zielony groszek, nasiona roślin strączkowych, warzywa marynowane;
  • Owoce: śliwki, gruszki, daktyle, czereśnie, figi, arbuzy, nektarynki, brzoskwinie;
  • Tłuszcze: smalec, słonina, twarde margaryny, olej kokosowy;
  • Orzechy i nasiona: pistacje, nerkowce;
  • Dodatki do zupy: ostre przyprawy, przyprawy z dodatkiem czosnku i cebuli, gorczyca, musztarda.
Podczas wybierania mięsa do zupy unikaj gotowych kiełbas i wędlin przemysłowych. W trakcie procesu produkcyjnego są one nierzadko wzbogacane o chemiczne dodatki, w tym preparaty błonnikowe.

Jakie zupy na zespół jelita drażliwego są najlepsze? Podsumujmy!

Zupy to doskonałe uzupełnienie zdrowej diety – również tej nakierowanej na wyciszanie symptomów zespołu jelita drażliwego. Ważne jednak, aby wpisywały się one w założenia zaleceń dietetycznych dedykowanych chorym na IBS. 

Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się nieprzyjemnych symptomów po zjedzeniu zupy, warto przygotować ją na bazie składników przyjaznych dla układu pokarmowego, w tym tych zawierających małą ilość łatwo fermentujących węglowodanów, a także chudego mięsa i ryb, dobrze tolerowanych przetworów mlecznych oraz źródeł błonnika rozpuszczalnego. 

Nie wiesz, jaka zupa na zespół jelita drażliwego będzie najlepsza? W takim razie umów się na konsultację do doświadczonego dietetyka klinicznego, który udzieli ci niezbędnych wskazówek i przygotuje jadłospis dostosowany do twoich potrzeb.

Źródła: 

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33572262/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35131984/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5467063/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31986083/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10944297/