Gorzka czekolada to istne superfood – doskonale komponuje się ona z rozmaitymi składnikami, poprawia humor, wspiera pracę układu nerwowego, odżywia bakterie jelitowe i dodaje energii. Jednak, czy – mimo jej licznych atutów – może ona pogorszyć dolegliwości żołądkowo-jelitowe u osób z IBS? Czekolada a zespół jelita drażliwego – jaka jest między nimi zależność i czy ta zdrowa przekąska może zaostrzyć przebieg twojej choroby? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z niniejszego artykułu!
Spis treści
Czekolada a zespół jelita drażliwego – czy można ją jeść?
Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę?
Czekolada to doskonały dodatek do zdrowej diety – oczywiście, o ile sięgniesz po tę o jak najwyższej zawartości kakao. Stanowi ona skarbnicę polifenoli o działaniu przeciwutleniającym, które chronią organizm przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników. Te same składniki mają jeszcze jedną zaletę, a mianowicie wspomagają pracę mózgu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.
Dlaczego jeszcze warto jeść gorzką czekoladę? Mało kto ma świadomość, że jej spożywanie obniża ciśnienie i stabilizuje poziom cholesterolu we krwi. Te dwa mechanizmy uznawane są za podstawową prewencję miażdżycy. Jednak to nie wszystkie atuty gorzkiej czekolady, ponieważ fantastycznie wpisuje się ona w założenia diety dedykowanej osobom z zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Należy także wspomnieć o tym, że odżywia ona mikroflorę bakteryjną – częste sięganie po tę smaczną przekąskę przekłada się na wzrost bakterii z gatunku Bifidobacterium i Lactobacillus.
Czekolada a zespół jelita drażliwego – ryzyka
Czekolada a zespół jelita drażliwego – opowiedzieliśmy nieco na temat zbawiennego wpływu jej gorzkiego wariantu na organizm. Warto zatem teraz skupić się na drugiej stronie medalu, czyli potencjalnych zagrożeniach wynikających z jej spożywania, czyhających na osoby z IBS.
Gorzka czekolada zawiera kofeinę, cenioną za swoje pobudzające właściwości. Niestety substancja ta reprezentuje grupę związków zaostrzających dolegliwości żołądkowo-jelitowe nawet u 40% chorych. Wpływa ona na motorykę układu pokarmowego, przyspieszając perystaltykę, co może prowadzić do biegunek. Co więcej, obfituje ona w nasycone kwasy tłuszczowe, które u niektórych mogą przyczyniać się do zaparć.
Naszła cię ochota na mleczną lub białą czekoladę? Wiedz, że mają one znacznie wyższy udział FODMAP. Jednak to nie jedyny problem, ponieważ na liście ich składników można znaleźć rwónież rozmaite substancje słodzące, w tym sorbitol i ksylitol. Doniesienia ze świata nauki pokazują, że słodziki te mogą nasilać bóle brzucha i biegunkę.
Czekolada a zespół jelita drażliwego – co musisz wiedzieć? Podsumujmy!
Czekolada a zespół jelita drażliwego – czy można uwzględnić ją w diecie przy IBS? Wszystko zależy od jej rodzaju i porcji. Gorzka czekolada zawiera mniej FODMAP, ale więcej kofeiny, która może prowadzić do zaostrzenia przebiegu choroby. Mleczna i biała czekolada natomiast obfitują w znacznie więcej łatwo fermentujących węglowodanów, a do tego wzbogacane są o problematyczne substancje słodzące.
Lekarz zalecił ci przejście na dietę FODMAP i nie wiesz, czy możesz pozwolić sobie na włączenie do niej czekolady? W takim razie skonsultuj się z doświadczonym dietetykiem klinicznym, który rozwieje twoje wątpliwości. Ponadto opracuje on dla ciebie jadłospis, który nie tylko wyciszy twoje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, ale również przypadnie do gustu twoim kubkom smakowym.
Źródła:
- https://www.monashfodmap.com/blog/does-caffeine-affect-ibs-symptoms/
- https://www.nutritioninsight.com/news/artificial-sweeteners-linked-to-host-of-digestive-diseases-study-finds.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5467063/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2553606/