Kasza gryczana stanowi bardzo cenny składnik zdrowej diety, a to wszystko za sprawą bogactwa witamin i minerałów. Jej regularne spożywanie przyczynia się do poprawy pracy układu trawiennego i sercowo-naczyniowego. Co więcej, wspiera ona stabilizację poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie – wspomaga utrzymanie odpowiedniej wagi. Niestety – pomimo jej licznych atutów – nie każdy może sięgać po nią bez ograniczeń, w szczególności jeśli boryka się z zaburzeniami motoryki jelit. Kasza gryczana a zespół jelita drażliwego – jaka jest między nimi zależność i czy jej obecność w diecie może pogorszyć twoje dolegliwości? Pora na Zdrowie odpowiada!
Spis treści
Kasza gryczana a zespół jelita drażliwego – czy można ją jeść?
Jakie zalety ma kasza gryczana?
Kasza gryczana to doskonały dodatek do diety – zawiera ona liczne witaminy i minerały, a do tego stanowi cenne źródło białka. W jej skład wchodzą witaminy z grupy B, mangan, żelazo, fosfor oraz miedź. Posiada ona także całkiem pokaźną ilość magnezu – ponad 200 mg na 100 g produktu.
Jednym z atutów kaszy gryczanej jest obecność błonnika, który wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu LDL, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, zapewnia długotrwałe uczucie sytości po posiłku i usprawnia pasaż jelitowy.
Dlaczego jeszcze warto regularnie spożywać kaszę gryczaną? Na przykład dlatego, że ma ona działanie przeciwutleniające i wspiera organizm w obronie przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Dodanie jej do menu przyniesie korzyści osobom z nadciśnieniem tętniczym i zaburzeniami metabolicznymi. Ponadto kryjąca się w jej wnętrzu rutyna ma właściwości neuroprotekcyjne, co oznacza, że zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych.
Kasza gryczana a zespół jelita drażliwego – kontrowersje
Kwestia dotycząca zależności między kaszą gryczaną a zespołem jelita drażliwego wywołuje sporo kontrowersji. Dlaczego? Ponieważ w wielu internetowych źródłach można natknąć się na informację, że jest ona całkowicie bezpieczna dla osób z IBS. Tymczasem analizy przeprowadzone przez specjalistów z Uniwersytetu Monash pokazują, że kasza gryczana niepalona zawiera różne stężenia łatwo fermentujących węglowodanów w zależności od miejsca i sposobu jej produkcji. Przykładowo – produkt przygotowany na rynek amerykański może być spożywany przez chorych bez ograniczeń, natomiast ten dostępny na rynku brytyjskim powinien być ograniczony do porcji 27 g (po ugotowaniu). Ponadto na ten moment nie określono jeszcze zawartości FODMAP w kaszy gryczanej palonej.
Kasza gryczana a zespół jelita drażliwego – co musisz wiedzieć? Podsumujmy!
Kasza gryczana a zespół jelita drażliwego – czy można włączyć ją do diety przy IBS? Odpowiedź brzmi – to zależy, a to wszystko ze względu na związane z nią kontrowersje. Z jednej strony dostarcza ona szeregu niezbędnych składników odżywczych i sporej ilości białka, z drugiej natomiast może posiadać różną zawartość łatwo fermentujących węglowodanów. Warto zatem zachować dużą ostrożność podczas wprowadzania kaszy gryczanej do jadłospisu – stawiaj na ściśle wyliczone porcje i bacznie obserwuj swój organizm.
Stosujesz dietę low FODMAP i nie wiesz, czy możesz pozwolić sobie na wdrożenie do niej określonego produktu? W takim razie umów się na konsultację z doświadczonym dietetykiem klinicznym. Chętnie odpowie on na wszystkie twoje pytania i rozwieje wątpliwości dotyczące poszczególnych składników twoich ulubionych potraw. Co więcej, ułoży on dla ciebie praktyczny jadłospis, z uwzględnieniem twoich preferencji żywieniowych.
Źródła:
- https://www.fodmap.pl/kasza-gryczana-low-fodmap/
- https://fodmapedia.com/item-en/1619715640542×473736237353738400
- https://www.monashfodmap.com/blog/grains-low-fodmap-diet/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26270637/