Kasza gryczana a zespół jelita drażliwego (IBS) – czy można jeść?

Kasza gryczana stanowi bardzo cenny składnik zdrowej diety, a to wszystko za sprawą bogactwa witamin i minerałów. Jej regularne spożywanie przyczynia się do poprawy pracy układu trawiennego i sercowo-naczyniowego. Co więcej, wspiera ona stabilizację poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie – wspomaga utrzymanie odpowiedniej wagi. Niestety – pomimo jej licznych atutów – nie każdy może sięgać po nią bez ograniczeń, w szczególności jeśli boryka się z zaburzeniami motoryki jelit. Kasza gryczana a zespół jelita drażliwego – jaka jest między nimi zależność i czy jej obecność w diecie może pogorszyć twoje dolegliwości? Pora na Zdrowie odpowiada!

Kasza gryczana a zespół jelita drażliwego – czy można ją jeść?

Osoby z IBS mogą włączyć zwykłą kaszę gryczaną do swojej diety, o ile dobrze ją tolerują. Jeśli chodzi o kaszę gryczaną niepaloną, to zaleca się nie przekraczać porcji o objętości 27 g. Warto mieć na uwadze, że sposób uprawy kaszy wpływa na zawartość FODMAP, czyli łatwo fermentujących węglowodanów.

Jakie zalety ma kasza gryczana?

Kasza gryczana to doskonały dodatek do diety – zawiera ona liczne witaminy i minerały, a do tego stanowi cenne źródło białka. W jej skład wchodzą witaminy z grupy B, mangan, żelazo, fosfor oraz miedź. Posiada ona także całkiem pokaźną ilość magnezu – ponad 200 mg na 100 g produktu.

Jednym z atutów kaszy gryczanej jest obecność błonnika, który wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu LDL, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, zapewnia długotrwałe uczucie sytości po posiłku i usprawnia pasaż jelitowy. 

Dlaczego jeszcze warto regularnie spożywać kaszę gryczaną? Na przykład dlatego, że ma ona działanie przeciwutleniające i wspiera organizm w obronie przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Dodanie jej do menu przyniesie korzyści osobom z nadciśnieniem tętniczym i zaburzeniami metabolicznymi. Ponadto kryjąca się w jej wnętrzu rutyna ma właściwości neuroprotekcyjne, co oznacza, że zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych.

Kasza gryczana a zespół jelita drażliwego – kontrowersje

Kwestia dotycząca zależności między kaszą gryczaną a zespołem jelita drażliwego wywołuje sporo kontrowersji. Dlaczego? Ponieważ w wielu internetowych źródłach można natknąć się na informację, że jest ona całkowicie bezpieczna dla osób z IBS. Tymczasem analizy przeprowadzone przez specjalistów z Uniwersytetu Monash pokazują, że kasza gryczana niepalona zawiera różne stężenia łatwo fermentujących węglowodanów w zależności od miejsca i sposobu jej produkcji. Przykładowo – produkt przygotowany na rynek amerykański może być spożywany przez chorych bez ograniczeń, natomiast ten dostępny na rynku brytyjskim powinien być ograniczony do porcji 27 g (po ugotowaniu). Ponadto na ten moment nie określono jeszcze zawartości FODMAP w kaszy gryczanej palonej.

Sposób hodowli różnych odmian danej rośliny – na przykład tych przeznaczonych do uprawy w zimnym lub ciepłym klimacie – ma bezpośredni wpływ na ilość fruktanów w produkcie.

Kasza gryczana a zespół jelita drażliwego – co musisz wiedzieć? Podsumujmy!

Kasza gryczana a zespół jelita drażliwego – czy można włączyć ją do diety przy IBS? Odpowiedź brzmi – to zależy, a to wszystko ze względu na związane z nią kontrowersje. Z jednej strony dostarcza ona szeregu niezbędnych składników odżywczych i sporej ilości białka, z drugiej natomiast może posiadać różną zawartość łatwo fermentujących węglowodanów. Warto zatem zachować dużą ostrożność podczas wprowadzania kaszy gryczanej do jadłospisu – stawiaj na ściśle wyliczone porcje i bacznie obserwuj swój organizm.

Stosujesz dietę low FODMAP i nie wiesz, czy możesz pozwolić sobie na wdrożenie do niej określonego produktu? W takim razie umów się na konsultację z doświadczonym dietetykiem klinicznym. Chętnie odpowie on na wszystkie twoje pytania i rozwieje wątpliwości dotyczące poszczególnych składników twoich ulubionych potraw. Co więcej, ułoży on dla ciebie praktyczny jadłospis, z uwzględnieniem twoich preferencji żywieniowych.

Źródła:

  • https://www.fodmap.pl/kasza-gryczana-low-fodmap/
  • https://fodmapedia.com/item-en/1619715640542×473736237353738400
  • https://www.monashfodmap.com/blog/grains-low-fodmap-diet/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26270637/