Śmietana i truskawki - czym zastąpić śmietanę - pora-na-zdrowie.pl

Śmietana to jeden z najpopularniejszych składników tradycyjnego menu. Ze względu na swoją wszechstronność jest ona chętnie wykorzystywana jako baza do surówek i sałatek, gęstych sosów, domowych wypieków, a także jako zabielacz do zupy? Jednak jej wysoka kaloryczność sprawia, że śmietana to produkt niewskazany dla osób chcących zrzucić nadprogramowe kilogramy i nieco zadbać o swoje zdrowie. Czym zastąpić śmietanę na diecie? Możliwości jest naprawdę sporo!

Czym zastąpić śmietanę na diecie?

Jeśli szukasz sposobów na zmniejszenie kaloryczności dań, wystarczy, że uwzględnisz w swoich przepisach składniki nabiałowe o niższej zawartości kalorii. Warto pamiętać, aby dokładnie czytać etykiety podczas zakupów i stawiać na artykuły dobrej jakości i o jak najlepszych składach. Uważaj przede wszystkim na wysoką zawartość cukru, konserwantów oraz polepszaczy smaku.

Cierpisz na nietolerancję pokarmową? W takim przypadku należy wybierać produkty roślinne, które z powodzeniem zastąpią śmietanę w większości potraw i domowych wypieków. Na liście polecanych zamienników znajdują się artykuły sojowe oraz mleka i jogurty roślinne. Czym zastąpić śmietanę na diecie? Poniżej przygotowaliśmy szybką ściągawkę, która pomoże ci wybrać jej najodpowiedniejszą alternatywę.

Czym zastąpić śmietanę 30%?

Jeśli potrzebujesz alternatywy dla 30% śmietany, masz kilka opcji. Możesz wybrać jogurt naturalny, gęsty jogurt grecki, słodki ser, tak jak mascarpone. Inne sprawdzone zamienniki to mleko w proszku, siemię lniane, kefir lub nawet masło. Każdy z tych produktów może służyć jako skuteczny substytut w różnych przepisach.

Dlaczego śmietana jest ważna?

Śmietana to jeden z najbardziej uniwersalnych składników tradycyjnych dań. Jej wszechstronny charakter sprawia, że można z niej wyczarować rozmaite przekąski. Śmietana znajduje zastosowanie nie tylko jako baza dla dressingów i dipów, ale również jako zagęstnik sosów warzywnych i mięsnych oraz dodatek do słodkich potraw. Nic więc dziwnego, że gros osób chętnie sięga po nią nawet kilka razy dziennie.

Co kryje się w śmietanie? Podobnie jak inne produkty mleczne śmietana stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka oraz licznych mikroelementów, tj. wapnia, fosforu, oraz witaminy A i tych z grupy B. Zawarte w niej minerały biorą udział w procesie mineralizacji kości i zębów, a także syntezie białka i prawidłowym wchłanianiu wapnia. Z kolei witaminy z grupy B wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, a witamina A korzystnie wpływa na narząd wzroku, skórę, włosy i paznokcie.

Mimo szeregu zalet śmietana to produkt, z którego wiele osób musi zrezygnować w celu poprawy samopoczucia, zrzucenia dodatkowych centymetrów w talii lub wyeliminowania uporczywych dolegliwości. Co sprawia, że składnik ten często ląduje na liście niedozwolonych pokarmów i czym zastąpić śmietanę na diecie?

Dlaczego niektórzy muszą zastąpić śmietanę, będąc na diecie?

Śmietana jest niewskazana na diecie ze względu na swoją wysoką kaloryczność. Co więcej, jest ona źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, które nie pozostają bez znaczenia dla układu sercowo-naczyniowego.

Na liście składników śmietany znajduje się laktoza – dwucukier wywołujący jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Pacjenci cierpiący na to schorzenie zmagają się z biegunką, mdłościami, wzdęciami, a także uczuciem przelewania w brzuchu. To właśnie dlatego zawartość disacharydu w klasycznej wersji śmietany jest największym przeciwwskazaniem do jej spożywania.

Osoby będące na diecie powinny wystrzegać się śmietany w wersji light. Zmniejszona zawartość tłuszczu w takich produktach jest często rekompensowana dodatkiem cukru, wody oraz konserwantów.

Zamienniki śmietany

Szeroki wybór w większości sklepów sprawia, że znalezienie zamiennika śmietany nie stanowi większego wyzwania. Poniższy spis uwzględnia nabiał, w tym produkty roślinne i pozbawione laktozy. Czym zastąpić śmietanę na diecie? Wypróbuj jedną z poniższych opcji.

Nabiał

  • jogurt naturalny,
  • jogurt grecki,
  • kefir,
  • masło + mleko,
  • mleko + skrobia kukurydziana,
  • mleko w proszku,
  • ser śmietankowy,
  • twaróg + mleko,
  • jogurt grecki + mleko.

Produkty bez laktozy/roślinne

  • śmietana/jogurt/kefir bez laktozy,
  • krem kokosowy,
  • jogurt roślinny,
  • napój roślinny + oliwa z oliwek,
  • silken tofu + napój sojowy.

Śmietana to jeden z najchętniej stosowanych dodatków w codziennej diecie – nie tylko w sałatkach i dressingach, ale również w sosach, zupach, a nawet domowych wypiekach. Jednak ze względu na wysoką kaloryczność, zawartość tłuszczów nasyconych oraz obecność laktozy jest ona produktem niewskazanym w diecie wielu osób. Czym zastąpić śmietanę na diecie? Możliwości są naprawdę liczne, włączając w to jogurt naturalny, masło, mleko roślinne, tofu czy skrobię kukurydzianą.

Źródła:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29153184/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26393648/
  • P. Carruth, Grading and Marketing Sour Cream, Arkansas, 1939. University Libraries Digtal Collections
  • S. Szakaly, Tejgazdaságtan (Dairy economics). Dinasztia Kiadó, Budapest, 2001.
  • D. Haisman, Imitation dairy products, w: J.W. Encyclopedia of Dairy Sciences. 2nd ed, pp. 913-916.
  • H. Krupa i in., Synergy of dairy with non-dairy Ingredients or product: A review. AJFS, 2011, 5(16), 817–832.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*