Czereśnie to owoce, obok których ciężko przejść obojętnie – nie dość, że zachwycają one swoim smakiem, to jeszcze stanowią prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych. Niestety nie każdy może po nie sięgać – w tej grupie znajdują się m.in. osoby z IBS, które często po ich spożyciu doświadczają nasilenia przykrych objawów. Czereśnie a zespół jelita drażliwego – co warto wiedzieć o tej zależności? I czym zastąpić te owoce w swoim jadłospisie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Spis treści
Czereśnie a zespół jelita drażliwego – czy można je spożywać?
Czereśnie nie są wskazane dla osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego, ponieważ zawierają duże ilości FODMAP, a dokładnie fruktozy i sorbitolu. Według naukowców z Uniwersytetu Monash ich bezpieczna porcja przy IBS to zaledwie 2 sztuki.
Dlaczego czereśnie mogą ci zaszkodzić przy IBS?
Czereśnie a zespół jelita drażliwego – dlaczego te owoce mogą ci zaszkodzić, jeśli borykasz się z IBS? Jak już zostało podkreślone, stanowią one obfite źródło FODMAP, wśród których dominującym składnikiem jest fruktoza. Ale nie tylko – kolejnym problematycznym związkiem jest sorbitol, czyli jeden z polioli, który w większych ilościach może powodować efekt przeczyszczający oraz nasilić wzdęcia.
Poliole nie są trawione w jelicie cienkim i w niezmienionej formie trafiają do jelita grubego, gdzie zachodzi proces ich fermentacji pod wpływem bakterii jelitowych, a to sprzyja nadmiernej produkcji gazów. Ponadto przyczyniają się one do nagromadzenia płynów w świetle jelita, a co za tym idzie – zmiękczenia stolca. To właśnie dlatego szczególną ostrożność przy spożywaniu czereśni powinny zachować osoby z IBS-D, czyli biegunkową postacią zespołu jelita drażliwego.
Za nasileniem dolegliwości żołądkowo-jelitowych mogą stać nie tylko poliole i fruktoza, ale również salicylany, które działają drażniąco na nabłonek jelitowy.
Czy to oznacza, że czereśnie są bezwzględnie zakazane przy IBS? Odpowiedź brzmi nie – co prawda wiele osób uskarża się na zaostrzenie objawów po ich spożyciu, jednak nie każdy ich doświadcza. Aby to zweryfikować, należy wprowadzić je do jadłospisu w niedużych ilościach, a następnie stopniowo zwiększać ich porcję, cały czas obserwując swój organizm.
Co zamiast czereśni przy IBS?
Skoro już wiesz, jaka jest zależność między czereśniami a zespołem jelita drażliwego, warto dowiedzieć się również, po jakie inne owoce możesz sięgnąć, gdy okaże się, że czereśnie nie są dla ciebie odpowiednim wyborem. Dobra wiadomość jest taka, że do dyspozycji masz kilka smacznych opcji, w tym:
- maliny (do 58 g);
- truskawki (do 65 g);
- mandarynki (do 90 g);
- pomarańcze (do 130 g);
- kiwi (do 150 g);
- melon (do 135 g);
- borówki (do 500 g);
- rabarbar (do 130 g);
- banany (do 100 g – mniej dojrzałe, do 35 g – mocno dojrzałe).
Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zaostrzenia przebiegu IBS, warto poddawać owoce obróbce termicznej, np. pieczeniu, duszeniu lub gotowaniu, oraz serwować je w formie musu. W miarę możliwości zaleca się także obieranie ich ze skórki i usuwanie z nich pestek.
Czereśnie a zespół jelita drażliwego – czy można jeść? Podsumujmy!
Czereśnie a zespół jelita drażliwego – czy owoce te są bezpiecznym wyborem dla osób zmagających się z IBS? Tak naprawdę trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ jest to kwestia indywidualna. Należy jednak mieć świadomość, że wielu pacjentów doświadcza nasilenia objawów po ich spożyciu, ponieważ obfitują one w związki z grupy FODMAP, a dokładnie fruktozę i sorbitol. Ponadto stanowią one źródło salicylanów, które mogą potęgować dolegliwości u osób z nadwrażliwością na ten składnik.
Chciałbyś wprowadzić czereśnie do swojego jadłospisu, ale nie wiesz, jak bezpiecznie to zrobić? Pamiętaj, aby zacząć od niewielkiej porcji i stopniowo ją zwiększać, cały czas przyglądając się reakcjom swojego organizmu. Jeszcze lepszym pomysłem będzie skonsultowanie się z dietetykiem klinicznym, który udzieli ci praktycznych wskazówek żywieniowych – i to nie tylko tych dotyczących owoców – biorąc pod uwagę nie tylko twój stan zdrowia, ale również preferencje żywieniowe.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5453305/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8231425/
- https://www.medicinenet.com/sorbitol/article.htm
- https://www.health.com/why-cherries-make-you-poop-7568633
- https://thefoodtreatmentclinic.com/are-cherries-low-fodmap-the-low-down-from-a-dietitian/
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/111607,dieta-fodmap-dieta-zalecana-w-zespole-jelita-drazliwego