Jagody to owoce, które królują na straganach w sezonie wakacyjnym. Jedni spożywają je solo, a jeszcze inni przyrządzają z nich farsz do pierogów, naleśników i drożdżówek. Nie dość, że zachwycają one swoim smakiem, to jeszcze stanowią prawdziwą odżywczą bombę, dzięki czemu uchodzą za cenny element zdrowej diety. Jednak czy znajdzie się dla nich miejsce również w jadłospisie osób z IBS? Jagody a zespół jelita drażliwego – sprawdź, co na temat tej zależności sądzi dietetyk kliniczny.
Spis treści
Jagody a zespół jelita drażliwego – czy można je spożywać?
Osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego powinny zachować ostrożność przy spożywaniu jagód, ponieważ stanowią one źródło fruktanów i salicylanów, które mogą nasilić objawy żołądkowo-jelitowe. Należy jednak podkreślić, że reakcja organizmu zależy w dużej mierze od ich ilości.
Jagody a IBS – jak bezpiecznie wprowadzić je do jadłospisu?
To, że jagody zawierają problematyczne składniki dla osób z IBS, wcale nie oznacza, że musisz z nich automatycznie zrezygnować, ponieważ tolerancja na poszczególne pokarmy to kwestia indywidualna. Wiedz, że nawet ich duże ilości mogą nie wywołać u ciebie żadnych dolegliwości lub wręcz przeciwnie – możesz poczuć się gorzej nawet po spożyciu kilku sztuk. Aby to sprawdzić, na początek wprowadź do jadłospisu ich niewielką porcję i – jeśli nie odczujesz żadnych uporczywych symptomów – stopniowo ją zwiększaj, cały czas obserwując swój organizm.
Jakie korzyści może przynieść ci jedzenie jagód?
Jak widać, zależność między jagodami a zespołem jelita drażliwego nie jest zero-jedynkowa. Ale jedno jest pewne – jeśli dobrze je tolerujesz, ich uwzględnienie w menu może przynieść ci szereg korzyści. Jagody to niepozorne owoce, w których drzemie potężna prozdrowotna moc. Wynika to stąd, że stanowią one prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, w tym:
- witaminy K,
- witaminy C,
- miedzi,
- manganu,
- potasu.
Witaminy i minerały to nie jedyne cenne składniki kryjące się w jagodach. Na szczególną uwagę zasługują antocyjany, czyli barwniki, które nadają im ciemnofioletowe zabarwienie. Należą one do grupy polifenoli, które wykazują wszechstronny wpływ na organizm. Według doniesień naukowych redukują one poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, wykazują działanie przeciwzapalne, a także przyczyniają się do obniżania stężenia glukozy na czczo oraz poprawy wrażliwości tkanek na insulinę.
Co jeszcze do zaoferowania mają ci jagody? Jak wynika z niektórych badań, ich spożywanie może zrobić wiele dobrego dla mózgu. Okazuje się bowiem, że obecne w nich związki pozytywnie oddziałują na funkcje poznawcze, w szczególności pamięć i koncentrację. Ponadto nie pozostają one bez znaczenia dla kondycji narządu wzroku oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dane naukowe wskazują również na ich właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające, czyli wspomagające walkę z wolnymi rodnikami.
Co jeśli nie jagody?
Okazało się, że źle reagujesz nawet na niewielkie ilości jagód? Zespół jelita drażliwego ma to do siebie, że „bezpieczne” składniki często dobiera się metodą prób i błędów. Biorąc pod uwagę ten fakt, spróbuj sięgnąć po inne owoce. Poniżej znajdziesz zestawienie tych o niskiej zawartości FODMAP:
- mandarynki (do 90 g);
- pomarańcze (do 130 g);
- maliny (do 58 g);
- rabarbar (do 130 g);
- truskawki (do 65 g);
- borówki (do 500 g);
- melon (do 135 g);
- kiwi (do 150 g);
- banany (do 100 g – mniej dojrzałe, do 35 g – mocno dojrzałe).
Aby zminimalizować ryzyko zaostrzenia przebiegu zespołu jelita drażliwego, warto poddawać owoce obróbce termicznej, obierać je ze skórki, usuwać z nich pestki oraz spożywać je w formie musu.
Jagody a zespół jelita drażliwego – czy można jeść? Podsumujmy!
Jagody a zespół jelita drażliwego – czy owoce te stanowią odpowiedni wybór dla osób borykających się z IBS? Trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ tolerancja na poszczególne produkty to kwestia indywidualna.
Należy mieć świadomość, że jagody zawierają salicylany i fruktany, które mogą wywołać lub nasilić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jednak nie jest to regułą. To właśnie dlatego zaleca się wprowadzać je do jadłospisu w niewielkich ilościach i stopniowo je zwiększać.
Ciągle modyfikujesz swoją dietę i wciąż odczuwasz nieprzyjemne objawy? Zatem rozważ konsultację u doświadczonego dietetyka klinicznego. Specjalista przeprowadzi z tobą szczegółowy wywiad i zaproponuje rozwiązania dostosowane do twojego przypadku.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534810/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5453305/
- https://vitapedia.pl/jagody
- https://www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/64-ds-14-dieta-bez-salicylanow/file