Yerba Mate to tradycyjny napój z Ameryki Południowej, który coraz częściej gości w domach na całym świecie. To bogate w kofeinę, pobudzające, pełne przeciwutleniaczy zioło znane jest z właściwości poprawiających nastrój i koncentrację.

Chociaż Yerba Mate można pić przez cały rok, jesień to idealny moment na eksperymentowanie z różnymi przepisami i dodatkami, które sprawią, że napar stanie się nie tylko rozgrzewający, ale i aromatyczny.

__________________________________________

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

__________________________________________

Co to jest Yerba Mate?

Yerba Mate powstaje z liści ostrokrzewu paragwajskiego, który rośnie w Argentynie, Paragwaju i Brazylii. Napar Yerba Mate przygotowywany jest przez zalanie wysuszonych liści i łodyg ostrokrzewu gorącą, ale nie wrzącą wodą. Tradycyjnie pije się go ze specjalnego naczynka zwanego matero oraz rurki filtrującej — bombilli. Yerba jest wyjątkowo ceniona za swoje właściwości — do benefitów picia Yerba Mate należy między innymi pobudzenie, właściwości zdrowotne, jak i unikalny, lekko gorzkawy i orzeźwiający smak.

Dlaczego warto pić Yerba Mate? Yerba zawiera kofeinę, teobrominę i teofilinę, które wspólnie działają pobudzająco, ale nie powodują gwałtownego wzrostu energii i nie wypłukują z organizmu substancji odżywczych tak jak robi to kawa. Dodatkowo Yerba jest bogata w witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które wspierają układ odpornościowy, co sprawia, że jest doskonałym napojem na jesienne dni, kiedy potrzebujemy zarówno rozgrzania, jak i naturalnego pobudzenia.

Czego potrzebujesz do parzenia Yerba Mate?

Kluczowe w przygotowywaniu naparu będą odpowiednie Yerba Mate zestawy. Dobry zestaw powinien zawierać kilka elementów, na które składają się:

  • matero — mogą to być naczynia wykonane z owocu tykwy, z drewna z Palo Santo, z ceramiki lub ze szkła, ale na dobrą sprawę przygotować Yerba Mate możesz nawet w zwykłym kubku,
  • bombilla — rurka przeznaczona do picia Yerby, zakończona sitkiem, która oddziela fusy od gotowego naparu,
  • susz z ostrokrzewu paragwajskiego.

Jak parzyć Yerba Mate? Przygotowanie Yerba Mate krok po kroku

Yerbę można przyrządzać na różne sposoby, zależnie od preferencji — tradycyjnie (z kopczykiem), po argentyńsku (idealne do okrągłych naczyń z tykwy lub z ceramiki), po urugwajsku (do mocno pylastych Yerb), a także tereré idealną na upalne dni (Yerba Mate na zimno, którą robi się z lodowatą wodą i dodaje się do niej kostki lodu).

W tym wpisie przedstawimy tradycyjny sposób przygotowania Yerba Mate, a następnie kilka jesiennych wariacji, które wprowadzą wyjątkowy aromat i smak.

Tradycyjne parzenie Yerba Mate — Jak zaparzyć Yerba Mate w tradycyjny sposób

  1. Przygotowanie naczynka (matero). Pierwszym krokiem jest wsypanie suszu z ostrokrzewu paragwajskiego do matero, powinno to być od około 1/3 do 2/3 jego pojemności. Moc naparu zależy od ilości suszu, którą wsypiesz do naczynia.
  2. Ułożenie suszu. Zakryj otwór naczynka dłonią, odwróć je do góry nogami i delikatnie potrząśnij. W ten sposób drobne części suszu przemieszczają się z większymi. Następnie odwróć naczynie do kąta 45°, tak żeby susz ułożył się w tzw. kopczyk.
  3. Zalewanie wodą. Wlej odrobinę wody na dno matero i poczekaj kilka sekund aż woda wsiąknie w susz. Następnie dolej do pełna. Yerba Mate najlepiej smakuje zalana wodą o odpowiedniej temperaturze (70-80°C). Zalanie jej wrzątkiem może uwolnić intensywnie gorzki smak, a także zatrzymać wydzielanie właściwości odżywczych i zmniejszyć ilość kofeiny. Jeżeli nie masz termometru do zmierzenia temperatury wody, zagotuj ją i odczekaj około 5 minut. W tym czasie temperatura wody powinna spaść do optymalnej. Możesz także wymieszać gorącą wodę z zimną wodą.
  4. Włożenie bombilli. Zamknij palcem ustnik bombilli i włóż rurkę w miejscu, gdzie susz utworzył pustą przestrzeń (najlepiej w miejsce, gdzie wcześniej lana była woda). W trakcie picia staraj się jej nie przemieszczać, ponieważ powoduje to zasysanie pyłu i zatykanie filtra bombilli.
  5. Gotowy napar. Odstaw Yerbę na około 3 minuty, a po tym czasie ciesz się gotowym napojem!

Po wypiciu pierwszej porcji naparu Yerba Mate tą samą porcję suszu możemy zalać ponownie i ponownie… Do momentu aż całkiem wypłucze się jej smak. Oczywiście pierwsze zalanie będzie znacznie bardziej intensywny niż kolejne. Pamiętaj jednak żeby woda za każdym razem miała optymalną temperaturę!

Jesienne parzenie Yerba Mate

Jesień jest czasem, w którym chętnie sięgamy po napoje rozgrzewające. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na przepisy, które idealnie wpasują się w jesienną aurę.

1. Yerba Mate z pomarańczą i goździkami

Składniki:

  • 2-3 łyżki Yerba Mate,
  • plaster pomarańczy,
  • kilka goździków,
  • łyżka miodu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Przygotuj Yerbę w tradycyjny sposób, ale do matero dodaj plaster pomarańczy i kilka goździków. Po zalaniu wodą odczekaj kilka minut, tak żeby smaki się przegryzły. Jeżeli lubisz słodsze napary — do naparu dodaj odrobinę miodu.

2. Yerba Mate z imbirem i cynamonem

Składniki:

  • 2-3 łyżki Yerba Mate,
  • mały kawałek świeżego imbiru,
  • kawałek kory cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu.

Przygotowanie:

Do matero dodaj Mate, pokrojony w plasterki kawałek imbiru i cynamon. Zalej wodą i przez kilka pierwszych minut pozwól przyprawom uwolnić swój aromat.

3. Yerba Mate z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 2-3 łyżki Yerba Mate,
  • plasterek świeżego jabłka,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu.

Przygotowanie:

Do matero dodaj ostrokrzew paragwajski oraz wcześniej przygotowany plasterek jabłka i cynamon. Następnie całość zalej wodą i poczekaj aż napar się zaparzy.

Parzenie Yerby — wskazówki dla początkujących

Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z Yerba Mate, zalecamy rozpocząć od mniejszej ilości suszu, co pozwoli stopniowo przyzwyczaić się do intensywności smaku. Yerba Mate ma wyrazisty, gorzkawy posmak, który nie każdemu przypadnie od razu do gustu, z tego powodu warto podejść do naparu powoli. Rekomendowana dawka dla osób początkujących to 2-3 łyżeczki suszu.

To, jak długo parzyć Yerba Mate również zależy od preferowanej mocy napoju — im krócej, tym będzie ona łagodniejsza w smaku (podobnie jak w przypadku herbaty). Osobom początkującym poleca się także delikatne słodzić Yerba Mate, jeżeli naturalna gorycz jest zbyt intensywna. Słodki smak naparowi można nadać za pomocą miodu, syropu klonowego i odrobiny cukru trzcinowego.

Na początku możesz także zrobić Yerba Mate przy użyciu zwykłego kubka. Jest to wygodna alternatywa, zanim zdecydujesz się na zakup pełnego zestawu.

Jak dbać o zestaw Yerba Mate?

Dzięki regularnej pielęgnacji twój zestaw będzie służył Ci przez długi czas, umożliwiając pełne cieszenie się smakiem naparu przy każdym parzeniu. Przede wszystkim, jeśli Twoje naczynie wykonane jest z tykwy, pamiętaj o jego odpowiednim sezonowaniu, czyli tzw. curado. Polega ono na kilkukrotnym zalaniu tykwy gorącą wodą i odstawieniu na kilka godzin, aby zneutralizować gorzki smak i usunąć resztki miąższu z wnętrza naczynia. Po każdym użyciu naczynko z tykwy należy dokładnie osuszyć, aby zapobiec pleśnieniu.

W przypadku bombilli warto regularnie przepłukiwać ją ciepłą wodą oraz stosować specjalne czyściki, które usuną drobinki suszu zalegające w filtrze.

Jeśli używasz ceramicznego lub metalowego naczynia, mycie jest łatwiejsze — wystarczy je opłukać ciepłą wodą i osuszyć. Ważne jest, by unikać mycia w zmywarce, co mogłoby uszkodzić naczynka.

__________________________________________

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

__________________________________________