Syrop z kwiatów czarnego bzu to zdrowie zamknięte w małej buteleczce. Wyróżnia się szeregiem cennych właściwości zdrowotnych, na czele ze wsparciem dla układu odpornościowego, więc warto pomyśleć o wprowadzeniu go do swojej diety. Na co pomaga syrop z kwiatów czarnego bzu? Czy występują przeciwwskazania do jego picia? Sprawdź!
Spis treści
Syrop z kwiatów czarnego bzu – jak powstaje?
Syrop z kwiatów czarnego bzu przygotowuje się na bazie tych niewielkich, niepozornych kwiatów, które są oznaką wiosny. Najlepiej zbierać je na przełomie maja i czerwca, kiedy masz do czynienia z kwitnieniem w pełnej krasie. To właśnie wtedy kuszą swoim słodkawym zapachem, obok którego nie można przejść obojętnie.
Kluczem do sukcesu jest zbieranie kwiatów w słoneczne dni. W praktyce nie chodzi tutaj o samą radość z przebywania w pięknych okolicznościach przyrody – choć ta też jest ważna – a drogocenny pyłek kwiatowy. To właśnie za jego sprawą syrop z kwiatów czarnego bzu może pochwalić się szeregiem cennych właściwości prozdrowotnych. Miej na uwadze to, aby unikać zbierania ich w trakcie deszczu lub tuż po nim, jak również mycia przed przystąpieniem do przygotowywania syropu. Wtedy nie będzie on tak znakomitym wsparciem dla organizmu.
Niezwykle istotne jest również to, aby zbierać jedynie kwiatostany czarnego bzu – to właśnie w nich drzemie wyjątkowy smak i aromat. Nie zbiera się pączków, jak również łodyg. Celuj również w miejsca, gdzie rośliny oddalone są od dróg i zanieczyszczeń miejskich. Wtedy możesz mieć pewność, że syrop będzie wolny m.in. od toksyn i metali ciężkich.
Tajemnicą produkcji syropu z kwiatów czarnego bzu jest maceracja – proces ich długotrwałego moczenia. Dzięki temu wszystkie cenne składniki, witaminy i minerały przenikają do wody, która staje się bazą dla aromatycznego produktu. Do jego przygotowania potrzebna jest również odpowiednia ilość cukru, jak również soku z cytryny.
Warto mieć na uwadze to, że syrop ten działa moczopędnie, rozkurczowo i napotnie, dlatego nie bez powodu często stosowany jest jako wsparcie leczenia objawów przeziębienia i grypy.
Kwiaty czarnego bzu – poznaj ich prozdrowotne właściwości
Kwiaty czarnego bzu okazują się być bardzo cennym wsparciem dla naszego organizmu. Kwitną na przełomie maja i czerwca, a do syropu zbierane są jedynie pojedyncze kwiatostany. To w zupełności wystarczy, aby wykorzystać ich prozdrowotny potencjał – z jednym zastrzeżeniem. Musi znajdować się na nich pyłek.
Dlaczego warto sięgać po syrop z czarnego bzu? Przede wszystkim z uwagi na obecność kwasów fenolowych i organicznych, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Do tego dochodzą również flawonoidy – również działających przeciwzapalnie, a ponadto wspierające detoksykację organizmu. Warto docenić także triterpeny – wykazują właściwości antyoksydacyjne.
Ponadto w składzie soku z kwiatów czarnego bzu znajdziesz sole mineralne, które regulują gospodarkę wodno-elektrolitową, jak również sterole. Te mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu. Nie brakuje również składników o działaniu antybakteryjnym i antyoksydacyjnym – garbników.
Wszystkie te składniki tworzą syrop, który wspiera nasze zdrowie wykazując działanie:
- rozkurczowe,
- moczopędne,
- lekko napotne,
- zapobiegające migrenom,
- oczyszczające,
- przeciwstarzeniowe,
- przeciwwirusowe.
Syrop z kwiatów czarnego bzu i jego zastosowanie
Syrop z kwiatów czarnego bzu możesz spożywać na wiele sposobów i bawić się jego ogromnym potencjałem kulinarnym.
Zacznijmy jednak od najprostszych metod, czyli rozcieńczania go z wodą – gazowaną lub niegazowaną. To świetny sposób na picie większej ilości wody – zwłaszcza, jeśli smak tej czystej nieco Ci się nudzi.
Świetnie nada się również jako dodatek do herbaty czy innego naparu – oczywiście wystudzonego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stał się składnikiem lemoniady – idealnej na cieplejsze dni.
Syrop znakomicie komponuje się również z lodami czy owocami, a jego niesamowity smak może wzbogacić także ciasta czy dżemy. Śmiało dodawaj go także do naleśników czy pożywnych owsianek.
Syrop z kwiatów z czarnego bzu dla dzieci? Jak najbardziej!
Sięgając po syrop z czarnego bzu z powodzeniem możesz wesprzeć organizm swojego dziecka. Pamiętaj jednak o ograniczeniach wiekowych – w tym temacie jest rozbieżność odnośnie do wieku. Jedne źródła podają, że bezpiecznie jest rozpocząć z nim przygodę od 1. roku życia, natomiast inne, że dopiero od 2. Najlepiej więc zasięgnij w tej kwestii porady pediatry (podobnie jak dawkowanie). Niemniej, kiedy już wprowadzisz go do jadłospisu malucha, docenisz właściwości, jakimi się wykazuje.
Jak więc go podawać? Pamiętaj o tym, aby za każdym razem go rozcieńczać. W praktyce mowa o innym płynie, bądź po prostu o wodzie. Ważne jest to, aby nie podawać go dziecku na pusty żołądek.
Kiedy najlepiej podawać maluchowi syrop z czarnego bzu? Sprawdza się zwłaszcza wówczas, kiedy zaobserwujesz już pierwsze objawy infekcji. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zrobił z niego przepyszną lemoniadę, bądź dodał go do naleśników. Dziecko na pewno zje je z przyjemnością.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – przeciwwskazania
Czy każdy może spożywać syrop z kwiatów czarnego bzu? Z jego ilością powinny uważać osoby chorujące na cukrzycę typu 2. Z uwagi na dość wysoką zawartość cukru nie powinien być on elementem ich codziennej diety, ponieważ może przyczynić się do wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Po syrop nie mogą także sięgać osoby uczulone na choćby jeden z jego składników. W przeciwnym razie mogą wystąpić niepokojące objawy takie jak m.in. wysypka, nudności czy bóle brzucha.
________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
________________________________________________________