Pamiętam, że u mojej babci w ogródku, rabarbar rósł na potęgę. Wspominam jego cierpki smak…Najczęściej piłam go w postaci kompotu. Znacie ten smak? Mi raczej nie przypadł mi do gustu. Słyszałam też, że wiele osób macza obrane łodygi rabarbaru w cukrze. Do tego też się nie przekonałam, mimo prób? Aż w końcu…zrobiłam mus z rabarbaru, który wykorzystuje najczęściej jako dodatek do babeczek, ciast, tart a nawet bezy. Kwaśny smak z dodatkiem słodkich truskawek, dla mnie połączenie numer 1! Nadal odkrywam, jego walory i jestem ciekawa jak Wy wykorzystujecie rabarbar w kuchni i jakie ma właściwości odżywcze? Odpowiedź znajdziecie w tym artykule!
Rabarbar a jego właściwości odżywcze?
Zawiera spore ilości witamin, głównie A, C i E oraz kwasu foliowego. Posiada znaczną ilość potasu, fosforu, magnezu a także wapnia.
Oczywiście, wspomnę również o polifenolach występujących w rabarbarze. Ich działanie jest silniejsze, po poddaniu warzywa obróbce termicznej.
Spora zawartość witamina C pobudza produkcję kolagenu oraz elastyny w organizmie, dzięki czemu skóra wygląda młodziej
Ich obecność, niszczy wolne rodniki, wpływając na poprawę stanu skóry oraz pobudza produkcję nowych komórek. Polifenole opóźniają proces starzenia się skóry i łagodzą podrażnienia, zaczerwienienia oraz trądzik.
Te naturalne przeciwutleniacze, działają przeciwnowotworowo, antyalergicznie. Wspomagają również prawidłowe działanie układu krążenia. Rabarbar jest polecany dla kobiet z niedoborem estrogenów, nadmiarem androgenów, w okresie menopauzy. U Panów, warzywo to zalecane jest w przypadku przerostu gruczołu krokowego.
Liście oraz łodygi rabarbaru, zawierają kwas szczawiowy, który po połączeniu z jonami wapnia przekształca się w szczawian wapnia, osadzając się w postaci kamieni nerkowych. Szczególną ostrożność w spożywaniu rabarbaru powinny zachować osoby z chorobami nerek oraz reumatyzmem. Kwas szczawiowy, można obniżyć poprzez gotowanie rabarbaru przez 20 minut a następnie odlanie tej wody.
Rabarbar jest nie zalecany także dla panów, z niskim testosteronem ponieważ może wpływać na jeszcze niższy poziom.
Ciekawostka : Im czerwieńszy rabarbar, tym jego smak będzie słodszy.