Śniadanie przy Hashimoto

Limfocytarne zapalenie tarczycy to jedno z najpowszechniejszych schorzeń tego gruczołu. W wielu przypadkach wymaga ono radykalnej zmiany w podejściu do codziennej diety, a także eliminacji szeregu produktów spożywczych na dobre. Jak komponować śniadanie przy Hashimoto, aby cieszyć się doskonałym samopoczuciem od samego rana? Na jakie pokarmy stawiać, a jakich unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule! Zapoznaj się również z propozycjami pełnowartościowych śniadań od Pora na Zdrowie!

Śniadanie przy Hashimoto – dlaczego dieta ma znaczenie?

Choroba Hashimoto to schorzenie na tle autoimmunologicznym. Jest ona wynikiem dysfunkcji układu odpornościowego, który zaczyna atakować gruczoł tarczowy, prowadząc do jego stopniowego niszczenia. W przebiegu tej przypadłości występuje stan zapalny manifestujący się charakterystycznymi dolegliwościami, w tym wypadaniem włosów, zaparciami, nadmierną sennością, wzmożonym odczuwaniem zimna, problemami skórnymi oraz trudnościami w zajściu w ciążę.

Dobrze skomponowana dieta to podstawa terapii wyciszającej objawy Hashimoto. Twoje codzienne wybory żywieniowe mogą je zarówno wyciszać, jak i zaostrzać. Warto zatem sięgać po pełnowartościowe produkty, które zniwelują stan zapalny, a przy tym zapewnią ci odpowiednią dawkę energii. Zasada ta dotyczy wszystkich posiłków i przekąsek w ciągu dnia i jest szczególnie istotna podczas śniadania.

Hashimoto daje ci się we znaki, a ty nie wiesz, jak zapewnić sobie energię na cały dzień? Dobrym pomysłem jest konsultacja z dietetykiem klinicznym, jednak warto także zapoznać się z najważniejszymi regułami przygotowywania zbilansowanych dań. Na co zwrócić szczególną uwagę, przyrządzając śniadanie przy Hashimoto?

Śniadanie przy Hashimoto – czym się kierować?

Śniadanie przy Hashimoto, podobnie jak pozostałe posiłki w ciągu dnia, powinno być przeciwzapalne. Oprócz konkretnych pokarmów, które lądują na twoim talerzu, z samego rana ważna jest ich ilość i proporcje pomiędzy poszczególnymi makroelementami. Wybierając odpowiednie artykuły spożywcze, możesz zapewnić sobie stabilną glikemię poposiłkową, dzięki czemu unikniesz nagłych spadków energii, poprawiając tym samym swoje samopoczucie.

Warto podkreślić, że wyrównany poziom glukozy we krwi w ciągu dnia sprzyja zmniejszeniu stanu zapalnego i ogólnej poprawie pracy gruczołu tarczowego. Kierując się tą zasadą, jesteś w stanie kompleksowo zadziałać na swój organizm, zmniejszając m.in. ryzyko rozwoju insulinooporności – przypadłości, która nierzadko współwystępuje z limfocytarnym zapaleniem tarczycy.

Jakie śniadanie przy Hashimoto będzie najodpowiedniejsze? Takie, które jest zarówno zbilansowane, jak i smaczne. Niezależnie od tego, jakie smaki trafiają w twój gust, wybieraj jak najmniej przetworzone opcje, pozbawione tłuszczów trans, rafinowanych cukrów i wszelkich chemicznych dodatków. Podczas jego przyrządzania zadbaj o źródła pełnowartościowego białka, tłuszczu oraz dobrej jakości węglowodanów.

Polecanym sposobem na stabilizację poziomu cukru we krwi w ciągu dnia jest stawianie na opcje białkowo-tłuszczowe. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie – jeśli lubisz śniadania na słodko, nie ma ku temu większych przeciwwskazań. Kluczowy jest za to balans pomiędzy poszczególnymi makroskładnikami. Wybieraj węglowodany o niskim lub średnim indeksie glikemicznym i staraj się, aby nie przekraczały one ⅓ twojego posiłku.

Jakie produkty wybierać na śniadanie przy Hashimoto?

Komponując smaczne i odżywcze śniadanie przy Hashimoto, stawiaj na pełnowartościowe produkty, które dostarczą ci najważniejszych witamin i minerałów, a także zmniejszą ryzyko wystąpienia epizodów hipoglikemii. Pamiętaj, że na pracę twojej tarczycy pozytywny wpływ mają takie składniki pokarmowe jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), selen, jod, żelazo, cynk, witamina D oraz antyoksydanty. Zadbaj, aby na twoim talerzu znalazły się:

  • źródła węglowodanów złożonych (np. gruboziarniste kasze, płatki orkiszowe, pełnoziarnisty makaron, pieczywo żytnie na zakwasie);
  • źródła białka (np. dobrej jakości mięso, tłuste ryby morskie, jaja, przetwory mleczne, rośliny strączkowe);
  • źródła tłuszczu (np. tłuste ryby morskie, oleje roślinne, w tym oliwa z oliwek extra virgin, olej lniany oraz z wiesiołka i ostropestu, orzechy i nasiona);
  • źródła błonnika (np. owoce i warzywa, siemię lniane, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, babka płesznik);
  • przeciwzapalne zioła i przyprawy (np. imbir, cynamon, kurkuma).

Uzupełnieniem zbilansowanego śniadania będzie napój w postaci szklanki wody lub ziołowego naparu. Jeśli lubisz kawę lub zieloną herbatę, pamiętaj, aby delektować się nimi w ograniczonych ilościach. Po pierwsze zawarta w nich kofeina i katechiny mogą negatywnie wpływać na pracę tarczycy, a dodatkowo zmniejszają one wchłanianie poszczególnych witamin i minerałów w jelicie.

Jeśli chcesz w pełni skorzystać z mocy mikroelementów kryjących się w twoim śniadaniu, odczekaj przynajmniej 30 minut po posiłku z piciem kawy lub herbaty.

Jakich produktów unikać na śniadanie w limfocytarnym zapaleniu tarczycy?

Wiesz już, jakie pokarmy doskonale sprawdzą się podczas śniadania przy Hashimoto, warto zatem zastanowić się, które z nich wykluczyć. W pierwszej kolejności zrezygnuj z wysokoprzetworzonych artykułów spożywczych, w tym białego pieczywa, jogurtów smakowych, płatków śniadaniowych czy gotowych kanapek.

Warto pamiętać, że słodkie napoje, w tym soki owocowe z kartonu czy naturalne nektary, nie sprzyjają utrzymaniu stabilnej glikemii poposiłkowej. Co więcej, jeśli jesteś fanem mleka roślinnego, wystrzegaj się tego o wysokiej zawartości cukrów prostych i sięgaj po takie, które w swoim składzie ma jak najwięcej tłuszczu, np. kokosowe.

Czego jeszcze unikać? Na przykład rozgotowywania dań. Praktyka ta pozbawia pokarmów błonnika, który jest kluczowy dla pracy układu trawiennego i zachowania wysokiego poziomu energii w ciągu dnia. Ponadto osoby, które borykają się z celiakią, wskutek której dochodzi do nieprawidłowej reakcji na gluten, nietolerancją laktozy lub alergią na kazeinę, powinny na dobre wyłączyć ich źródła ze swojego jadłospisu.

Źródła:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36839399/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32588591/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9101513/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*