Mleko owsiane a zespół jelita drażliwego (IBS) - dlaczego warto je jeść na śniadanie?

Mleko owsiane to doskonała alternatywa dla mleka krowiego. Nie dość, że jest ono atrakcyjne w smaku, to jeszcze świetnie sprawdza się jako dodatek do naleśników, omletów, płatków czy kawy. Chętnie sięgają po nie nie tylko weganie i osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, ale również pacjenci zmagający się z chorobami układu pokarmowego, w tym IBS. Czy jest ono bezpieczne dla tej ostatniej grupy? Dlaczego warto spożywać je na śniadanie? Mleko owsiane a zespół jelita drażliwego – poznaj najważniejsze informacje na temat tej zależności.

Mleko owsiane a zespół jelita drażliwego – dlaczego warto spożywać je na śniadanie?

Mleko owsiane nie zawiera laktozy, która często nasila objawy IBS. Ponadto jest ono bardzo uniwersalne – napój ten świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy, naleśników, płatków i omletów. Według specjalistów z Uniwersytetu Monash dostarcza ono niewiele FODMAP, jeśli jego porcja nie przekracza 104 ml.

Mleko owsiane jako źródło błonnika rozpuszczalnego

Mleko owsiane może stanowić wartościowy element jadłospisu przy IBS nie tylko ze względu na brak laktozy, atrakcyjny smak czy mnogość zastosowań w kuchni. Na uwagę zasługuje również fakt, że jest ono źródłem beta-glukanu – rozpuszczalnej frakcji błonnika, która działa ochronnie na układ trawienny. Jest to możliwe dzięki temu, że – jak sama nazwa wskazuje – błonnik ten rozpuszcza się w wodzie, tworząc żelową konsystencję, która powleka ściany przewodu pokarmowego.

Mleko owsiane a zespół jelita drażliwego – co jeszcze warto wiedzieć o nim w kontekście IBS? Na przykład to, że korzystnie oddziałuje ono na mikroflorę jelitową, co także nie pozostaje bez znaczenia dla przebiegu tego schorzenia. Obecny w nim błonnik – czyli wspomniany już beta-glukan – wspomaga produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, a dokładnie kwasu propionowego, masłowego i octowego, które stymulują aktywność i wzrost dobroczynnych bakterii. 

Błonnik rozpuszczalny przyczynia się do rozluźniania masy kałowej, co może być pomocne w leczeniu zaparciowej postaci IBS.

Mleko owsiane – jak bezpiecznie wprowadzić je do jadłospisu przy IBS?

Specjaliści z Uniwersytetu Monash wyliczyli, że mleko owsiane jest najlepiej tolerowane wtedy, gdy jego jednorazowa porcja nie przekracza 104 ml – wynika to stąd, że w takiej objętości zawiera ono mniej FODMAP. Nie oznacza to oczywiście, że należy odmierzać je co do kropelki – dobra wiadomość jest taka, że wiele osób toleruje mleko owsiane nawet w większych ilościach. Aby zbadać swoją indywidualną tolerancję, zacznij od niewielkiej porcji i stopniowo ją zwiększaj, obserwując reakcje swojego organizmu.

Jak wybrać dobre mleko owsiane przy IBS?

To, czy będziesz dobrze tolerować mleko owsiane przy IBS, zależy w dużym stopniu od jego jakości. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia uporczywych objawów, postaw na produkt o jak najkrótszym składzie, pozbawiony cukru dodanego, sztucznych aromatów oraz substancji stabilizujących i zagęszczających. Zwróć również uwagę na zawartość owsa – pamiętaj, że im więcej go w napoju, tym wyższa jego jakość. Niezależnie od tego, czy zmagasz się z IBS czy nie, wybieraj mleko owsiane wzbogacone o składniki odżywcze, takie jak witamina D, witamina B12 oraz wapń. 

Mleko owsiane a zespół jelita drażliwego – dlaczego warto spożywać je na śniadanie? Podsumujmy!

Mleko owsiane a zespół jelita drażliwego – dlaczego warto spożywać ten napój na śniadanie przy IBS? Jedno jest pewne – nie tylko ze względu na atrakcyjny smak i dużą uniwersalność. Za wdrożeniem go do jadłospisu przemawia m.in. fakt, że jest ono dobrze tolerowane przez wiele osób borykających się z tą przypadłością. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie zawiera ono laktozy, a do tego stanowi źródło błonnika rozpuszczalnego, który działa ochronnie na przewód pokarmowy. 

Chciałbyś wprowadzić mleko owsiane do swoich śniadań lub innych posiłków, ale obawiasz się, że nasili ono twoje objawy? A może potrzebujesz wskazówek dietetycznych, które pomogą ci uporać się z przykrymi dolegliwościami? Jeśli chcesz mieć pewność, że twoja dieta jest dopięta na ostatni guzik, nie działaj na własną rękę – poproś o pomoc dietetyka klinicznego, który opracuje dla ciebie plan żywieniowy, mając na uwadze stan twojego zdrowia i twoje preferencje żywieniowe. 

 

Źródła: 

  • Adrych K.: Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych, Forum Medycyny Rodzinnej 2018, tom 12, nr 6, 224-233.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4051916/ 
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960663/ 
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9577580/ 
  • https://www.monashfodmap.com/blog/dairy-alternatives-beverage-and-yoghurt-low-fodmap-options/ 
  • https://vitapedia.pl/mleko-owsiane