Alkohol a hashimoto - pora-na-zdrowie.pl

Hashimoto a alkohol – to zagadnienie, nad którym toczą się dyskusje zarówno wśród lekarzy i dietetyków, jak i pacjentów zmagających się z tą dolegliwością. Jedno jest pewne – podstawą łagodzenia objawów autoimmunologicznego zapalenia tarczycy jest odpowiednia dieta. Czy można uwzględnić w niej napoje wyskokowe? Jaki alkohol przy Hashimoto jest najbezpieczniejszą opcją? Czy przy Hashimoto można spożywać piwo, wino, czy inne alkohole? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

Hashimoto a alkohol – co musisz wiedzieć?

Zanim dowiesz się, jaki alkohol przy Hashimoto jest najbezpieczniejszą opcją, warto przypomnieć sobie, czym jest ta jednostka chorobowa i jaki wpływ na jej przebieg mogą mieć napoje wyskokowe. Otóż Hashimoto to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, w którym organizm produkuje przeciwciała skierowane przeciwko własnym tkankom i narządom – w tym przypadku tarczycy. Jest to choroba nieuleczalna, jednak można skutecznie łagodzić jej objawy, m.in. poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Czy w jadłospisie pacjenta można uwzględnić alkohol?

Hashimoto a alkohol – nie bez powodu tak często porusza się ten temat w kontekście autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Okazuje się bowiem, że jego regularne spożywanie może negatywnie wpływać na syntezę hormonów, zaburzać czynność gruczołu tarczowego, a nawet zmieniać jego objętość, co nierzadko obserwuje się u osób uzależnionych. Należy również pamiętać o niedoborach ważnych witamin i minerałów, w tym selenu i cynku, bez których tarczyca nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Co więcej, częste sięganie po alkohol nasila stany zapalne w organizmie i osłabia układ odpornościowy.

Regularne spożywanie alkoholu może negatywnie wpływać na syntezę hormonów tarczycy i zaburzać jej funkcjonowanie.

Jaki alkohol przy Hashimoto?

W przypadku Hashimoto, jak i innych chorób autoimmunologicznych, najlepszym rozwiązaniem jest całkowita rezygnacja z alkoholu. Czy to oznacza, że wysokoprocentowe trunki są bezwzględnie zakazane u każdego pacjenta? Okazuje się, że nie do końca. Wszystko zależy od jego ilości, ogólnego samopoczucia oraz ewentualnych przeciwwskazań medycznych.

Nie bez powodu mówi się, że to dawka czyni truciznę – sporadyczne spożycie piwa, wina, czy innego alkoholu nie powinno destrukcyjnie wpłynąć na twoją tarczycę. Jeśli masz ochotę na coś mocniejszego, wybierz trunek, który przyniesie ci jak najwięcej korzyści. Zamiast sączyć kolorowego drinka, sięgnij po lampkę wytrawnego czerwonego wina, które obfituje w substancje odżywcze, w tym polifenole i flawonoidy.

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy to choroba, która wymaga zmiany stylu życia, w tym stosowania odpowiedniej diety. Podstawowym krokiem do lepszego samopoczucia jest odstawienie lub ograniczenie alkoholu. Jaki alkohol przy Hashimoto jest najbezpieczniejszą opcją? Jeśli najdzie cię ochota na coś mocniejszego, postaw na wytrawne czerwone wino, które zawiera cenne substancje odżywcze.

Źródła:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18031329/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3743356/
  • https://journals.lww.com/indjem/Fulltext/2013/17040/Impact_of_alcohol_use_on_thyroid_function.6.aspx

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*