Mąka przy Hashimoto

Jesteś fanem przygotowywania oraz spożywania różnego rodzaju wypieków i zastanawiasz się, jaka mąka przy Hashimoto to najlepszy wybór? Odpowiedź brzmi – to zależy. Wybierając produkty z tej grupy, powinieneś wziąć pod uwagę kilka ważnych czynników, w tym potencjalne nietolerancje pokarmowe. Czy przy autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy należy bezwzględnie zrezygnować z mąk zawierających gluten? Jeśli tak – czym je zastąpić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

Czy przy Hashimoto należy zrezygnować z glutenu?

Zanim dowiesz się, jaka mąka przy Hashimoto powinna zagościć w twoim menu, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy koniecznie musi być to opcja bezglutenowa. Tak naprawdę trudno jest udzielić na nie jednoznacznej odpowiedzi. Jeśli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy idzie w parze z alergią, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten lub celiakią – a to zdarza się u znacznej liczby pacjentów – stosowanie diety bezglutenowej jest wręcz koniecznie. Jeśli po spożyciu produktów zawierających gluten występują u ciebie dolegliwości w postaci bólu brzucha, problemów trawiennych czy tłuszczowych biegunek, skonsultuj się z lekarzem i zrób stosowne badania – być może rezygnacja z tego składnika będzie u ciebie wskazana i przyniesie ci szereg korzyści. Tego typu pokarmy nie wywołują u ciebie żadnych przykrych symptomów? Wychodzi na to, że dobrze je tolerujesz, więc nie musisz ich całkowicie eliminować ze swojego jadłospisu.

W świecie nauki wciąż brakuje badań jednoznacznie potwierdzających, że odstawienie glutenu przynosi korzyści wszystkim osobom zmagającym się z Hashimoto.

Biała mąka przy Hashimoto – tak czy nie?

Oczyszczona mąka pszenna, potocznie zwana białą mąką, to produkt, który znajduje się w ścisłej czołówce najbardziej demonizowanych pokarmów i bynajmniej nie jest to związane jedynie z glutenem. Wśród jej największych wad wymienia się niemal całkowity brak błonnika oraz niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi. Ponadto nie zawiera ona w sobie zbyt wielu witamin i minerałów – wynika to z faktu, że na wstępnym etapie produkcji jej ziarna pozbawiane są otrębów, czyli osłonek, w których kryje się najwięcej substancji odżywczych. Nieco lepszą alternatywą dla powyższej wersji jest mąka pszenna pełnoziarnista – a jeszcze lepszą – mąka żytnia. Ta ostatnia posiada niższy indeks glikemiczny, a do tego kryje w sobie znacznie więcej błonnika i cennych składników, w tym witaminy z grupy B, cynk, magnez, miedź oraz wapń. Inne mąki, które możesz wziąć pod uwagę, to te na bazie gryki, owsa, orkiszu, jęczmienia, kukurydzy czy amarantusa.

Jaką mąkę przy Hashimoto spożywać? Zestawienie mąk bezzbożowych

Jaka mąka przy Hashimoto będzie dla ciebie najlepsza, jeśli musisz lub chcesz zrezygnować ze zbóż? Na rynku dostępnych jest tak wiele produktów, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie! Które z nich warto wrzucić do sklepowego koszyka? Wśród tych najbardziej godnych uwagi wymienia się:

  • mąkę migdałową – świetnie nadaje się do przygotowywania naleśników, ciast i babeczek, a także do zagęszczania zup i sosów. Ponadto dobrze sprawdza się jako składnik panierek oraz dodatek do koktajli czy owsianek. Jeśli planujesz poddawać ją obróbce termicznej, sięgnij po jej odtłuszczoną wersję;
  • mąkę kokosową – mąka o niskiej zawartości węglowodanów, sporej ilości błonnika, wchłaniająca duże ilości wody. Dobrze nadaje się do słodkich wypieków, jednak warto łączyć ją z innymi mąkami. Idealny składnik do koktajli, panierowania mięs oraz zagęszczania sosów;
  • mąkę z ciecierzycy – produkt o niskim indeksie glikemicznym i solidnej porcji białka. Można uwzględnić ją zarówno w przepisach na słodkie, jak i słone przekąski. Osoby stosujące dietę wegańską chętnie stosują ją jako zamiennik jajka w celu zlepiania składników;
  • mąkę z tapioki – mąka o wysokiej zawartości skrobi, pozyskiwana z bulw korzeniowych manioku. Charakteryzuje się ona neutralnym smakiem i zapachem, a do tego jest lekkostrawna i hipoalergiczna. Stanowi ona idealną bazę do kisieli i budyniów;
  • mąkę kasztanową – powstaje w wyniku zmielenia jadalnych kasztanów. Wyróżnia się lekko orzechowym, słodkim smakiem i zapachem. Swoją teksturą przypomina mąkę pszenną. Można uwzględnić ją w recepturach na ciasta, racuchy i naleśniki, a także zagęścić nią sos czy dodać do koktajlu.

Jaka mąka przy Hashimoto będzie najlepsza? Podsumujmy!

Zmagasz się z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy i wybór mąki to dla ciebie nie lada wyzwanie? Trudno się temu dziwić – nie dość, że sklepowe półki uginają się pod ciężarem rozmaitych produktów, to jeszcze można natknąć się na mnóstwo sprzecznych informacji odnośnie spożywania glutenu. Zatem jaka mąka przy Hashimoto to najlepsza opcja? Jeśli dobrze tolerujesz zboża, możesz sięgnąć po mąkę żytnią, owsianą, jaglaną, amarantusową, gryczaną czy orkiszową. W twoim jadłospisie nie ma miejsca na zbożowe przekąski? Zatem pomyśl o wdrożeniu mąki z ciecierzycy, tapioki, kokosowej, migdałowej czy kasztanowej. Nie masz pewności, która z nich będzie dla ciebie najodpowiedniejsza? W takim razie udaj się na konsultację do dietetyka, który podpowie ci, czym się kierować podczas zakupów!

Źródła:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459262/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9101474/
  • https://www.healthline.com/nutrition/gluten-free-flours#TOC_TITLE_HDR_3
  • https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/cooking-tips-tutorials/g38302887/flour-types/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*