Co pić przy anemii - pora-na-zdrowie.pl

Anemia to jedna z najczęściej diagnozowanych chorób hematologicznych zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Główną przyczyną jej występowania są niedobory niektórych witamin i minerałów, dlatego kluczową rolę w jej leczeniu odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta. Komponując swój jadłospis, warto uwzględnić w nim napoje, które zasilą organizm w niezbędne substancje odżywcze. Które z nich najlepiej sprawdzą się przy takim schorzeniu jak anemia? Co pić, żeby złagodzić jej objawy i poczuć się lepiej?

Czym jest anemia?

Zanim odpowiemy na pytanie, co pić przy anemii, przypomnijmy sobie, czym w ogóle jest to schorzenie. Otóż anemia, zwana również niedokrwistością, to choroba hematologiczna, w której dochodzi do spadku stężenia hemoglobiny, wskaźnika hematokrytowego i/lub liczby erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Główną przyczyną jej występowania jest niedobór niektórych witamin i minerałów w organizmie – mowa przede wszystkim o żelazie, witaminie B12 i kwasie foliowym. Nieodpowiednio leczona lub bagatelizowana może wywołać szereg niepokojących objawów i tym samym utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wśród jej najpowszechniejszych symptomów wymienia się:

  • osłabienie,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • zaburzenia koncentracji,
  • duszności,
  • płytki oddech,
  • kołatania serca,
  • bóle i zawroty głowy,
  • spadek odporności,
  • krwawienia z dziąseł,
  • bladość skóry i błon śluzowych,
  • stany depresyjne,
  • senność,
  • pękanie kącików ust,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • mroczki przed oczami.

Podstawą leczenia i zapobiegania niedokrwistości jest stosowanie odpowiedniej diety, która ma za zadanie uzupełnić wszelkie niedobory pokarmowe. Komponując swoje posiłki, warto zwrócić uwagę nie tylko na pokarmy stałe, ale także napoje, które mogą stanowić nie mniej wartościowy element jadłospisu. Po które z nich najlepiej sięgnąć, żeby odżywić organizm przy anemii? Co pić, a czego unikać, żeby poczuć się lepiej? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu!

Anemia – co pić, żeby poczuć się lepiej? Moc ziołowych naparów

Nie bez powodu zioła zajmują ważne miejsce w medycynie niekonwencjonalnej – wykazują one bardzo wszechstronne właściwości i wspomagają leczenie rozmaitych schorzeń, co znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych. Nie inaczej jest w przypadku niedokrwistości – tutaj również mają one wiele do zaoferowania, dlatego w momencie osłabienia dobrze jest wzmocnić się właśnie ziołowymi naparami. Z których roślin je przyrządzić? Wśród tych zasługujących na szczególną uwagę wymienia się:

  • pokrzywę – wbrew powszechnym opiniom jej liście nie zawierają dużo żelaza, jednak obfitują w inne cenne związki, w tym witaminę C, która zwiększa przyswajalność powyższego pierwiastka, oraz chlorofil, który wykazuje działanie krwiotwórcze;
  • dziką różę – stanowi ona prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, które wzmacniają osłabiony organizm i pozwalają utrzymać odpowiedni poziom natlenienia narządów. Można znaleźć w niej m.in. wapń, cynk, magnez i glikozydy;
  • kozieradkę – uchodzi ona za dość obfite źródło żelaza, kwasu foliowego i innych związków zwiększających produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek oraz usprawniających trawienie pokarmów i przyswajanie zawartych w nich substancji;
  • rzeżuchę – jej nasiona mają bardzo wysoką wartość odżywczą, dzięki czemu doskonale sprawdzają się przy niedoborze żelaza, wapnia i cynku. Obecne w nich składniki biorą udział w wytwarzaniu erytrocytów i hemoglobiny;
  • dzięgiel chiński – naturalny adaptogen, który wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Mieści on w sobie takie związki jak glukoza, arabinoza i galaktoza, które wspierają proces erytropoezy, w przebiegu którego powstają erytrocyty.

Lista ziół wspomagających leczenie niedokrwistości nie kończy się na tych wymienionych powyżej. Widnieją na niej także liście maliny i czarnej porzeczki, korzeń mniszka pospolitego, liście orzecha włoskiego, kolendra, morwa czarna i biała, kwiatostan głogu, opuncja figowa, liście bobrka trójlistkowego oraz indycza jagoda. Należy mieć świadomość, że herbatki ziołowe nie są jedynymi napojami, które warto wdrożyć do jadłospisu. Zatem co pić przy anemii, jeśli nie naturalne napary?

Produkty pochodzenia roślinnego stanowią źródło gorzej przyswajalnego żelaza hemowego. Aby zwiększyć jego biodostępność, warto łączyć je ze składnikami obfitującymi w witaminę C.

Co pić przy anemii? Prozdrowotne działanie soków i koktajli

Soki i koktajle to doskonała alternatywa dla ziołowych naparów. Nie dość, że obfitują one w witaminy i minerały, to jeszcze doskonale smakują i są bardzo proste w przygotowaniu. Na uwagę zasługuje również fakt, że można bez problemu przemycić do nich pokarmy, za którymi nie przepadamy, a które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jakie składniki powinieneś w nich uwzględnić? Przede wszystkim te obfitujące w żelazo, witaminę C i witaminy z grupy B, wśród których prym wiodą:

  • buraki,
  • botwina,
  • natka pietruszki,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • brukselka.

Idealnym uzupełnieniem soków i koktajli wspomagających leczenie niedokrwistości będą owoce, zwłaszcza cytrusy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć również po jabłka, gruszki, a nawet banany czy ananasy. Bazę napojów może stanowić zwykła woda lub napój roślinny. Aby były one jeszcze bardziej treściwe, możesz dorzucić do nich świeże zioła oraz miód. W jaki sposób łączyć ze sobą poszczególne składniki? W taki, jaki najbardziej lubisz! Świetnym wyborem będzie koktajl na bazie buraków, jabłek, pomarańczy oraz natki pietruszki. Preferujesz opcje na słodko? Zatem zmiksuj ze sobą banany, natkę pietruszki, wodę oraz sok z limonki. Fanom szpinaku z pewnością do gustu przypadnie wersja z jego świeżymi liśćmi, botwiną, gruszką oraz miodem gryczanym.

Szpinak, botwina i buraki to źródło szczawianów – substancji antyodżywczych zmniejszających biodostępność żelaza – dlatego należy spożywać je z umiarem.

Czego nie pić przy anemii?

Skoro już wiemy, co pić przy anemii, warto zastanowić się, jakich napojów unikać. W zestawieniu niewskazanych produktów znajduje się mocna kawa i herbata, a to wszystko za sprawą teiny i kofeiny, które zaburzają wchłanianie żelaza. Na jego biodostępność niekorzystnie wpływają także fosforany obecne m.in. w napojach typu cola. A co z powszechnie polecanym czerwonym winem? Wbrew opiniom nie stanowi ono wartościowego źródła powyższego pierwiastka i nie poprawia parametrów krwi. Wręcz przeciwnie – obfituje ono w polifenole, które utrudniają wchłanianie żelaza.

Anemia – co pić? Podsumujmy!

Niedokrwistość to jedna z najczęściej diagnozowanych chorób krwi, niezależnie od wieku. Jedną z przyczyn jej występowania są niedobory witamin i minerałów, zwłaszcza żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego. To właśnie dlatego kluczową rolę w jej leczeniu odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta – nie tylko posiłki, ale i napoje. Które z nich powinieneś uwzględnić w jadłospisie, zmagając się z takim schorzeniem jak anemia? Co pić, żeby poczuć się lepiej i wzmocnić swój organizm? Doskonałym wyborem będą napary ziołowe oraz soki i koktajle warzywno-owocowe. Nie wiesz, które z nich najlepiej sprawdzą się w twoim przypadku? Zatem zasięgnij porady doświadczonego dietetyka, który podzieli się z tobą przepisami dopasowanymi do twoich potrzeb i preferencji!

Źródła:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499994/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK540969/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6940487/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3975569/
  • https://www.healthline.com/health/best-diet-plan-for-anemia#takeaway
  • http://ijrras.com/impact-of-supplementation-of-lepidium-sativum-garden-cress-seeds-incorporated-chikkies-on-heamoglobin-and-rbc-status-of-selected-tribal-adolescent-girls/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*