zdrowa dieta

Zdrowe odżywianie dla wielu osób jest sporym problemem. Prawidłowe bilansowanie posiłków, analiza etykiet na artykułach spożywczych czy wyszukiwanie przepisów z sezonowych warzyw i owoców – wszystko to zajmuje całkiem sporo czasu, a do tego dla laika może być po prostu trudne do zrealizowania. Dlatego przygotowaliśmy poradnik dla początkujących, dzięki któremu dowiesz się, co musi mieć zdrowa dieta i jak w praktyce zacząć jeść zdrowo już od dzisiaj.

_________________________________

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

_________________________________

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta?

Na samym początku należy podkreślić, że główną zasadą zdrowej diety jest dopasowanie sposobu żywienia do potrzeb danej osoby. Oczywiście przy jednoczesnym zwróceniu uwagi na normy żywieniowe, które zostały ustalone na podstawie wiedzy i badań naukowych.

Pierwszym krokiem powinno być dopasowanie odpowiedniej kaloryczności. Należy uwzględnić wtedy takie aspekty jak wiek, płeć, stan zdrowia, masę ciała czy aktywność fizyczną.

Następnie postaraj się przestrzegać następujących zasad zdrowego odżywiania:

  • wybieraj jak najbardziej naturalne produkty wysokiej jakości, najlepiej opieraj swoje posiłki na sezonowych warzywach i owocach z ekologicznych upraw;
  • postaw na różnorodność posiłków, aby zdrowa dieta sprawiała Ci przyjemność;
  • zrezygnuj lub mocno ogranicz jedzenie fast foodów i produktów wysokoprzetworzonych;
  • jedz mniejsze porcje, ale częściej – najlepiej co ok. 4 godziny;
  • nie bój się jeść potrawy wyposażone w zdrowe tłuszcze;
  • wybieraj chudy nabiał;
  • pij więcej wody i zrezygnuj z alkoholu i słodzonych napojów.

Podczas tworzenia menu skorzystaj z pomocy dietetyka albo wybierz Zdrowy Dietetyczny Catering Rzeszów, dzięki któremu oszczędzisz czas i zyskasz pewność, że robisz pierwszy krok w stronę zdrowego stylu życia.

Zasady bilansowania posiłków

Kolejnym ważnym punktem podczas zmiany swojego sposobu żywienia jest nauka prawidłowego bilansowania posiłków. Należy dopilnować, aby na Twoim talerzu znalazły się 4 najważniejsze elementy, takie jak:

  • warzywa i owoce – najlepiej, aby ok. 50% posiłku składało się z warzyw lub owoców; zdecydowanie najwięcej zdrowych wartości odżywczych zapewnią zielone warzywa, np. brokuły, szpinak, szparagi czy brukselka;
  • węglowodany – z kolei średnio ¼ talerza powinna składać się z węglowodanów złożonych, takich jak kasze, płatki owsiane, brązowy ryż czy pełnoziarnisty makaron lub warzywa z niskim IG;
  • białko – również ok. ¼ posiłku powinna składać się z dobrej jakości białka; do wyboru jest białko pochodzenia roślinnego i zwierzęcego; zbyt mała ilość białka w diecie osłabia mięśnie, prowadzi do niedoborów witaminy B12, ale nadmiar może spowodować zaburzenia metabolizmu i zmiany miażdżycowe;
  • tłuszcze – nie można zapomnieć także o tłuszczach, które również powinny stać się ważną częścią każdego posiłków; najważniejsze jest to, żeby zwrócić uwagę na to, aby spożywać źródła kwasów tłuszczowych nienasyconych, np. ryby, oliwę z oliwek, awokado, orzechy, olej rzepakowy itd. Zdrowe tłuszcze pomagają zwiększać przyswajanie witamin i minerałów, ale też pozytywnie wpływają na system odpornościowy.

Dopilnuj także tego, aby śniadanie stało się najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, aby utrzymać stabilną glikemię.

Jak czytać etykiety artykułów spożywczych?

Wiele osób, które chcą zmienić swój sposób żywienia i zacząć jeść zdrowo, mają problem ze zrozumieniem etykiet na opakowaniach żywności. To bardzo ważne, aby w trakcie robienia zakupów spożywczych zwracać uwagę na takie aspekty, jak to, co znajduje się w zakupionych towarach.

Świadomi konsumenci kupują artykuły spożywcze nie na podstawie ceny czy marki, ale właśnie rozumiejąc, co znajduje się wewnątrz takiego produktu.

Oto kilka praktycznych zasada, jak czytać etykiety artykułów spożywczych:

  • na pierwszym miejscu w składzie znajdują się składniki, których jest w produkcie najwięcej, a na pozostałych stopniowo coraz mniejsza ilość;
  • najlepiej wybierać produkty z jak najkrótszym składem;
  • producent nie ma obowiązku wymieniać w składzie wody gazowanej oraz świeżych owoców i warzyw;
  • produkty jednoskładnikowe nie muszą mieć etykiety ze składem;
  • nie wszystkie składniki z symbolem E są złe, np. E100 to kurkumina, niektóre tego typu składniki są niezbędne podczas produkcji, ale warto zwrócić uwagę na to, aby nie było ich bardzo dużo w codziennej diecie;
  • potencjalne alergeny wypisane są zazwyczaj przy pomocy kursywy, pogrubienia lub inny fontem;
  • warto zwrócić uwagę na oznaczenia takie jak A, B, C, D czy E na produktach. Oznaczają skalę Nutri-Score i zapewniają informacje na temat ogólnej wartości odżywczej artykułu spożywczego. Najwyższą jakość zapewnia produkt z odznaczeniem A.

_________________________________

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

_________________________________