Cynamonowe ciasto drożdżowe - pora-na-zdrowie.pl
Pyszne, puszyste drożdżowe ciasto cynamonowe. Idealne na przytulne wieczory przy ciepłej herbacie a także na śniadanie oraz przekąskę. Zdradzić Wam sekret idealnego ciasta drożdżowego? Wystarczy obdarzyć go troską i otulić go ciepłym kocem.

Magicznych zapach ciasta cynamonowego

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, który roznosi się w całym domu. Lepkie, aromatyczne nadzienie cynamonowe, rozpływa się w ustach. Możecie wykazać się kreatywnością i dodać do środka przyprawy, owoce, orzechy. Niech Was poniesie fantazja! Ten wypiek to rozkosz dla podniebienia.

Dodatek prozdrowotnego cynamonu cejlońskiego, zachęca do skosztowania nie jednego a dwóch kawałków. Z badań wynika, że sam zapach cynamonu zwiększa koncentrację i pozytywnie wpływa na pamięć. Chyba rozsypie w całym domu. Cynamon szczególnie doceniany jest za silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejsza również poziom glukozy we krwi oraz obniża ciśnienie krwi.

Składniki

Składniki do wykonania ciasta drożdżowego

  • 400 g mąki ciemnej mąki orkiszowej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 150 ml mleka 2%
  • 60 g masła zwykłego
  • 50g erytrytolu lub 30 g cukru zwykłego
  • 1 sztuka jajka

Składniki do wykonania nadzienia cynamonowego

  • 40 g masła zwykłego
  • niepełna łyżka cynamonu
  • Szczypta cukru trzcinowego do dekoracji

Przygotowanie

Nadzienie cynamonowe

  1. Masło rozpuścić. Erytrytol/cukier wymieszać z cynamonem i dodać przestudzone masło.
  2. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto drożdżowe

  1. Do garnka wrzucić masło i rozpuścić.
  2. W tym czasie w innym naczyniu delikatnie podgrzać mleko (lekko ciepłe).
  3. Do miski wsypać mąkę orkiszową, dodać drożdże, cukier, mleko i wymieszać delikatnie.
  4. Następnie dodać ostudzone masło i jajko.
  5. Dokładnie wyrobić za pomocą miksera lub ręcznie.
  6. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Najlepiej przykryć kocem.
  7. Po 1,5 godziny ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, lekko podsypaną mąką. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Najlepiej w trakcie wałkowania, przyłożyć formę do pieczenie i ocenić czy ciasto się zmieści.
  8. Posmarować przygotowanym nadzienie cynamonowym.
  9. Ciasto zawinąć wzdłuż dłuższej krawędzi i przeciąć uzyskany rulon wzdłuż i obie części zapleść.
  10. Kolejno przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  11. Posypać cukrem trzcinowym.
  12. Piec przez 30 minut w 180 C.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*